Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2009 19:50
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, İngiliz Tamahine Alemdar, özel bir hastanede doktor kontrolünde ayakta doğum yaptı.
Edinilen bilgiye göre, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde yaşayan Erkan Alemdar ve İngiliz eşi 32 yaşındaki Tamahine Alemdar, çocuklarının normal doğumla dünyaya gelmesini isteyerek, 5 ay önce internetten ulaştıkları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doktor Hakan Çoker'e başvurdu.
Aralık ayının sonunda doğum için Marmaris'e gelen çift, burada Dr. Çoker'den 15 gün eğitim aldı. Dün öğleden sonra sancıları artan Alemdar, Özel Ahu Hetman Hastanesine kaldırıldı. Doktor Çoker'in gözetimindeki Alemdar, doğum esnasında masaya yatmak istemedi ve ayakta doğum yaptı.
İkinci çocuğunu dünyaya getiren anne Alemdar, gazetecilere, “İlk çocuğumu da normal doğumla dünyaya getirdim. Ancak, o zamanlar Türkiye'de normal doğum için bize yardımcı olacak uzman bulamayınca İngiltere'ye gittik. Kızımız Nehir orada dünyaya geldi. Hamileliğimin dördüncü yada beşinci ayında internetten Dr. Hakan Çoker'in bu işte uzmanlaştığını öğrenince, doğumu Marmaris'te gerçekleştirmeye karar verdik. Çok rahat ve ağrısız bir doğum oldu. Her anne babaya bu yöntemi tavsiye ediyorum” dedi.
Normal doğum yapmak isteyen kadınların sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Doktor Hakan Çoker ise, özellikle yabancı uyruklu annelerin doğum sırasında dışardan bir müdahale yapılmasına sıcak bakmadığını ifade etti.
Tamahine Alemdar'ın doğum masasına yatmayarak ayakta durarak, doğal pozisyonda doğum yaptığını anlatan Çoker, bu şekilde doğumun daha hızlı olduğunu kaydetti.
Doğum zamanına bebeğin karar vermesinin daha sağlıklı olduğuna da dikkati çeken Çoker, şunları söyledi:
“Doğal doğum dışındaki yöntemler anne sütünü engelliyor, bebeklerde travmaya, annelerde depresyona sebep olabiliyor. Buna rağmen doğal doğumun çok ağrılı ve dayanılmaz, kötü bir tecrübe olduğuna, sezaryen ameliyatının çocuklar için daha sağlıklı sonuçlar doğuracağına inanılıyor. Bu çok yanlış bir kanı. Doğum öncesi verilen eğitimlerle birlikte doğal yöntem, bebeğe saygılı, insancıl bir doğumu hedefler. Bu yöntemle dünyaya gelen bebekler daha aktif ve daha iştahlı olur. Doğumdan hemen sonra anneler bebekleriyle çok daha güçlü bağlar kurarlar. Bırakın doğumun zamanına bebekler karar versin. Doğumda hiçbir şekilde anestezi ve ilaç kullanılmadığı için doğum çok ekonomik oluyor.”
Tamahine Alemdar'ın “Lamaze” ismi verilen yöntemle doğum yaptığını dile getiren Çoker, bu yöntemi bütün anne adaylarına tavsiye ettiğini de belirtti.
Bu arada, Alemdar çiftinin bebeklerine “Rana” ismini verdiği öğrenildi.