İnegöl'deki bebeklerde enfeksiyon saptandı

Güncelleme Tarihi:

İnegöldeki bebeklerde enfeksiyon saptandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2009 14:50

BURSA’nın İnegöl İlçesi Devlet Hastanesi’nde yeni doğan bebeklerden birinin ölmesi, 10 bebeğin de tedavi altına alınmasıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’nca oluşturulan Bilim Kurulu raporunu açıkladı. Raporu açıklayan kurul üyesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof.Dr. Uğur Dilmen, bebeğin doğumsal kalp hastalığı nedeniyle öldüğünü belirterek, diğer bebekler de görülen rahatsızlığın ise viral enfeksiyondan kaynaklandığını söyledi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç.Dr. İrfan Şencan, İnegöl Devlet Hastanesi’ndeki bebek ölümü üzerine oluşturulan Bilim Kurulu ile İl Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan raporu Bilim Kurulu adına Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof.Dr. Uğur Dilmen açıkladı.

Kurul olarak İnegöl Devlet Hastanesi ve bebeklerinin 7’sinin tedavi altında tutulduğu Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde incelemelerde bulunduklarını belirten Prof.Dr. Dilmen, İnegöl Devlet Hastanesi’nde 2 Temmuz’da 10, 3 Temmuz’da 12 bebeğin dünyaya geldiğini söyledi.

9 BEBEĞİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Ölen bebek dışında 2 Temmuz’da dünyaya gelen 2, 3 Temmuz’da doğan 8 bebekte rahatsızlık görüldüğünü kaydeden Prof.Dr. Dilmen, “Hayatını kaybeden bebeğin Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsisi sonucunda ortaya çıktığı gibi ölüm nedeni doğumsal kalp hastalığıdır. Halen 7’si Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde 2’si İnegöl’de tedavi altında bulunan bebeklerin sağlıkları iyi durumdadır” dedi. İnegöl'de tedavi altındaki bir bebek ise durumu düzelince ailesine teslim edildi.

Haberin Devamı

VİRAL ENFEKSİYON SALGINI
İnegöl Devlet Hastanesi doğum ve yeni doğan ünitelerindeki incelemeleri hakkında da bilgi veren Prof.Dr. Dilmen, şöyle devam etti:
“Yaptığımız incelemelerde doğumhane ve yeni doğan ünitelerinde kurallara uyulduğunu tespit ettik. Bebeklerden alınan kan ve omurilik sıvısı incelemelerinde ise bakteriyel enfeksiyona rastlanmadı. Ayrıca hastane personeli ve aletlerde de bakteri enfeksiyona ilişkin bir bulgu görülmedi. İleri tetkikler Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nde yapılmaktadır. Hastalığın viral enfeksiyondan kaynaklandığı kanaatine varılmıştır. Bu doğum yapanlardan veya hastane görevlilerinden bulaşabilir. Ancak kaynağı henüz tespit edilemedi. Viral enfeksiyonun türü de bu ileri tetkiklerde ortaya çıkacaktır. Yetişkinlerde hafif semptomlar halinde görülen viral enfeksiyonlar, yeni doğan bebeklerde daha ağır tablo ile seyredebilir. Ancak viral kökenli bu salgın da sonra ermiştir. İnegöl Devlet Hastanesi’nin geçici olarak kapatılan doğum ve yeni doğan ünitelerinin tekrar açılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç.Dr. İrfan Şencan, bilim heyetinin raporuyla hastanedeki incelemenin tamamlandığını belirterek, hastanenin kapatılan ünitelerinin hijyen koşulları sağlanarak bugün veya yarın yeniden açılacağını söyledi.

Bebeklerin hastalanmasından sonra İnegöl Devlet Hastanesi’nin kapatılan doğum ve yeni doğan bölümleri tepeden tırnağa kontrolden geçirildi. Kullanılan aletlerde bakteri incelemesi yapılıp yeniden streril hale getirilirken, ilaç ve aşı stokları da yenileriyle değiştirildi.

Bilim Kurulu üyeleri

SAĞLIK Bakanlığı’nca oluşturulan Bilim Kurulu’nda görev alanlar şunlar:
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Uzman Doktor Ahmet Yağmur Baş, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Soysal, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof.Dr. Uğur Dilmen, Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Kemal Köroğlu, Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Kölgeli.

Viral enfeksiyon nedir?

DOÇENT Dr. Ahmet Soysal, bakteriden daha küçük virüsler yoluyla bulaşan hastalıkların viral enfeksiyon olarak adlandırıldığını belirtti. Doç.Dr. Soysal, “Bunlar değişik yollarla insanlara bulabilirler. Nezle, grip ve ishale yol açabilen binlerce çeşidi var. Yaz aylarında en çok görüleni ise enterovirüs dediğimiz türdür. Bunlar boğaz ağrısı, ateş ishal gibi şikayetlere yol açabilirler. Anneden bebeğe veya bebekten bebeğe geçiş olabilir. Bunu yetişkinlerde hafif şekilde atlatabilir. Ancak çocuklardaki tablo daha ağır olabilir ve klinik bakteri enfeksiyonu ile karışabilir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!