Güncelleme Tarihi:
Ancak, söz konusu taslak Suriye’deki rejime karşı yaptırım uygulanması veya askeri müdahalede bulunulmasını göz ardı ediyor. Diplomatlar, taslak üzerinde gelecek birkaç gün içinde oylama yapılmasını beklendiğini belirtti.
Avrupa ülkelerinin, Suriye’nin kınanması için BM’ye yaptığı başvurular geçtiğimiz haftalarda sonuç bulmamıştı. Arap isyanının etkin olduğu bölgeye yapılacak olası bir askeri müdahale düşüncesi, Libya’da başlatılan operasyonun ardından çürüdü.
Güvenlik Konseyi’nin veto oyuna yakın ülkeleri Çin ve Rusya, bügüne kadar Suriye’nin basın tarafından bile kınanmasına sıcak bakmazken, muhtemel bir kınamanın Libya’dakine benzer askeri bir müdahaleye kapı açabileceğinden çekiniyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye yönelik herhangi bir kararına muhalefet edeceklerini söyledi. Lukaşeviç, Moskova'da bugün düzenlediği basın toplantısında, "Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye ile ilgili herhangi bir karar çıkarmasına karşı. Biz Suriye konusunun BM Güvenlik Konseyi tarafından ele alınmasına gerek olmadığını düşünüyoruz" dedi.
Rusya’nın BM büyükelçisi Vitali Çurkin de, “Suriye’ye karşı BM’de alınacak bir kararın ters etki yapacağına inandıklarını” belirtti. Rus diplomat, “Libya’daki operasyonun başlatılma kararından saptığını ve risk altına girdiğine” dikkat çekerek, güçlü müttefiklerine karşı benzer bir müdahalenin yapılmaması gerektiğini savundu.
Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri Güney Afrika, Hindistan ve Brezilya’da, Rusya’nın görüşlerine benzer bir duruş sergiledi. ABD’nin BM elçisi Susan Rice ise “bazı üye ülkelerin Suriye’ye hakkında çıkarılacak karar adına Libya konusuna ikiyüzlülükle yaklaştıklarını” belirtti. Rice, “Bir tarihin doğru tarafında yer alacağız” dedi.
İngiltere ve Fransa’nın sunduğu taslak, her ne kadar Suriye’yi şiddete başvurduğu için kınasa da, silah ambargosu oluşturulması ve diğer yaptırımlar adına yetersiz kalıyor.