Güncelleme Tarihi:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu OHAL kapsamında çıkan bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) anayasaya aykırı olduğu görüşü ve FETÖ operasyonu kapsamında mağdur olanların kendilerine yaptığı başvuruları değerlendirmek için
9 Eylül’de Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek istediğini dile getirmişti. Görüşme dün yapıldı. Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Merkezi’ne ilk kez gitti.
KABARIK BİR DOSYA: Görüşmeye elinde kabarık bir dosyayla gelen Kılıçdaroğlu, söze 12 Eylül 1980 darbesinin ardından çıkartılan “imzasız ihbarların işleme konmaması” ile ilgili genelgeyi anımsatarak başladı. Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz sürecini de içerecek şekilde benzer bir genelge çıkarılmasını” istedi. Yıldırım, böyle bir genelge çıkarılacağı sözünü verdi. Yıldırım, açığa alınanların mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını da belirtti.
AKADEMİSYENLERE İNCELEME: Kılıçdaroğlu, akademisyenlerle ilgili hassasiyetleri de dile getirdi. Yıldırım, MİT’ten gelecek raporlar ışığında akademisyenlerle ilgili yeniden değerlendirme yapılacağını söyledi. Yıldırım, “Akademisyenlerle ilgili mağduriyetler giderilecek” dedi.
TUTUKLU GAZETECİLER: Kılıçdaroğlu tutuklanan gazeteciler ve Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konulması ile ilgili rahatsızlığı da anlattı. Yıldırım gazete kapatmayla ilgili iddiaların doğru olmadığını söyledi.
BANK ASYA MAĞDURLARI: Kılıçdaroğlu, CHP’ye özellikle Bank Asya konusunda çok fazla mağduriyet başvurusu geldiğini iletti. Yıldırım, “Oradaki kriter, FETÖ’nün ‘Bank Asya’ya para yatırın’ çağrısından sonraki para hareketleri” ifadesini kullandı.
ASKERİ ALANLARDA RANT: Kılıçdaroğlu, “Er ve erbaşların en kısa zamanda tahliyesi gerekir” dedi. Boşaltılan askeri alanların rant için kullanılmayacağına ilişkin söz talep eden Kılıçdaroğlu, “Bu alanlar halkın kullanımına açılsın. Rant alanları olarak imara açılması doğru değil” dedi.
TELEFONLA ARADI
BAŞBAKAN Yıldırım, Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmeden önce MHP’ye de “görüşelim” teklifini iletti. Kılıçdaroğlu ile görüşme sürerken de MHP’den evap geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, anayasa komisyonu toplanıp somut bir karara varıldıktan sonra bu teklifi değerlendireceği açıklandı. Ancak Yıldırım, MHP’den gelen yanıt üzerine, yüz yüze görüşmeyi beklemeyip Bahçeli’yi telefonla aradı. Başbakanlık, “Mini anayasa paketi, terörle mücadele, Fırat Kalkanı ve FETÖ ile mücadele ele alındı” bilgisini verdi. / Umut ERDEM/ANKARA
BİR KEZ DAHA GÖRÜŞME OLABİLİR
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, CHP lideriyle görüşmesinin ardından, önceki gün vefat eden TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi işadamı Gürgen Mazhar Bayatlı için dün İstanbul’da Florya Basınköy Camisi’nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Cenaze sonrasında açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine şunları söyledi: “Birkaç başlıkta görüşme gerçekleştirdik. Bunlardan biri Suriye’de devam eden Fırat Kalkanı Operasyonu. Diğer bir konu terörle mücadele. Diğer başka konu da FETÖ Terör Örgütü ile yapılan mücadele ve bu konudaki çalışmalarda bazı yanlışlar olduğuna dair duyumlar. Bu duyumları, kendilerine gelen bilgileri aldık. Tabii ki bunlar daha önce de kamuoyuna açıkladığımız gibi büyük bir titizlikle değerlendirilecek. Eğer haksızlığa uğrayanlar tespit edilirse bunlar telafi edilecek. Bir başka konu da, bir süre önce mutabık kaldığımız üzere mini bir anayasa paketi üzerinde bir çalışma vardı. Buradaki çalışmalar bir noktaya geldi. Bu görüşmede sayın Genel Başkan’a artık bu meseleyi son bir kez genel başkanlar düzeyinde değerlendirelim ve mutabık kalınan bu hususlar konusunda anayasa değişikliğine gidelim şeklinde önerimiz oldu. O da kabul etti. Görüşmeler bundan ibaret. Bir kez daha görüşme olabilir. MHP de aynı şekilde bu çalışmaları henüz tamamlayamadı. Ondan sonra bir görüşme daha yapabiliriz.”
CHP İLK KHK İÇİN AYM'DE
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün, bugün OHAL KHK’ları ile ilgili başvuru dilekçesini AYM’ye sunması bekleniyor. Başvuruda OHAL KHK’larının amacından saptırıldığı,yasamanın yapması gerekenlerin, yürütme tarafından yapılmak istendiği, KHK’ların anayasaya aykırı olduğu savunuluyor.