Güncelleme Tarihi:
İngiliz hükümeti daha önce iç savaş başladıktan sonra Suriye'ye kimyasal madde satmak isteyen bir şirkete lisans verdiklerini doğrulamış, ancak maddenin satışı gerçekleşmeden önce bu lisansların iptal edildiğini belirtmişti.
Ancak 2010 yılına kadar olan 6 yıllık sürede iki İngiliz şirketine Suriye'ye sodyum florür satması için beş kez lisans verildiğinin açıklanmasının ardından İngiliz hükümeti dün gece hatalarını kabul etti ve yapılan ticaretin "Büyük sorumsuzluk olduğunu gördüklerini" söyledi.
Şirketlerin kimyasal maddeyi bir kozmetik şirketine sattıkları belirtilse de istihbarat uzmanları Esad'ın böyle şirketleri kimyasal silah stoklarını artırmak için paravan olarak kullandığına inandıklarını belirtti.
Avam Kamarası Silah Kontrolü Komitesi'nden Muhafazakar Partili Milletvekili Thomas Docherty, "Bu yeni bilgiler çok rahatsızlık verici. Hiçbir noktada İngiltere’nin Esad’a böyle kimyasallar satmış olması kabul edilemez" dedi.
Docherty, "İlk etapta hükümet bizi bu maddenin teslimatının asla yapılmadığı konusunda ikna etmişti. Ancak şimdi görüyoruz ki iç savaşın başlangıcından önce hükümetin desteklediği İngiliz şirketler bu öldürücü olabilecek maddeyi Esad'a temin etmiş" dedi.
İNGİLİZLER MÜDAHALE İSTEMİYOR
Öte yandan Sunday Telegraph gazetesinin ICM ile ortaklaşa yaptığı geniş kapsamlı ankette İngiltere'nin ABD ile birlikte Suriye'de belli hedeflerin vurulmasını onaylayanların sayısının nüfusun beşte birinden az olduğunu, nüfusun yarısının sadece Suriyeli mültecilere insani yardım yapılmaya devam edilmesini istediği ortaya çıktı.
Ankete katılanların yüzde 16'sı mültecilere yapılan yardımın da kesilmesini istediklerini belirtirken, sadece yüzde 3'lük bir kısım Özgür Suriye Ordusu'na silah yardımı yapılmasının doğru olacağına inandıklarını söyledi.
Independent gazetesinin ComRes'e yaptırdığı anket de İngiliz halkının "İngiliz ordusunun yakın gelecekte Ortadoğu'da yaşanan tüm çatışmalardan uzak durmasını" istediğini ortaya çıkarttı.
Uzmanlar hem sağ hem de sol eğilimli anket şirketlerinin yaptığı tüm incelemelerin aynı sonuçları verdiğini, Irak Savaşı'nı ve sonuçlarını hala net olarak hatırlayan İngiliz halkının kimyasal silah kullanıldığına dair deliler ne kadar güçlü olursa olsun, müdahaleyi desteklemeyeceğini belirtti.
Başbakan David Cameron Suriye’ye yapılacak olası bir füze saldırısının destekçilerinden olmasına rağmen, tüm baskılara rağmen halkın görüşlerini göz önünde bulundurarak konuyu ikinci bir kez parlamentoya taşımayı reddediyor.