Güncelleme Tarihi:
4 yıl önce patlak veren telekulak skandalı nedeniyle siyaset-medya ilişkisinin masaya yatırıldığı Leveson Soruşturması’nın ardından hazırlanan ve basının bağımsız bir kurum tarafından denetlenmesini öngören yeni kararname, medya devlerinin itirazlarına rağmen parlamentonun ardından Kraliçe Elizabeth tarafından da kabul edildi. Kararnamenin 2015 yılındaki seçimler sonrasında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Daily Mail, Mirror, Telegraph ve Times gazetelerinin bağlı olduğu medya grupları düzenlemeye karşı yasal savaşlarına sürdüreceklerini ve kendi basın denetleme kurumlarını kuracaklarını açıkladı.
Basına denetleme
Gazeteler, parlamentoda üç partinin de onayını alan düzenlemenin “devletin basına müdahalesini mümkün kılacağını ve basın özgürlüğünün sonunu getireceğini” öne sürerek temyiz mahkemesine gitmişti. Ancak mahkeme itirazları güçsüz buldu ve Kraliçe’nin başında bulunduğu Privy Konseyi’nin kararnameyi onaylamasına imkan sağladı. Yeni Kraliyet Kararnamesi uyarınca bağımsız bir basın düzenleme kurumu kurulacak. Bu kurum, gazeteleri özür ve düzeltme notu yayınlamaya zorlayabilecek, kurallara uymayan gazeteler 3 milyon liraya kardar para cezasına çarptırılabilecek. Telegraph dün yayınladığı bir editoryalde bu kararnameyle basını kontrol altına almak isteyen bir hükümetin parlamentoda çoğunluğu elde ederek basın özgürlüğünü sonlandırabileceğini öne sürdü.
Gazetelerden büyük itiraz
Gazeteleri en çok rahatsız eden düzenleme Kraliyet Kararnamesi’nin üçte ikilik çoğunluğun sağlanması kaydıyla parlamentoda değiştirilebilecek olması. Gazeteler bu durumun politikacılara medya üzerinde kontrol hakkı vereceğini ve siyasi sansüre yol açabileceğini düşünüyor. Kraliyet kararnameleri ile yasalar arasındaki başlıca fark, üzerlerinde yapılacak değişiklikler konusundaki kurallar. İngiltere’de yasalar parlamentoda basit bir çoğunluğun oyu ile değiştirilebiliyor. Kraliyet Kararnameleri’nde değişiklik yapılması için ise üçte ikilik mutlak çoğunluk gerekiyor.
Telekulakçılar meğer yasak aşk yaşıyormuş
Old Bailey’de dün görülen duruşmada telekulak skandalının sorumluları olduğuna inanılan News of The World gazetesi eski editörü Rebekah Brooks’un birlikte yargılandığı editörlerden Andy Coulson ile en az altı yıl boyunca 2004 yılına kadar gizli aşk yaşadığı ortaya çıktı. Brooks, 2000-2003 yılları arasında tabloid gazetesinin başında idi, Coulson ise yardımcısı idi. Polisin izlediği cep telefonları konuşmasında çiftin 1998’de gizli bir ilişkiye başladığı, Brooks’ın Coulson’a hitaben 2004 Şubat ayında bilgisayarında aşk mektubu yazdığı anlaşıldı. Coulson’ın ayrılma isteğine cevaben yazılan mektupta, “Gerçek olan şu ki sen benim en iyi arkadaşımsın. Sana her şeyi anlatıyorum, güveniyorum, akıl danışıyorum, seni seviyorum, senin için endişeleniyorum. Sensiz olmaya dayanabileceğimden emin değilim” diyor. Andy Coulson, 2000 yılında karısı Eloise ile evlendi, Brooks ise Eastenders yıldızı Ross Kemp ile evlendi, 2009 yılında ise boşandı. Savcı, birlikteliği, iki editörün yakınlığını ortaya koymak için açıkladığını söyledi.