Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yılmaz, Anayasa gereği boşalan üç bakanlığa atama yaparken, hükümete geldiği günden beri yapmak istediği operasyonu da ‘‘ince bir taktik’’le gerçekleştirdi. İstanbul Valisi Aktaş İçişleri Bakanı oldu. Onun yerine İzmir Valisi geliyor. Emniyet Genel Müdürü İzmir'e vali oluyor. Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu da, en sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanıyor.
Seçim kararının ardından, Anayasa gereği boşalan Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarına dün ‘şaşırtan’ atamalar yapıldı. Adalet Bakanlığı'na İzmir Bağımsız Milletvekili Hasan Denizkurdu, İçişleri Bakanlığı'na İstanbul Valisi Kutlu Aktaş getirilirken, Ulaştırma Bakanlığı'na da Antalya Bağımsız Milletvekili Arif Ahmet Denizongun atandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dün Başbakan Mesut Yılmaz'ı Çankaya Köşkü'nde kabul ederek, atamaları onayladı.
BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ
Yılmaz, atama operasyonuyla bir taşla üç kuş vurdu. Yılmaz, Aktaş'ı bakanlığa getirerek, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet teşkilatında uzun süredir yapmayı planladığı ‘tayin operasyonunun’ önünü açtı.
Yılmaz, uzun süredir Emniyet Genel Müdürlüğü'ne kendisi gibi Karadenizli olan, Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nun kuzeni Ordu Valisi Kemal Yazıcoğlu'nu getirmek istiyordu. Yılmaz, hükümeti kurduğundan itibaren, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ı bir ile vali olarak atamak için çaba gösterdi. Ancak koalisyonun DSP kanadı buna karşı çıktı. Yılmaz dünkü atama ile bu hedefine ulaşabilecek. Yılmaz, Kutlu Aktaş'ın bakan olmasıyla boşalan İstanbul Valiliği'ne İzmir Valisi Erol Çakır'ı getirecek. Çakır'ın yerine ise Bilican'ı atayacak.
İKİLİ BOZULDU
İzmir ve İstanbul'daki büyük başarılarıyla, kendilerinden ‘müthiş ikili’ diye bahsettiren Aktaş ile Özdemir'in yolları da ayrıldı. İzmir'de birlikte görev yapan Aktaş ve Özdemir, daha sonra birlikte tayin oldukları İstanbul'da da aynı başarılı çalışmayı sergilemiş ve halkın beğenisini kazanmışlardı.
CİNDORUK'UN HESABI
DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk, RP'nin kapanması sonucu bağımsız kalan Antalya Milletvekili Arif Ahmet Denizongun'u partisinin uhdesindeki Ulaştırma Bakanlığı'na getirterek, üç milletvekili daha kazanmayı hedefledi. Denizongun, Süleymancılar olarak adlandırılan cemaate mensup üç milletvekili arkadaşı ile birlikte RP kapanınca FP'ye geçmeyip bağımsız kalmıştı.
Cindoruk, yaklaşık iki ay kadar önce, İstanbul'da, bu dört bağımsız milletvekilinin transferi için Süleymancıların lideri Kemal Kaçar'la görüşmüştü. Bu görüşmede Kaçar, bir süre beklenmesini istemişti. Denizongun'un bakan olmasından sonra Süleymancı olarak bilinen diğer üç milletvekili Cevdet Akçalı, Hasan Belhan ve Göksal Küçükali'nin de önümüzdeki günlerde DTP'ye katılması bekleniyor.
Ancak Süleymancı olarak bilinen bir kişinin bakan yapılması, hükümetin kuruluş amacına ters düştüğü gerekçesiyle tepki topladı. Cindoruk'un üç milletvekili daha kazanmak için bir cemaate pirim vermesi eleştirilirken, DTP'li bir bakan, ‘‘Bizde Erdal Kesebir de var, Yıldırım Aktuna da, Hamdi Üçpınarlar da... Biz bütün eğilimleri bünyesinde toplayan bir partiyiz’’ dedi.
DYP'YE MESAJ
Yılmaz, Adalet Bakanlığı'na, Çiller ile tartışıp DYP'den ihraç edilmek üzereyken ayrılan Denizkurdu'nu getirerek, DYP'ye de mesaj verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dün Çillerler hakkında açtığı soruşturma davaya dönüşürse, Çiller'in yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke, Denizkurdu'nun imzası ile Meclis'e gidecek. Denizkurdu ile birlikte, Aktaş'ın da İçişleri Bakanlığı'na getirilmesi, hem siyasiler hem de askerler arasında memnuniyet yarattı.
Demirel ile görüştükten sonra yeni bakanları açıklayan Yılmaz, atamaların Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanacağını söyledi. Yılmaz, bir soru üzerine İstanbul Valiliği'ne kimin getirileceğini, yeni bakan Kutlu Aktaş ile istişare ettikten sonra açıklayacağını bildirdi. Yılmaz bir soru üzerine de, ‘‘Bakan arkadaşlarım hukuki tartışmalarla görev yürütmek istemediklerini, Türkiye'nin böyle bir hukuki tartışmayı kaldıramayacağını söylediler. Hukuki tartışmayı ortadan kaldırmak için Anayasa'nın lafzi yorumuna bağlı kaldık’’ dedi.
