Güncelleme Tarihi:
İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan bir haberde, İsviçre bankası Credit Suisse’in kıdemli analistlerinden Jonathan Pierce, İngiliz bankaların, finans sektöründeki yeni uygulamalara ayak uydurmak için önümüzdeki üç ya da dört yılda bilânçolarını 530 milyar sterlin tutarında daraltmak zorunda kalacağını belirtti.
Credit Suisse’in son raporuna göre, İngiliz bankaların uzun vadede 420 milyar ile 750 milyar sterlin arasında fon ihracı gerçekleştirmesi gerekiyor. Pierce, “Bunun akla yatkın bir seçenek olduğunu düşünmüyoruz ve bilançoların yüzde 6 ile 18 arasında daralma yaşanmasını bekliyoruz” dedi. Pierce, ayrıca banka kredilerinde en az 200 milyar sterlinlik daralma yaşanmasının öngördüklerini de ifade etti.
İngiliz bankalar, gayrimenkul krizi sırasında, mortgage kredilerini ve ticari konut kredilerini finanse etmek için piyasayı ucuz kredilerle şişirmişti. Piyasada ucuz kredi dönemi Northern Rock bankasının çökmesinin ardından sona erdi.
Londra hükümeti ise bankacılık sektörünü düzenlemek için 319 milyar sterlinlik acil önlem fonu oluşturarak bankalar kaynak sağlamıştı.
Habere göre İngiltere’de krediler konusunda en fazla sorun yaşayan banka Lloyds Banking Group. Lloyds’un bilançosunu dengelemek için 185 milyar ile 305 milyar sterlin arasında ek finansman sağlaması gerekiyor.
Pierce, “Lloyds’un varlıklarını 110 milyar ile 230 milyar sterlin arasında değişen bir miktarda azaltması gerekecek. Ayrıca banka, makul bir hamleyle bilançosundaki açığı kapatabileceğinin de biliyor ve içinde bulunduğu durumun finans sektörüne çok fazla etki etmeyeceğini savunuyor” dedi.
EN ÇOK KAMU BANKALARI ETKİLENECEK
Credit Suisse, bilanço konusunda en fazla baskının devlet destekli bankalar, Lloyds ve Royal Bank of Scotland’da hissedileceğini belirtti. Pierce, bu bankaların bilançolarında yüzde 20 oranında bir daralmaya yaşayacaklarını ifade etti.
Haberde, İngiliz bankaların karşı karşıya kaldığı bilanço baskısının, ülkede finansal korumacılık yaratabileceğine ve bankaların kendi piyasalarının saygınlığını ve bu piyasada işlem yapan müşterilerini korumak için deniz aşırı ülkelere sağladıkları kredileri kesebilecekleri belirtildi.
Bank for International Settlements’a göre, geçtiğimiz yıl denizaşırı kredilerde zaten 3 trilyon dolarlık bir daralma yaşanmıştı.