İngilizce öğrenmek için uzaktan eğitim

Güncelleme Tarihi:

İngilizce öğrenmek  için uzaktan eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2003 22:22

Hürriyetim ile İngilizce eğitimi konusunda Türkiye'nin lider firmalarından International House 'Hürriyetim İngilizce Okulu'nu hayata geçirdi. Öğretmenler gözetiminde internet üzerinden gerçekleştirilen İngilizce eğitiminde gerçek sınıf desteği de alınabiliyor. İngilizce Okulu, bireysel kullanıcılar dışında kurumları da hedefliyor.

İntternetten İngilizce öğrenme olanağı sunan Hürriyetim İngilizce Okulu, Intenational House ve Hürriyetim işbirliği ile hayata geçti. Öğretmenler gözetiminde online derslerin yanı sıra, sınıf eğitimlerini de kapsayan bu projede zaman ve yer kaygısı olmadan İngilizce öğretmek hedefleniyor.

Bir hafta önce yaşama geçen sanal okulda, internet yolu ile 24 saat kesintisiz çalışma yapılabiliyor. Yine internet üzerinden konuşmayı sağlayan program yardımıyla öğretmen ve sınıf arkadaşlarıyla birlikte ders işleme imkanı bulunuyor. Bin 200 saatin üzerinde eğitim materyali eşliğinde 'Genel' ve 'İş İngilizcesi' olarak ikiye ayrılan eğitim program sırasında verilen ödevler kontrol edilip, geri bildirim sağlanıyor.

İçinde magazin, mesajlaşma, forum gibi destekleyici birçok özelliğin bulunduğu sistem sayesinde okuma, yazma, telafuz, dilbilgisi kelime bilgisi ve konuşma becerileri kısa sürede gelişiyor. Her seviye sonunda yazılı sınav ve sözlü sınav yapılarak dünyaca geçerliliği olan bir sertifika veriliyor. Sözlü sınavlar kişinin isteğine bağlı olarak telefonla veya okulda yapılıyor.

Hürriyetim İş Geliştirme Müdürü Fırat Akdere, ‘‘Projenin başarıya ulaşması için geniş kitleler tarafından kolayca erişilebilmesi ve sistemin iyi anlatılarak sürekli göz önünde olması gerekiyor. Hürriyetim, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen Türkçe içerikli internet portali olduğundan tartışmasız en uygun platformu sunuyor‘‘ dedi.

Dünyanın en eski İngilizce okullarından biri olan International House'un Türkiye Genel Müdürü Bora Gündüzyeli, bu sistemin Londra'da, üç yılda üretildiğini söylüyor: ‘‘Bu program 10 tane diskete, beş kitaba sığdırılmış bir eğitim seti değil, tamamen interaktif. Canlı olarak sanki sınıftaymış gibi ders öğreniyorsunuz. Sistem sizi yönlendiriyor. Şunu yaz, bunu dinle gibi... Eğer bir iki gün çalışmazsanız ya da yanlış çalışmalar yaparsanız, öğretmenleriniz size uyarı mesajları gönderiyor. Yani tam bir sınıf ortamı gibi.‘‘

Gündüzyeli, isteyen katılımcıların, karma eğitim sistemini seçerek, kendi belirleyecekleri saat ve tarihlerde International House dil merkezlerine gelip sınıf derslerine girebileceklerini de belirtiyor. Bu programın şu anda iki bin öğrenci tarafından denendiğini ve öğrencilerin bu sistemden çok memnun olduğunu vurguluyor.

KONTROL MEKANİZMASI

Gündüzyeli, bireysel müşteriler dışında Nestle, Pirelli, Petrol Ofisi gibi şirketlerin eğitim bölümlerinin Hürriyetim İngilizce Okulu'na ilgi gösterdiklerine dikkat çekiyor: ‘‘Sistemde kurumların eğitim alan çalışanlarını kontrol edebilme mekanizması var. Örneğin şirketin eğitim müdürü, kendisine verilen şifre ile sisteme girerek kimin ne kadar çalıştığını kontrol edebiliyor.‘‘

Hürriyetim ile yapılan iş ortaklığı sayesinde bu eğitim modelini yurtdışına da taşımak istediklerini kaydeden Gündüzyeli, Türkiye'den sonra hedeflerinin Türk Cumhuriyetleri olduğunu söylüyor.


Kimin, ne kadar ilerlediğini görüyoruz


Petrol Ofisi, 2000 yılında özelleşti. Yeniden yapılanmanın ardından işe giriş kriterlerinde İngilizce bilmek temel koşullardan biri oldu. Dil eğitimine çok önem verdiklerini belirten Petrol Ofisi İnsan Kaynakları Müdürü Levent Şimşek, yıllarca dil konusunda çalışmalar yaptıklarını fakat kurslara giden çalışanların büyük çaplı ilerleme kaydetmediğini söyledi. Şimşek, bunun eğitim metodundan kaynaklandığını veya kişisel olabileceğini vurguladı. İnternetten İngilizce öğrenme sisteminin biraz daha uygulamaya dönük, daha çabuk sonuç alıcı ve kişiyi kalıplara sokmayan bir program olduğu inancı edindiklerini ifade eden Şimşek şöyle konuştu: ‘‘Bu sistemde insan kaynakları bütün kullanıcıların etkinliğini takip edebiliyor. Kim ne kadar ilerlemiş, kim ne kadar giriş yapmış biliyoruz. Tabi burada amaç insanların neyi yapmadığını görmek değil, neleri yaptıklarını, nasıl geliştiklerini takip etmek. Bizce sistemin en güzel yanı bu.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!