İnadına eğitim

Güncelleme Tarihi:

İnadına eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem nedeniyle Kocaeli ve Sakarya'nın büyük çoğunluğunda eğitime 13 Eylül'de başlanamayacak. Yalova ve Bolu'da ise okulların zamanında açılmasına karar verildi. Artçı depremlerin ardı arkasının kesilmediği bölgede, çocuklarını okula yollayacak veliler çok endişeli. Sancılı bir eğitim yılına başlayacak bölgeki okullarda durum şöyle:

Yalova Yalova Milli Eğitim Müdürü Ruhi Pehlivan, kentte yıkılan okul olmadığını belirterek, önümüzdeki Pazartesi günü eğitimin başlayacağını bildirdi. Temizlik ve ufak tadilatların yapıldığı okullarda 28 bin öğrencinin ders başı yapacağını vurgulayan Pehlivan, her ihtimale karşı bazı okulların çadırlarda eğitime başlayacağını söyledi. Bayındırlık İl Müdürlüğü uzmanlarına okulların durumunu incelettirdiklerini belirten Yalova Milli Eğitim Müdürü Pehlivan, en küçük çatlaklığın bile tesbit ettirildiğini söyledi. Çatlağı olmayan okullarda da eğitimin birinci katlarda yapılacağını kaydeden Pehlivan, şunları söyledi:

‘‘Yalova'da yıkılan okul yok. Oturulamayacak durumda olmayan okulumuz da yok. Ancak biz yine de tedbirimizi aldık. Spor salonlarından yararlanacağız. Şüphe ettiğimiz okullar, Almanya ve Amerika'dan gelen çadırlara taşınacak. Öncelikle çocuklarımıza bilgi aktarmayacağız. Çocuklarımızı psikolojik olarak rahatlatmak istiyoruz. 1770 öğretmenimiz var. Bu öğretmenlerimizden 225'i başka illere tayinini istedi. İstekler de bakanlığa gönderildi.’’

Yalova Valisi Nihat Özgöl de eğitimi 1 ay ertelemenin kolay olduğunu ancak erteleme yoluna gidilmeyeceğini söyledi. Özgöl ‘‘Pazartesi gününden itibaren, hangi çocuğumuzun ayakkabısı yok, annesi mi, babası mı ölmüş, kalacak yeri var mı bunları tesbit edeceğiz’’ dedi.

SAKARYA Sakarya'nın Adapazarı merkez ile Serdivan, Erenler, Güneşler ve Yazlık belde merkezlerinde eğitime başlama tarihi 4 Ekim'e ertelendi. Bu beldelere bağlı köylerle, diğer ilçelerde ise okullar 20 Eylül'de açılacak.

KOCAELİ 13 Eylül'de sadece Kocaeli'nin Kandıra İlçesi'nde okullar açılacak. Gebze ve Karamürsel ilçelerinde ise okulların açılış tarihi 27 Eylül'e ertelenirken, İzmit ile Gölcük ve Körfez İlçelerinde okulların açılış tarihi henüz belirlenmedi.

BOLU Bolu Valisi Nusret Miroğlu, depremden zarar gören Düzce, Cumayeri, Gümüşova, Gölyaka, Çilimli ilçeleri de dahil olmak üzere, Bolu'da okulların 13 Eylül'de açılacağını bildirdi. Vali Miroğlu, bu ilçelerdeki okullarda ilk hafta, ders yerine çocukları deprem psikolojisinden uzaklaştırma çalışmaları yapılacağını kaydetti. Vali Miroğlu'nun verdiği bilgiye göre, 5 ilçede 3 öğretmen depremde hayatını kaybetti. 150'ye yakın öğretmen de başka illere tayin istedi. Depremde, bu ilçelerdeki 143 okuldan 28'i hasar gördü. Bunlardan az hasarlıların onarımı tamamlanma aşamasına geldi. Ağır hasarlı okullardaki öğrencilerin ise diğer okullarda öğrenim görmesi sağlanacak.

İSTANBUL İstanbul'daki okullarda kayıtlar uzatıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre genel lise, endüstri meslek lisesi, çok programlı lise, kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, imam hatip lisesi ve ilköğretim okulu kayıt süreleri 24 Eylül Cuma günü saat 17.30'a, müfredat laboratuvar okulları (MLO) kayıtları da 20 Eylül Pazartesi günü saat 17.30'a kadar uzatıldı. Deprem felaketi yaşamış öğrencilerden açıköğretim lisesine başvurmak isteyenlerin kayıtları da 5 Kasım 1999 tarihine kadar uzatıldı.

Çatlaklardan bitişik sınıf görünüyor

Cağaloğlu Anadolu Lisesi de perişan

İstanbul'un en eski okullarından biri olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi de depremden nasibini aldı. Müdür Yaşar Uğur, depremde zarar gören okulda gerekli onarımların yapıldığını, hasarlı raporu verilen 2 sınıfın ise eğitime kapatıldığını söyledi. Müdür Uğur, okulda İTÜ ve Bayındırlık Bakanlığı uzmanlarının inceleme yaptığını, ‘Son derece sağlam’ raporu verdiklerini belirterek, ‘‘Velilerimiz çocuklarını gönül rahatlığıyla okula gönderebilir’’ dedi. Ancak, İTÜ ve Bayındırlık Bakanlığı uzmanlarının verdikleri raporda okulun 6 sınıfının eğitime kapatılması gerektiği, nasıl olduysa bu rakamın daha sonra 2'ye düştüğü ileri sürüldü. Okulda depremden hemen sonra başlatılan çalışmalar sonucu sıva çatlağı bulunan bölümlerin onarıldığını, sınıf, koridor ve laboratuvarların elden geçirildiğini belirten okul yetkilileri binanın eğitime hazır hale geleceğini söylediler. Müdür Uğur, mühendis olan öğrenci velililerinin önerisi üzerine ana kapı girişine çelik konstrüksiyon yapıldığını anlattı. Özellikle okulun eski binasında duvarları yıkılan, sıvaları dökülen bazı sınıflar olduğunu belirten veliler ise büyük endişe duyduklarını söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!