Güncelleme Tarihi:
Başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet ve AKP çevrelerinde, BBC ve diğer İngiliz basın kuruluşların Türkiye aleyhine propaganda yaptıkları algısının yanlış olduğuna inandığını söyleyen Çeviköz “Türkiye’nin İngiltere’deki temsilcisi olarak buradaki medyadan herhangi bir baskı hissetmedik. Aksine benim gördüğüm kadarıyla İngiliz basınının özgür olduğu ve tamamen serbest olduğunu ve gayet demokratik bir şekilde olanı anlattığını söylemek mümkün” dedi.
AÇIK BİR ŞEKİLDE YANSITILMALI
Londra’da yerel yayın yapan ve aynı adı taşıyan Londra Gazete’ye verdiği röportajda Büyükelçi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi Türkiye’de ne olduğu ya da ne maksatla olduğu ayrı bir tartışmadır; onlara ben girmeyeceğim. Ama Türkiye’de bir takım gelişmeler oluyorsa, bir takım olaylar oluyorsa bunların da habercilik açısından bir şekilde yansıtılması da gayet doğal. İngiltere basın özgürlüğü açısından fevkalade ileri bir ülke. Dolayısıyla nerede ne oluyorsa onu açık bir şekilde yansıtması da doğal görünmeli basın. Ben bunu herhangi bir şekilde Türkiye’ye karşı veya Türkiye alehtarı olarak algılamadım. Hiçbir zaman öyle algılamadık.
HABERLER YANSITILMALI
Nitekim dikkat ederseniz daha ziyade yorumlardan çok bunlar haber niteliğini ve tamamen olayları anlatan vaka tarifi veya vaka analizi şeklinde haberlerdi.
Öyle bakıldığında bunu söylemek lazım. Elbette bu olayların olmadığı zamanlarda Türkiye ile ilgili yazıların hepsinin olumlu olması çok normal. Ama Türkiye’de bir takım gelişmeler olduğu tespit edildiğinde, görüldüğünde bunların haber olarak yansıması da çok normal. O şekilde baktığınız zaman da sanki İngiliz basınında bir taraf tutma veya bir tavır değişikliği gibi bir algı oluşuyor. Bunu ben algı olarak yanlış buluyorum. Buna tavır değişikliği demek doğru değil, bu tamamen factual bir şekilde olayların olduğu gibi tamamen yansıtılması, haberin tamamen aktarılması ve anlatılması diye yorumlanmalı.”
‘YADIRGAMAMAK LAZIM’
Büyükelçi Çeviköz, Büyükelçilik binasının son bir kaç yıldır sık sık protesto gösterilerine sahne olmasının demokratik bir hakkın kullanımı olarak değerlendirdiğini söyledi. İngiltere’nin demokratik ve sivil toplum haklarının özümsendiği bir ülke olduğunu vurgulayan Çeviköz, “Gösteri özgürlüğü, toplantı, ifade özgürlüğünün fevkalade geniş olduğu bir ülke burası. Dolayısıyla bu tür gösterilerin yapılmasını da herhangi bir şekilde yadırgamamak lazım. Sadece elbette bu gösterilerin herhangi bir şekilde çığırından çıkmaması, misyon binasının bir şekilde güvenliğini tehdit etmemesi önemli” dedi.