OCAK'TA İSTİFA
Adalet Bakanlığı' na atanan Hasan Denizkurdu, Ulaştırma Bakanlığı'na atanan Ahmet Arif Denizongun, İçişleri Bakanlığı'na atanan Kutlu Aktaş seçim takviminin başlayacağı ocak ayında milletvekili adayı olurlarsa bu bakanlıklardan istifa edecekler. Yerlerine yeni bağımsız bakanlar atanacak. İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanlıklarında bulunanların seçimlerde aday olmaları halinde yasa gereği istifa etmeleri gerekiyor.
Bakan olduğunu yolda öğrendi
İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, İçişleri Bakanlığı'na getirildiğini dün Vilayet'ten TGC'nin (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) Sefaköy'de yaptırdığı ilköğretim okulunu görmeye giderken öğrendi. Aktaş, Hürriyet muhabirinin ‘Bakanlığınız seçime kadar devam edecek mi? Yoksa istifa edip, milletvekili olacak mısınız?’ sorusuna, ‘‘Hayır’’ demedi. Aktaş, bu soruyu, ‘‘Bilemiyorum. Olabilir’’ diye yanıtladı. Aktaş, inşaat halindeki okul binasını gezmeden önce, ‘‘Hayırlı olsun. Allah utandırmasın. Elimizden geldiği kadar, verilen süre zarfında yardımcı oluruz, hükümetimize, devletimize, milletimize’’ dedi. Görevi bugün Ankara'ya giderek devralacağını söyleyen Aktaş, yarın da İstanbul'a gelerek veda ziyaretlerinde bulunacağını belirtti. Kutlu Aktaş, 1941 yılında Adana'da doğdu. 1962'de Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nü bitirdikten sonra 1964'de Darende Kaymakamı oldu. Ağrı, Malatya, İzmir ve İstanbul Valiliklerinde bulunan Kutlu Aktaş, 24.1.1996'da 32 yıllık eşi Tülay Hanımı kaybetmişti. Aktaş'ın Gülay adında bir kızı ve Gürhan adında bir oğlu var. Aktaş, Fransızca biliyor.
Adalet Bakanı Tekne turu başka yaza
Bağımsız İzmir Milletvekili Hasan Denizkurdu, Meclis'te laik ve liberal tutumu ile tanınıyor. Çiller'in RP ile koalisyon kurmasına tepki gösteren Denizkurdu, Refahyol hükümetine, Sanayi Bakanı Yalım Erez ile birlikte TBMM'de ret oyu vermişti. Denizkurdu, partisinden ihraç edilmek üzereyken çok sert açıklamalar yaparak istifa etmişti.
1948'de Çeşme'de doğan Denizkurdu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra, serbest avukatlık yaptı. İzmir Ticaret Odası Başkanlığı ve TOBB Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Denizkurdu, TBMM'ye 1995 seçimlerinde DYP milletvekili olarak girdi.
Denizkurdu, 8 yıllık kesintisiz temel eğitim önergesini hazırlayıp Meclis'e sunan birkaç milletvekilinden biri oldu. Denizkurdu, şimdiye kadar 876 ölüm tehdidi aldığını söyledi. İyi derecede İngilizce bilen ve usta bir tenis oyuncusu olan Denizkurdu, denize tutkunluğu ile de tanınıyor. Denizkurdu, bir yıl önce küçük bir tekne siparişi vermiş ve teknesi önceki gün tersaneden çıkmıştı. Denizkurdu, denize açılma tutkusunu tadamadan, Çeşme'deki yazlığından dün akşam Ankara'nın yolunu tuttu. Denizkurdu, evli ve iki çocuk babası.
Ulaştırma Bakanı Kaçar'ın torunu
Antalya Milletvekili Arif Ahmet Denizolgun, TBMM'ye 1995 seçimlerinde, kapatılan RP'nin listesinden girdi. Süleymancılar tarikatının lideri Kemal Kaçar'ın torunu olan 42 yaşındaki Denizolgun, Cevdet Akçalı (Adana), Hasan Belhan (Elazığ) ve Göksal Küçükali'den (İstanbul) oluşan ‘Süleymancılar’ grubunun TBMM'deki lideri olarak tanınıyor. RP grup toplantıları da dahil, parti etkinliklerine ilgi göstermeyen Denizolgun, diğer RP'liler gibi FP'ye geçmedi. Denizolgun, üç arkadaşıyla birlikte bağımsız kaldı.
Denizolgun, iyi bir eğitim gördü. Türkiye'de Devlet Güzel Sanatlar Akamedemisi'nin Mimarlık Bölümünü bitiren Denizolgun, eğitimini daha sonra ABD ve Kanada'da sürdürdü. ABD'de doktora yapan Denizolgun, uzun süre kaldığı ABD'den dönüşünde Türkiye'de serbest mimarlık ve müteahitlik yaptı. İngilizce ve Fransızca da dahil dört dil bilen Denizolgun, iyi ata binmesi ve seyahat etmeyi sevmesiyle tanınıyor. Denizolgun bekar...