Güncelleme Tarihi:
"İngiltere-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'nin bölgesel rolü" başlıklı komisyon raporunda, Türkiye'ye ilişkin bir çok konuya değinilerek, İngiliz hükümetine bazı tavsiyelerde bulunuldu.
İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin, iki ülke ilişkilerine olumlu etkisine vurgu yapılan 90 sayfalık raporda, "İngiltere ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde önemli bir potansiyel var. Dış politika ortağı olarak Türkiye'nin, İngiltere'nin dış politikasına değer katma potansiyeli var" denildi.
Raporda, komisyon üyeleri İngiliz hükümetine, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Ban'ın Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'a Kıbrıs sorununun bu yılın ortasına kadar çözülmesi için gerekli olan tüm desteği vermesi gerektiği tavsiye edildi. Raporda, Kıbrıs sorunuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Bu çabalar başarısız olursa ve Kıbrıs'la ilgili bir anlaşmaya hala varılamazsa, Kıbrıs (Rum kesimi) dönem başkanlığı 2012 yılında sona erdiğinde, İngiliz hükümetinin Kıbrıs'ın durumuyla ilgili alternatif bir yaklaşımda bulunup bulunmayacağını değerlendirmesi gerekir. Dışişleri Bakanlığı'na ayrıca, muhtemel gaz rezervlerinin adada bir çözüm için kullanılmasını desteklemesini öneriyoruz."
"EKSEN KAYMASI YOK"
Türkiye'nin dış politikasında "eksen kayması" tartışmalarına da değinilen raporda, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı yönünde dış politikasında bir kayma olduğuna dair herhangi bir kanıta rastlamadık. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türk dış politikasında, Türkiye ile İngiltere arasında perspektif ve politika farklılıklarına neden olabilecek, artan bağımsızlığı ve bölgesel odaklanmayı azımsamamalı. Dış politika çabaları aynı amaca yönelik olduğu sürece, Türkiye dış politika ortağı olarak değer katabilir. "Arap Baharı"na verilen tepki Türkiye'yi, İngiltere de dahil, Batılı müttefiklerine yakınlaştırdı, ayrıca Ankara'nın Arap Birliği ile güçlü ilişkileri faydasını gösterdi."
İngiltere'nin Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarına da değinilen raporda, "vize uygulamasının İngiliz hükümetinin Türkiye ile stratejik ortak olma isteğiyle ilgili inanırlığını zayıflattığı" kaydedildi. Komisyon, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na, Türk vatandaşlarına özellikle ülkeye sıklıkla gidenlere yönelik vize kolaylığı getirmesi tavsiyesinde bulundu.
"MODEL DEĞİL, İLHAM KAYNAĞI"
Raporda, Türkiye'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için model değil, ilham kaynağı bir ülke olduğu da vurgulandı.
Raporda ayrıca, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü, insan hakları gibi konularda eleştirilerde bulunularak, yargı reformunun gerekliliği kaydedildi. Komisyon raporunda, "Türk adalet sistemindeki eksiklikler, Türkiye'nin uluslararası saygınlığına zarar veriyor ve insan hakları ihlallerine neden oluyor. Bu da yakın İngiltere-Türkiye ilişkilerini ve Türkiye'nin AB üyeliğini savunmayı zorlaştırıyor. Türkiye'nin insan hakları sicili, İngiltere ile 'stratejik ortaklıkta' ve Türkiye'nin AB'ye katılım beklentisinde problem oluşturmaya devam ediyor" denildi.
KOMÄ°SYONDAÂ 11 MÄ°LLETVEKÄ°LÄ° VAR
Bu arada, raporda Türkiye ile ilgili çeşitli uzmanların görüşlerine de yer verildi. Bu uzmanlardan birinin, Türkiye'nin Kürt sorununda Kuzey İrlanda sorununun çözümünden "dersler çıkarabileceği" görüşleri aktarıldı.
