Güncelleme Tarihi:
İngiltere Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Dairesi'nden (Defra) yapılan açıklamada, ülkenin doğusundaki Lincolnshire bölgesinde bulunan bir hindi üretim çiftliğinde kuş gribi virüsünün görüldüğü doğrulandı.
Defra açıklamasında, virüsün toplum sağlığına ve tüketicilere yönelik riskin "çok düşük" olduğu kaydedilirken, ölümcül virüsün görüldüğü çiftlikteki kanatlıların birçoğunun öldüğü, kalanların ise itlaf edileceği bildirildi.
Virüsün yayılmasının önlenmesi kapsamında çiftliğin etrafındaki 10 kilometrelik alanın yasaklı bölge ilan edildiğini duyuran Defra, virüsün son yıllarda endişe yaratan ve insan ölümlerine yol açan H5N1 türevi olmadığını vurguladı.
Defra ayrıca, virüsün, yaklaşan Noel döneminde bolca tüketilen hindi stoklarını etkilemesinin beklenmediğini aktardı.
Adadaki son kuş gribi vakasına bu yılın başında, İskoçya'nın Dunfermline kentindeki bir tavuk çiftliğinde rastlanmıştı.
KUŞ GRİBİ HASTALIĞI NEDİR?
Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Hasta tavuklarda yüksek bulaşıcılığı olan bu hastalık ilk kez 1878 yılında İtalya’da tespit edilmiş ve "tavuk vebası" olarak adlandırılmıştır.
Hastalık etkeninin bir virus olduğu 1901 yılında ortaya konulmuş olmasına karşın, etkenin memeli influenza A virusları ile ilişkili olduğu ancak 1955 yılında gösterilebilmiştir. Hindilerde ise ilk izolasyon 1963 yılında Kuzey Amerika’da yapılmıştır.
Kuş gribi (Avian İnfluenza , Tavuk Vebası, Pestis Avium, Bird Flu, Avian Flu). Virüs, kaynaklı ölümcül bir hayvan hastalığıdır. Virüsün H5N1 adındaki türevi insanları da öldürebilir.
Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları başlangıç belirtileridir. Akciğerde ağrı görülür. Bunun sonucunda zatürre, solunum sıkıntısı ve ölüme kadar giden bir takım tablolar oluşabilir. Belirtiler hastalıkla temastan 2 -3 saat ile 3 -4 gün içinde kendini gösterir. Ancak, 7-10 günlük kontrol daha doğru olacaktır. Hücrelere yeterli oksijen gitmediği için vücut morarmaya başlar. Bu yüzden Endonezyalılar kuş gribine "mavi ölüm" diyor.
HASTALIK ETKENİ :
Hastalık etkeni Orthomyxoviridae familyasından Influenza gurubuna ait, tek sarmallı, RNA taşıyan Influenza A virusudur. Influenza viruslarının A, B ve C olarak 3 tipi tanımlanmıştır
A tipi Influenza virusunun yüzeyinde antijenik özellik gösteren “hemagglutinin” (H) ve “neuraminidase” (N) olarak iki grup protein bulunmaktadır. Birinci grup olan hemagglutinin proteininin H1-H16 arasında 16 farklı alt tipi, ikinci grup olan neuraminidase proteininin ise N1-N9 arasında farklı 9 alt tipi bulunmaktadır. İnfluenza A virusleri bu yüzey proteinlerden taşıdıkları alt tiplere göre isimlendirilmektedir (H5N1 gibi). Bu durumda İnfluenza A virüsunun 144 alt tipi bulunmaktadır. (16 x 9 =144)
Günümüzde İnfluenza A virüslerının H5 ve H7 protein taşıyan alt tipleri patojenik suşlar olarak kabul edilmektedir. Bu suşlar % 100'lere varan düzeyde ölümlere sebep olabilirler. Diğer suşlar ya çok az hastalık belirtisine sebep olurlar ya da hiç fark edilmezler.
Fakat bununla beraber bu virusların antijenik yapılarında hızla değişim eğilimi vardır. Düşük patojeniteye sahip suşlar hızla değişime uğrayarak öldürücü gerçek suşlar haline dönüşebilir.
İnfluenza virusları ılıman ve kutuplara yakın bölgelerdeki insanlarda, domuz ve at topluluklarında özellikle kış mevsiminde, tropikal ve subtropikal bölgelerde ise bütün yıl boyunca görülmektedir. Buna rağmen kanatlı ve deniz memelilerinde influenza salgınları herhangi bir zamanda çıkabilmektedir.