Güncelleme Tarihi:
Bienal sergileri 4 Kasım Pazar günü akşamına kadar 2 ay boyunca Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-19.00 arasında gezilebilecek.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bienalin ana temasının, içinde bulunulan yüzyılın şartlarında sahip olunması gereken en önemli özellik olan iyimserliği barındırdığını söyledi.
Hou Hanru’nun küratörlüğündeki bienalde, AKM, Antrepo No.3, İMÇ, santralistanbul ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde 96 uluslararası sanatçı ve sanatçı grubunun projeleri sergilenecek
HER MEKANA FARKLI BİR TEMA
İstanbul'un turistik haritalarında neredeyse hiç yer almayan mekânları seçen ve her bir mekânı farklı bir temayla ele alan Hou Hanru, bu temaları her mekânın simgesel anlamına, mimarisine, geçmişine, işlevine ve kent hayatındaki yerine göre belirledi.
Bu doğrultuda AKM'de politikaya, İMÇ'de ekonomiye ve Antrepo No.3'te toplumsal hayata ve kent hayatına dair projeler yer alacak.
Atatürk Kültür Merkezi'nde kentsel yaşama dair, ütopya kavramına odaklanan 13 proje yer alacak. Bazı projeler sanatçıların binanın tarihi ve gerçekliği üzerine yaptıkları derinlemesine araştırmaya dayalı olarak ve özellikle bu mekân için yaratıldı. AKM'deki projelerin teması ise "Yakmalı mı Yakmamalı mı?" olarak belirlendi.
İMÇ blokları güncel sanat sergi mekânı olarak ilk defa kullanılıyor. Hou Hanru, İMÇ bloklarının tarihini, mimarisini ve işlevini göz önünde bulundurarak bu mekânın, "Dünya Fabrikası" teması çerçevesindeki projelere ev sahipliği yapmasına karar verdi.
İMÇ'deki sergi, küreselleşme çağında dönüşen üretim biçimleri ve çalışma hayatına dair projeler içeriyor. Ağırlıklı olarak 5. Blokta yer alacak dükkânlar ile tüm bloklardaki çeşitli dükkan ve ortak kullanım alanlarında 27 proje izleyiciye sunulacak.
Antrepo No.3'te uluslararası göç, iletişim ve kentlerdeki sınır alanlarına dair 43 sanatçı ve sanatçı grubunun eserleri yer alacak. Antrepo No.3, sosyal hayat ve kent hayatı ana teması etrafındaki işlere yer verilen bir mekân olacak ve kentleşme, göç, kültürlerarası diyalog, yerelleşme, göçmenlik ve kente entegrasyon ve sınırlar etrafındaki konular işlenecek.
"Entre-polis", "Sokak Yaşamı" ve "Rüya Evi" başlığıyla eserlerin sergileneceği bu temalar sırasıyla Baytur, Canan Pak ve Koçtaş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Bienal Atölye ve Eğitim Programı Proje Ortağı santralistanbul ile Kadıköy Halk Eğitim Merkezi de İstanbul Bienali kapsamında gerçekleşecek özel proje, paneller ve film programlarına ev sahipliği yapacak.
GECELERİ DE SANAT
Bienal, insanların kentteki gece güzergahları üzerinde dinlenmeleri, uyumaları ve rüya görmeleri için alanlar sağlayarak bir gerçek hayat mekânı olmayı hedefliyor.
Bu kapsamda, kentin değişik noktalarında 'gecegezenler' projesi ile Antrepo No.3’teki 'Rüya Evi' Bienal boyunca çeşitli akşamlar izlenebiliyor olacak.
Çin Devrimi sırasında halkın ürettiği sokak afişleri “Dazibao” kavramından ortaya çıkan “gecegezenler” 100’ün üzerinde video çalışmasından oluşuyor.
Bu filmler, İstanbul Bienali’nin açık olduğu sekiz hafta boyunca, 25 akşam kentin 25 farklı noktasında, sergi mekânlarının kapanış saatinden sonra açık havada gösterilecek. “Gecegezenler”e katılım halka açık ve ücretsiz olacak.
RÜYA EVİ
Koçtaş’ın sponsorluğunu üstlendiği 'Rüya Evi' ise Antrepo No.3’ün içine yerleştirilen yükseltilmiş platformlar ve çevrelerindeki işlerden oluşuyor.
Bu sergi Bienal izleyicisine gece aktivitelerini sergi aracılığıyla deneyimleme fırsatı sunacak: Rüya görmek, hayal kurmak, çalışmak, uyumak.
“Rüya Evi”, Antrepo No.3’ün gündüzleri açık olduğu günlere ilave olarak her Cuma ve Cumartesi akşamı 20.00-04.00 saatleri arasında izleyicileri özellikle bekliyor olacak.
ÇOCUKLAR DA UNUTULMADI
İKSV ve Pace Sanat Merkezi, Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Bienali kapsamında çocuk eğitim programları da gerçekleştiriyor. 6-14 yaş grubundaki çocukları müze ve galeri kültürü ile tanıştırmak, sanata ve özellikle çağdaş sanata olan ilgiyi artırmak, temel sanat terimleri ve kavramları ile tanıştırmak amacıyla düzenlenecek çocuk eğitim programları 10. Istanbul Bienali’nin açık olduğu 8 Eylül–4 Kasım tarihleri süresince devam edecek.
9 Eylül Pazar gününden itibaren başlayacak çocuk eğitim programları, Bienalin sonuna kadar, sadece 1-7 Ekim tarihleri arasında haftada 6 gün, diğer haftalar ise Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada 2 gün 2’şer grup halinde gerçekleşecek.
3 farklı yaş aralığındaki 20’şer kişilik gruplar, eğitmenlerle birlikte İstanbul Bienali sergilerini gezebilecekler.
BİLETLER
10. Uluslararası İstanbul Bienali’nin bilet fiyatı 10 YTL. İlköğretim ve lise öğrencileri ile 65 yaş üstü izleyiciler, öğretmenler, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyeleri 5 YTL’lik indirimli biletle izleyebilecekler. Bilet fiyatlarına Bienal Rehberi de dahil!
Üniversite öğrencilerinin İstanbul Bienali sergilerini gezmek için AKM ve Antrepo No.3 girişindeki Koç Holding standlarına üniversite kimlikleriyle başvurmaları yeterli.
Biletler, Biletix, Antrepo No.3 ve AKM, IKSV merkezinden (İstiklal Cad. No:64 Beyoğlu) ve 10 Eylül Pazartesi gününden itibaren Bienal Bilgi Belge Merkezi’nden satın alınabilir.
Rehberli Bienal Turları: Bienal sergi mekânlarından AKM ve Antrepo No.3’te, her gün saat 11.00, 13.30, 15.00 ve 16.30’da düzenlenecek olan Rehberli Turlara katılım ücreti ise yine 10 YTL (giriş biletinden ayrı) olacak.
BİENAL MEKANLARI
1. Antrepo No.3, Karaköy
2. İstanbul Manifaturacılar Çarşısı, Unkapanı
3. Atatürk Kültür Merkezi, Taksim
4. Santralistanbul, Eski Silahtarağa Elektrik Santrali, Eyüp
5. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi, Kadıköy
Bienal sergi mekânları 8 Eylül ve 4 Kasım tarihleri arasında Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.
IMÇ’nin Pazar günleri kapalı olması nedeniyle buradaki projeler Pazar ve Pazartesi hariç her gün gezilebilecek.
Sadece Bienal açılışını takip eden 10 Eylül 2007 Pazartesi günü tüm mekânlar açık olacak.