Raporu hazırlayan ve farklı siyasi partilerden toplam 11 milletvekilinin bulunduğu komisyon şu isimlerden oluşuyor:
"Richard Ottaway (Komisyon Başkanı, Muhafazakar Parti), Bob Ainsworth (İşçi Partisi), John Baron (Muhafazakar Parti), Menzies Campbell (Liberal Demokrat Parti), Ann Clwyd (İşçi Partisi), Mike Gapes (İşçi Partisi), Andrew Rosindell (Muhafazakar Parti), Frank Roy (İşçi Partisi), John Stanley (Muhafazakar Parti), Rory Stewart (Muhafazakar Parti) ve Dave Watts (İşçi Partisi)."
İngiliz hükümetine tavsiye niteliği taşıyan rapor kaleme alınmadan önce, komisyon üyeleri Türkiye'ye ziyaretlerde ve Türkiye'de çeşitli temaslarda bulundu.
İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Dış İlişkiler Komisyonu'nun hazırladığı raporda, Türkiye'nin dünya sahnesinde artan rolüne, iki ülke ilişkileri arasındaki güçlü bağlara ve Türkiye'nin AB üyeliğine verilen desteğe değinilmesinin memnuniyetle karşılandığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İngiltere Dışişleri Bakanlığı, raporda Türkiye'nin dünya sahnesinde büyüyen siyasi ve ekonomik rolünün kabul edilmesini ve iki ülke ilişkilerinin güçlendirilmesinin yollarına ilişkin analizini memnuniyetle karşıladı" denildi.
İngiliz hükümetinin Türkiye'nin AB'ye katılımına verdiği kararlı desteğe değinilmesinin de memnuniyetle karşılandığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye'nin AB'ye katılımının, refahımıza, güvenliğimize ve istikrarımıza katkıda bulunacağına, İngiltere ve AB'nin yararına olacağına inanıyoruz. Türkiye, AB'ye katılımına olan güçlü stratejik bağlılığını açıkça ortaya koydu. Avrupa Konseyi de Türkiye'nin AB'ye tam üye ülke adayı olduğunu açıkça ortaya koydu. İngiltere, Türk hükümetiyle, ikili ve AB ile birlikte, AB'ye katılım için yakın bir şekilde çalışıyor. 2011-12 yıllarında, ifade özgürlüğü, kadın hakları, yargı ve kamu yönetimi reformları gibi çeşitli konularda teknik yardım önerdik."
Komisyon raporunda, İngiltere ile Türkiye arasındaki güçlü bağlara vurgu yapılmasının da memnuniyetle karşılandığını bildiren İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Suriye, İran'ın nükleer konusu, Somali, Afganistan, Batı Balkanlar gibi "İngiltere'nin dış politikasıyla ilgili kritik konularda" yakından çalışıldığı kaydedildi.
       Â
"TÄ°CARET YÃœZDE 40 ARTTI"
İngiltere Başbakanı David Cameron'ın iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelecek 5 yılda iki katına çıkartılması hedefinin anımsatıldığı açıklamada, iki ülke arasındaki ortak ticaretin 2011 yılında 9,1 milyar sterline ulaştığı ve bu rakamın 2009 yılından beri yüzde 40 arttığı vurgulandı. Bu çerçevede İngiliz hükümetinin, Türkiye'de ticaret fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceği bildirildi.
Komisyonun raporunda, Türkiye'deki insan hakları ve ifade özgürlüğü gibi konulara değinildiği de kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'nin insan hakları sicili konusunda dile getirilen endişeleri paylaşıyoruz ve Türk hükümetini özellikle medyada daha fazla ifade özgürlüğü sağlamasına teşvik ediyoruz. Türk hükümeti tarafından hukuk sistemiyle ilgili son zamanlarda atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz ve ilerleme kaydedilmesini bekliyoruz."
Dışişleri Bakanlığı, komisyon raporunda Kıbrıs konusuna da değinildiğini bildirerek, "BM'nin siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon için bir anlaşmaya varılması yönündeki çabalarını destekledikleri" kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, İngiliz hükümetinin raporla ilgili resmi yanıtını Haziran ayında vereceği belirtildi.