Güncelleme Tarihi:
Bir grup hukukçunun internette açtığı “www.turkhukuksitesi.com” da yer alan “İmza Atarken Nelere Dikkat Edilmeli” başlıklı yazıda, imzanın hukuk sisteminde çok önemli sonuçlar doğuran bir işlem olduğuna dikkat çekilerek, birçok kişinin, imzanın nasıl, ne zaman ve ne şekilde kullanılacağını bilmediği vurgulandı.
Gerekli prosedürleri bilmeden ve bir hukukçuya danışmadan kullanılan imzaların, telafisi mümkün olmayan ve istenmeyen hukuki sonuçlar doğurabildiğinin vurgulandığı yazıda, imzanın ne şekilde ve nelere dikkat edilerek kullanılması gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulunuldu ve bazı örneklere yer verildi.
Pek çok kişinin, “maddi değeri en yüksek varlığının imzası olduğunu” bilmediğine değinilen yazıda, “Maddi durumunuz ne olursa olsun, en değerli varlığınız imzanızdır. İmzanız ile telaffuz dahi edilemeyecek miktarlarda borç altına girebilir, tüm malvarlığınızı birine bağışlayabilir, pek çok suçu farkında olmadan işleyebilir ve daha pek çok hukuki işlemi yapabilirsiniz. Bu nedenle imzanızı herşeyden iyi korumanız ve çok dikkatli, bilinçli kullanmanız en önemli hukuki güvencenizdir” denildi.
KOLAY TAKLİT EDİLEMEMELİ
Yazıda, imza atarken dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralandı:
İmzanız kolay taklit edilemeyecek bir imza olmalıdır. Bu nedenle paraf, basit işaretler, karalamalar, kısa imzalar kullanmaktankaçınmanız gerekir.
En iyi imza, açık isim ve soyadınızın tamamını kısaltmadan içerenel yazınızdır.
İmzanız en cimri şekilde harcamanız gereken maddi değerinizdir. Nereye ve ne için harcadığınıza çok dikkat etmeniz gerekir.
İmza attığınız her belge, hayati derecede önemlidir. Bir belgeyi,konusu ne olursa olsun, okumadan imzalamak, yapılabilecek en büyük hukuki hatadır. İmza attığınız bir belgedeki dipnotlar dahil, tek tek her harfi okuduğunuzdan emin olmanız gerekir.
İmza attığınız bir belgede artık, “karşıdaki kişiye güvenmek” diye bir şey söz konusu değildir. Karşınızdaki kişi size güvenmeyerek belge tanzim edip imza attırdığına göre, siz de kendi talepleriniz açısından aynı davranış içinde olmalı ve onun yükümlülükleri için de ondan imza almalısınız.
İmzanızla onaylanan yazılı bir belge hukuki mercilerde artık her türlü tartışma ve polemiğe kapalıdır. Bu belgenin içeriğinin aslında farklı bir şekilde olduğu, taraflarca daha sonra değiştirildiği, aslında değişik bazı hüküm ve sonuçlar içerdiği gibi savunmanın hukukideğeri yoktur. Bu nedenle imzanızı içeren bir belgenin tüm içeriğini tartışmasız şekilde kabul ettiğinizi ve daha sonra bunun aksini tanıkla ya da başka bir şekilde ispat etmenin mümkün olmayacağını aklınızda tutmanız gerekir.
İmzalanmış bir belge, konusu ne olursa olsun, taraflar arasındakitüm şartları, talepleri, konuşmaları içermelidir. Bunların bir kısmı belgeye yazılır, diğer kısmı yazılmazsa, yazılmayan kısmı hukuki değerini yitirecektir. O nedenle imzaladığınız belge hangi konuyla ilgili olursa olsun, sizin tüm talep, istek ve beklentilerinizi karşılamalıdır.
İmzalanmış bir belgeye karşı yapılacak tüm iddialar, (Bu belgenindeğiştiği, hukuki sonucunu yitirdiği, fesh olunduğu vs.) yine ancak bir başka yazılı belge ile ispatlanabilir. O nedenle imzaladığınız birsözleşmede ileride olabilecek tüm değişiklikler ile bu sözleşmenin taraflarca sona erdirilmesi, yeni şartlar getirilmesi vs. durumlarda mutlaka yeni bir belge düzenlenmelidir.”
İMZA GÖZ ÖNÜNDE ATILMALI
İmzayla ilgili dikkat edilecek hususlar arasında, hazırlanan belgeye, mutlaka gözönünde imza attırılması konusunun çok önemli olduğunun vurgulandığı yazıda daha sonra şu konulara yer veriliyor:
Bazı kişiler (özellikle kendilerini zora sokacak bir belge imzalamak zorunda kaldıklarında) ileride (Bu imza benim değil) diyebilmek için bazen gerçek imzalarını kullanmamak, paraf atmak ya dadeğişik ufak karalamalar yapmak yollarına gidebilmektedirler. Bunun için mağdur olmamak açısından imza atacak kişiden belgenin altına öncekendi el yazısı ile ismini yazmasını istemek, daha sonra ise bunun altını imzalatmak oldukça güvenli bir yol olacaktır.
İmzalar atılarak hukuki prosedür tamamlanmadan asla diğer işlemler yapılmamalıdır.
İmza atacak kişi tanıdığınız bir kişi değilse nüfus cüzdanını kontrol etmek gereklidir.
İmza atan kişinin, oturduğu, çalıştığı yeri bilmediğiniz taktirde, ikametgah istemek de ileride bir hukuki işlem yapılması gerektiği taktirde önemli olacaktır. Adresini bilmediğiniz bir kişiye karşı hukuki işlem yapmak ve bunlardan sonuç almak son derece güçtür.