Güncelleme Tarihi:
Nef'in bankacılık krizine yönelik hazırladığı 'Where did our money go?' (Paramız nereye gitti) baÅŸlıklı raporda, bankaların müşterilerinden topladıkları mevduatın finansman açıklarını kapatmak için yeterli olmayacağı ve yeni kurtarma taleplerinde bulunabilecekleri ifadelerine yer verildi. Â
Düşünce kuruluşu her ne kadar fonlama açığının miktarını tahmin etmenin zor olduğunu belirtse de, bankaların 2011'de aylık fazladan 13 milyar sterlin tutarında kaynağa ihtiyaç duyacağını öngördü. Raporu hazırlayan Andrew Simms ve Tony Greenham, bankaların hali hazırda aylık 12 milyar sterlin borçlanmak zorunda olduğunu, gelecek sene hükümet destekli fonlama programlarının sona ermesiyle bu miktarın toplamda 25 milyar sterline (39.5 milyar dolar) çıkacağını söyledi.
Nef, bunun yıllık fazladan 156 milyar sterline denk geldiÄŸini ve her bir Ä°ngiliz vatandaşı için yıllık 2,500 sterlin ek yük demek olduÄŸunu da belirtti.Â
Raporda bankacılık sektörü için, mortgage, cari hesaplar ve diğer geleneksek bankacılık birimleriyle, riskli yatırım işlemleri yapan birimlerin ayrılması önerisi getirildi. Ayrıca, kamunun kontrolünde bulunan Royal Bank of Scotland'ın, sürdürülebilir projelere yatırım yapan bir bankaya dönüştürülmesi de diğer bir öneri olarak sunuldu.
Nef raporunda, Ä°ngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Eylül ayı enflasyon raporundaki deÄŸerlendirmelere de deÄŸindi. Â
BoE'nin raporunda, "İngiliz bankaları, özellikle vadesi gelen büyük miktarlardaki ödemelerini yeniden fonlama konusunda zorluklarla karşılaşmaya devam edecek" görüşüne yer verilmişti.
İngilizler Bankacılar Birliği ise rapordaki değerlendirmelere karşı çıkarak, üyelerinin gelecekteki olası finansal çöküşlere karşı, "sermaye yapılarının sağlamlaştırıldığı" açıklamasını yaptı.
Hükümet ise bankaların finansman açığı yaÅŸayıp yaÅŸamamasıyla ilgili tartışmalara girmese de iktidarın, "finansal sektörün ekonomi için yarattığı sistemik riski azaltmak için" önlemler aldığı deÄŸerlendirmesini yaptı.   Â
İngiltere'nin en büyük bankaları olan RBS, Lloyds, HBSC ve Barclays geçtiğimiz dönemde Finansal Hizmetler İdaresi'nin Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki bankaların dayanıklılığını ölçen stres testlerinden başarıyla geçmişti.
* Bu yazı, "Banks may need new bailout, warns think-tank" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Â
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:   Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                   Â
   Â
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:Â
http://twitter.com/HurriyetEkonet           Â
Â