İngiltere otellerinde ücretli staj imkanı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere otellerinde ücretli staj imkanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2002 14:31

Turizm, otelcilik eğiitmi alan ya da turizm otelcilik geçmişi bulunanlara İngiltere'deki otellerde ücretli staj yapma şansı doğdu. Gençler, otellerin restoran, bar, mutfak ve housekeeping bölümlerinde üç aydan bir yıla kadar staj yapma şansı yakalıyor. İngiltere Eğitim ve İşçi Bulma Dairesi'nin bir buçuk yıldır uygulamya koyduğu 'Hotel Training Programı'na başvurmak isteyenlerin danışmanlık firmalarının suistimallerine karşı da dikkatli olmaları gerekiyor.

Au-pairlik ve öğrencilikten sonra gençlere İngiltere'de otelcilik stajı yapma fırsatı doğdu. Turizm, otelcilik öğrencisi olan ya da otellerde en az 'supervisor (denetleyici)' konumunda çalışanlara İngiltere'deki otellerde üç aydan bir yıla kadar ücretli staj imkanı sunuluyor.

'Hotel Training Programı, bir buçuk yıl önce İngiltere Eğitim ve İşçi Bulma Dairesi Başkanlığı tarafından uygulamaya konuldu. Bu programdan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yanında AB dışındaki ülkelerden gelen kişiler de yararlanabiliyor.

Staj programına katılan kişiler haftada en az 70 sterlin kazanıyor. Stajı başarıyla bitiren öğrenciler Cambridge Üniversitesi'nden onaylı uluslararası sertifika almaya hak kazanıyor. Haftada 40 saat çalışan stajyerler çalıştıkları otellerde konaklama hakkına sahip. Staj programı otellerin restoran, bar, mutfak, resepsiyon ve housekeeping bölümlerini kapsıyor.

Bu konuda danışmanlık hizmeti veren Inter-Con Uluslararası Eğitim ve Au-pair Danışmanlık, otellerde staj için şu ana kadar 15 kişiyi İngiltere'ye göndermiş. Bu staj programını Türkiye'de uygulayan tek yetkili acenta durumunda. Şirketin yönetim direktörü Uzay Güreken, otelcilik eğitimi alan, bu eğitimi aldığı halde o alanda çalışmayan ya da şu anda bir otelde en az supervisor konumunda çalışan kişilerin bu fırsattan yararlanabileceğini söylüyor.

Öğrencilerin, otellerde paralı staj programıyla hem uluslararası tecrübe kazandıklarını hem de İngilizcelerini geliştirdiklerini kaydediyor. Stajyerlerin haftada 70 sterlin kazanmanın yanında fazla mesailerle birlikte bu rakamı artırabileceklerini ifade ediyor.

OTELCİLİK GEÇMİŞİ ŞART

Otelcilik staj programına katılmak için stajyer adaylarının en az lise mezunu olması ve orta derecede İngilizce bilmesi gerekiyor. Inter-Con'un İngiltere'de otelcilik sektöründe staj yapmak isteyenlerden aldığı danışmanlık ücreti ise 950 sterlin. Şirket, İngiltere'de Twin Education&Travel ile bağlantılı çalışıyor.

Turizm, otelcilik geçmişi olan kişilere program için başvurdukları tarihten itibaren dört ile altı ay arasında otel bulunuyor. İngiltere'deki otellerin stajyer için çalışma izni alması nedeniyle de vize almada hiçbir sorun çıkmıyor.

Güreken, otelcilik geçmişi olmayan kişilerin de kendilerine başvurduğunu ancak bunların vize almasının mümkün olmadığını dile getiriyor. Hotel Training Programı, Türkiye'de çok bilinmiyor. Bu nedenle Inter-Con, özellikle turizm ve otelcilik okullarında bu konuda tanıtıcı seminerler düzenliyor.

Otelcilik eğitimi almayan ancak bu programdan yararlanmak isteyenler için ise Inter-Con, Dilko Eğitim Kurumları'yla işbirliğine gitmiş. Bu kurum bünyesindeki turizm ve otelcilik kurslarına kayıt yaptıranlar öğrenci statüsünde staj içn başvurabiliyorlar.

Güreken, önümüzdeki yıl bu program çerçevesinde 150-200 kişiyi İngiltere'ye göndermeyi hedeflediklerini söylüyor. Şu anda 'Hotel Training Programı'nı Türkiye'de uygulayan tek yetkili acente olduklarını ve otelcilik stajı yapmak isteyenlerin diğer danışmanlık firmalarının suistimallerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Ayrıntılı bilgi için tel: 0216 330 34 14.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!