İngiltere'nin koalisyon ortakları birbirine düştü

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin koalisyon ortakları birbirine düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2012 11:21

İngiltere’de aylardır süren AB üyeliğinden çıkma tartışmaları sonunda koalisyon ortaklarını birbirine düşürdü.

Haberin Devamı

Koalisyon ortağı Liberal Demokratlar’ın lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, Brüksel’e verilen yetkilerin tek taraflı olarak geri çekilmesini talep ederek, İngiltere’nin AB üyeliğini tehlikeye sokmakla suçladığı Başbakan David Cameron’a ateş püskürdü.

İngiltere’nin önde gelen düşünce kuruluşu Chatham House’da konuşan Nick Clegg, Muhafazakarların tutumunun İngiltere’yi AB’den çıkmak zorunda bırakabileceğini söyledi.

Muhafazakar Parti’deki “aşırılar” uzun süredir liderleri Cameron’a AB ile ilişkilerde daha sert bir tutumun benimsenmesi için baskı kuruyordu.

Clegg’in sözlerine Başbakanlık’tan “Muhafazakarların ve Liberal Demokratların AB konusunda farklı düşünmeleri şaşırtıcı değil” açıklaması geldi.

BÜTÇE TARTIŞMASI

Başbakan David Cameron, AB’nin para birimi euro konusunda yeni bir anlaşmaya onay vermeleri karşılığında özellikle ekonomi politikalarında bazı yetkilerin kendilerine devredilmesini talep ediyor.

Haberin Devamı

Bu bağlamda ay sonunda görüşülecek AB bütçesi gündemde. AB'nin 2014-2020 bütçesinde kesinti yapılması için ülkesinde baskı altında olan Cameron, ülkesinin çıkarlarına uygun olmayan bir bütçeye onay vermeyeceğini açıklamıştı.

‘CAMERON’IN OTORİTESİ DARBE ALDI’

İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarasında dün akşam yapılan ancak bağlayıcılığı olmayan oylama sonucu, milletvekillerinin 307'si, vetonun  yeterli olmadığını, AB bütçesinde kesintiye gidilmesi gerektiğini bildirdi.

İngiliz basını, üç saat süren tartışmaların ardından yapılan oylama sonucuyla, “Cameron'ın otoritesinin ağır bir darbe aldığı” yorumunu yaptı. 53 Muhafazakar Partili milletvekili, muhalefetteki İşçi Partisi saflarına katılarak AB bütçesinde kesintiye gidilmesi yönünde oy kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!