Güncelleme Tarihi:
Özzeybek, “eksik diş veya dişlerin yerine yapay diş kökü yerleştirilmesi” şeklinde tanımlanan implant tedavisinde, hastalar açısından sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi.
Dünya İmplant Birliğinin kısa bir süre önce Münih'te yapılan Avrupa toplantısında gündeme gelen en önemli konulardan birisinin, “immediat” (anında) cerrahi ve yükleme” adı verilen, implant ve protezlerin hiç beklemeden yerleştirilmesine olanak sağlayan yöntem olduğunu belirten Özzeybek, “Bu yöntem son 2 yıldır uygulanıyordu, ama geliştirilen teknolojilerle artık daha da yaygınlaştı” diye konuştu.
Daha önce, hastaların, diş çekiminin ardından, implant için 1 ay, protez yerleştirilmesi için de 3 ay olmak üzere, toplam 4 ay beklemek zorunda olduklarını kaydeden Özzeybek, şunları söyledi:
“İmplant uygulamasıyla beraber protez için bekleme süresi artık çok kısalmış durumda. Tomografi, 3 boyutlu CAD-CAM (bilgisayarlı planlama) sistemlerinin devreye girmesi ve yeni yivli implant dizaynı sayesinde, artık hastalar hiç beklemeden yeni dişlerine kavuşabiliyor.”
Söz konusu sistemlerle üç boyutlu görüntü elde edilerek, geçici kron ve protez üzerinde uygulama yapılabildiğini kaydeden Özzeybek, bunun, diş çekiminin hemen ardından implant ve protezin takılmasına olanak sağladığını bildirdi.
Özzeybek, bu yöntemde, protezin implant uygulamasından sonraki 24 saat içinde yapılması, aksi halde normal sürenin beklenmesi gerektiğini kaydetti.
İşlemin tek diş için yapılabileceği gibi, tam dişsizlik halinde de uygulanabileceğini belirten Özzeybek, “Yani, hastanın hiç dişi olmasa bile implantla beraber protez de uygulanabilir” diye konuştu.
İMPLANT NEDİR?
İmplant, diş eti hastalıkları başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle meydana gelen diş kayıplarında, eksik diş ya da dişlerin yerine, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanıyor.
Özzeybek, çağdaş diş hekimliği anlayışında, artık dişin değil, kemiğin korunması esas olduğu için, kanal tedavisinin yerini implantın aldığını bildirdi.