İngiliz zenginleri servetlerini 793 milyar dolara çıkardı

Güncelleme Tarihi:

İngiliz zenginleri servetlerini 793 milyar dolara çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 00:00

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi, geleneksel "En Zengin 1000" sıralamasını bu yıl da tekrarlarken, ilk sıralardaki 75 kişinin 40’ını bu ülkeye göç eden yabancıların oluşturduğu dikkat çekti.

Ülkedeki en zengin 1000 kişinin bu yıl toplam servetlerini rekor bir düzeye ulaştırdıklarına dikkat çeken gazete, söz konusu servetin geçen yıla göre 53 milyar sterlinlik bir artış gösterip, 400 milyar sterline (793.8 milyar dolar) ulaştığını duyurdu. "En Zengin 1000 kişi" sıralamasında son 4 yıldır birinciliği kimseye kaptırmayan Hint kökenli çelik imparatoru Lakshmi Mittal’in bu yıl yine liste başına oturduğu, Mittal’in servetinin ise geçen yıla gore 8 milyar sterlin (15.9 milyar dolar) artarak 27.7 milyar sterline (55 milyar dolar) ulaştığı açıklandı. Listenin ikinci sırasında da yine bir yabancı yer aldı. Chelsea futbol kulübünün de sahibi olan petrolcü ve sanayici ünlü Rus işadamı Roman Abromovich de servetini geçen yıldan bu yana 10.8 milyar sterlinden (21.4 milyar dolar), 11.7 milyar sterline (23.2 milyar dolara) yükselterek ikinciliğe yerleşti. Üçüncü sıraya Kraliçe’nin kuzeni, emlak kralı olan Westminister Dükü oturdu. Dükün servetinin 7 milyar sterlin (13.9 milyar dolar) olduğu bildirildi. Dördüncü sırada Endüstri ve finans alanında yatırımları bulunan Hint ortaklar Sri ve Gopi Hinduja 6.2 milyar sterlinlik (12.3 milyar dolar) servetleriyle yerleşirken, ilk 10 sıranın yeni sahiplerinden biri de listeye beşinci sıradan giren ünlü madenci Alisher Usmanov oldu.

ARSENAL’IN PATRONU: Arsenal futbol kulübünün en büyük hisse sahibi durumunda bulunan Usmanov’un servetinin de 5.7 milyar sterlin (11.3 milyar dolar) olduğu açıklandı. Eski İngiltere güzellerinden Kirsty Bertarelli ve ilaç sanayi alanında faaliyet gösteren eşi Ernesto Bertarelli 6. sırada yer alırken, servetlerinin miktarı da 5,6 milyar sterlin (11,1 milyar dolar) olarak açıklandı. Listenin ilk 10’ünde yer alan diğer isimler ise, ambalaj sanayi alanında faaliyet gösteren ve serveti 5.4 milyar sterlin (10.7 milyar dolar) olan Hans Rausing, nakliyat alanında faliyet gösteren ve serveti 4,6 milyar sterlin (9.1 milyar dolar) olan John Fredriksen, 4.3 milyar sterlin (8,5 milyar dolar) servetiyle tüccar Sir Philip Green, 4.3 milyar sterlin (8.5 milyar dolar) servetiyle ve emlakçı ortaklar David ve Simon Ruben yer aldı. İngilizlerin uzun yıllar zenginler listesinin ilk sıralarında görmeye alıştıkları Sir Richard Bronson 2007 yılında 11. sıradaki yerinden 9 sıra birden geriledi ve 2.7 milyar sterlinlik (5.36 milyar dolar)servetiyle 20. sıraya oturdu. Kraliçe II. Elizabeth’in servetinin 320 milyon sterlinde (635 milyon dolar) kaldığı ve masallarda ülkelerinin en zengin kişisi olarak algılanan Kraliçeler’in aksine, Elizabeth’in en zengin 1000 ismin yer aldığı listede sadece 264. olabildiği bildirildi.

Listede tek Türk Nemir Kırdar

BU arada Times’ın En Zenginler listesine 2005 yılından bu yana girmeyi başaran eski İstanbul valilerinden Lütfi Kırdar’ın yeğeni ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ilk başkanı İhsan Doğramacı’nın kuzeni Nemir Kırdar, bu yıl da 230 milyonluk (456 milyon dolar) servetiyle listenin 357. sırasında yer aldı. 2006 yılında serveti 300 milyon sterlin (595 milyon dolar) olarak ilan edilen ve listenin 192. sırasında Kraliçe II. Elizabeth ile aynı sırayı paylaşan Kırdar, geçen yıl da listeye 200 milyon sterlinlik (397 milyon dolar) servetiyle 351. sıradan girmişti. Times, Kırdar’ın Bahreyn merkezli Investcorp adlı finans şirketinin 1982 yılında kurulduğunu hatırlatan Times, "şirketin nakite aç batı iş çevrelerinin bu ihtiyacını petrol zengini Körfez ülkelerinden karşıladığına" işaret etti.

Independent’dan en mutlular

TIMES’ın en zenginler listesine yanıt niteliğinde bir liste hazırlayan The Independent on Sunday gazetesi de en mutlu 100 kişiyi belirlemeye çalıştı. Listesini hazırlarken, akıl sağlığı, vücut sağlığı, yardım etme gücü, hayattan alınan zevk, çevreye olan özen, buluşlara katkılar, gönüllü hizmetlere ayrılan zaman, topluma verilen hizmet ve insanları eğlendermekte ortaya konulan performans gibi unsurları kriter olarak kullanan gazette, ilk sırasında İngiltere"nin yaşayan en yaşlı kişisi 112 yaşındaki Henry Allingham’ı koydu. Listede, çeşitli vakıfların başkanları ilk sıraları paylaşırken, öğretmenler, çevreciler, yazarlar da yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!