İnek sütünde bakteri uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İnek sütünde bakteri uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 10:46

Bünyesinde ısıya dayanıklı bakteriler bulunduğu için, anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğe ek besin olarak verilecek “inek sütüne” dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz,  bebek için en önemli besinin anne sütü olduğunu belirterek, doğumdan itibaren 6 ay süreyle verilmesi gerektiğini ifade etti.

Bebeğin beslenmesinde anne sütünün yetersiz olduğunun doktor tarafından belirlenmesi durumunda, bebeğe ilk olarak verilecek en uygun besinin hazır mamalar olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ailenin maddi durumu el vermiyorsa, ilk 4-6 ay arasında hazır mamalar yerine inek sütü, tercih edilebilir” dedi.

ISIYA DAYANIKLI BAKTERİ

Yılmaz, bebeğe verilen inek sütünde hijyene büyük önem verilmesi gerektiğini belirtirken, ilk ay sütün yarı yarıya sulandırılması gerektiğini söyledi.

İnek sütünde kaynatılması durumunda dahi kaybolmayacak bakteriler bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti.

“Ağzı açık bırakılan ve süratle soğutulmayan sütlerde bakteriler hızla çoğalır. Bu nedenle, soğutma buzdolabında veya süt kabı ağzı iyice kapatılarak akar su altında tutularak hızla yapılmalıdır. Kaynatılan sütte oluşan kaymakta ısıya dayanıklı bakteriler bulunabileceği için bebeklere verilen sütün kaymağı mutlaka alınmalıdır.”

İnek sütünün, bebeğe, biberon ile verileceğinden hijyene çok dikkat edilmesini isteyen Yılmaz, “Her beslenmeden önce biberon ve emzik 10 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!