Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı William Hague, “Fransa gibi biz de Avrupa’daki ortaklarımızla müzakerelerimiz doğrultusunda Filistin’in Birleşmiş Milletler’e üyeliğiyle ilgili herhangi bir oylamada çekimser kalacağız” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Paris hükümeti de benzer bir açıklama yapmıştı.
Hague, İngiltere’nin barışa hizmet ettiğine inandığı bir zamanda Filistini iki taraflı tanıma hakkını koruduğunu da sözlerine ekledi.
BM Güvenlik Konseyi bünyesinde kurulan bir alt komitenin Cuma günü Filistin’in devlet olarak tanınma talebiyle ilgili raporunu Konsey’e sunması bekleniyor.
Filistinliler Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin en az dokuzunun desteğine ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla ülkelerin yapılacak oylamada çekimser kalması pratikte “hayır” oyuyla eş anlamlı.
İsrailli yetkililer, Fransa, Almanya, Portekiz, İngiltere ve Kolombiya’nın çekimser kalacağını, ABD’nin “hayır” oyu vereceğini, Brezilya, Hindistan, Lübnan, Güney Afrika, Rusya ve Çin’in ise Filistinlilere destek vereceğini öngörüyor.
Nijerya, Gabon ve Bosna Hersek’in oyu ise belirsiz.
Bununla birlikte Filistin dokuz oyu bulabilse bile ABD’nin veto hakkını kullanması “evet” oylarını geçersizleştirecek. Ancak Filistinliler ABD’nin vetosuna rağmen Konsey’den alınacak desteğin uluslararası kamuoyu tarafından tek taraflı tanınma konusunda önemli bir işaret olacağı görüşünde.
İSRAİL YİNE GAZZE'Yİ VURDU
İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi’nden ülkenin güneyine bir Kassam füzesi ateşlenmesi üzerine, İsrail savaş uçaklarının bölgeye bombardıman düzenlediği belirtildi.
Açıklamada, “Hava kuvvetleri Gazze Şeridi’nin güneyinde terör faaliyetleri için kullanılan bir bölgeyi hedef almıştır” denildi.