Güncelleme Tarihi:
FRANSA’da Anayasa Konseyi tarafından reddedilen inkâr yasasına tepkiler sürüyor. Yasanın iptaline büyük katkı sağlayan “Tarihe özgürlük Derneği” Başkanı Pierre Nora, “UNESCO çatısı altında tarihçiler komisyonu kurulsun” derken, yasayı savunan senatörler Meclis’te konuyla ilgili ortak bir komisyon kurulmasını önerdi. Fransa’da 2006 yılından beri süren “Ermeni soykırımını inkâr edenlere hapis ve para cezası getiren yasa” girişimlerine Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu, ancak yasayla ilgili tartışmalar sona ermedi. Fransa’nın artık tarih yasaları yapmaması gerektiğini savunan Tarihe Özgürlük Derneği yasanın reddedilmesinin ardından toplandı. Toplantının ardından dernek yönetimi adına açıklama yapan Başkan Pierre Nora, şunları söyledi: “Tarihe Özgürlük Derneği olarak Anayasa Konseyi’nin kararını kutluyoruz. Böylece parlamentoların tarih yapamayacağı gerçeği Konsey’ce de kabul edilmiş oldu. Bu karardan yola çıkarak, Türk hükümetini de, acil bir şekilde, UNESCO çatısı altında, bilimsel bir seviyede, 1915’te yaşanan trajik olaylara ve Ermenilerin katledilmesine ilişkin tüm gerçeklere ışık tutacak Tarihçiler Komisyonu kurulması için harekete geçmeye davet ediyoruz.”
Debre ve Badinter
Nora’nın açıklamasına sert tepki veren Nouvelles d’Armenie dergisi yayın yönetmeni Ara Toranyan, “Tarihe değil inkâra özgürlük derneği bu. Üstelik inkârcı Türk hükümetinin söylemlerini kullanarak Tarihçiler Komisyonu öneriyor. Ahmedinejad’ın Yahudi soykırımı için yaptığı gibi. Tarihçiler komisyonu bir geri adımdır” diye eleştirdi. Dergi inkâr yasasının iptalini işlediği bu ayki sayısında da yasayı reddeden Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre ile yasanın anayasaya aykırı olduğu tezini ortaya çıkaran eski Anayasa Konseyi Başkanı ve Adalet Bakanı Robert Badinter’in fotoğrafını kapaktan verdi.
Komisyon önerisi
Bu arada Senato’da inkar yasasını gündeme getiren Sosyalist Senatör Philippe Kaltenbach da Konsey kararının ardından konunun bu sefer “Ortak Meclis Komisyonu”nda gündeme gelmesini önerdi. Anayasal engel nedeniyle aynı yasayı getiremeyeceklerini belirten Kaltenbach, inkâr konusunda Senato’da bir özel komisyon kurulmasını ve sonunda ne yapılması gerektiği yönünde bir eğilim belirlenmesini önereceğini açıkladı. Kaltenbach, bu konuda Ulusal Meclis’teki Fransa-Ermeni Dostluk Grubu ile de temasa geçerek komisyonun iki Meclis’te de ortak oluşturulmasını istediklerini dile getirdi. Ancak dünden itibaren Senato ve Meclis tatile girdiğinden bu öneri seçimler sonunda gündeme gelebilecek.
Türkiye’nin şansı
Merkezi Paris’te bulunan Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Doktor Demir Önger de, “İnkâr Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nde reddedilmesi Türkiye’nin bu sorunu kendi eline alması için çok büyük bir şanstır” dedi. Fransa’da yasaya karşı birleşen derneklerin sözcülüğünü üstlenen Önger, “Türkiye bu konuyu bir an evvel kendisinin çözeceği adımlar atmalı. UNESCO çatısı altında kurulacak tarihçiler komisyonu, bana göre de gerçek çözüm adresi. Türkiye bu konuda inisiyatif almalı” dedi.