Güncelleme Tarihi:
Washington merkezli kurum, bu kredinin ilk 1.9 milyar dolar tutarındaki diliminin hemen verileceğini, geri kalan kısmının ise çeyrek dönemlik performanslara bağlı olarak dağıtılacağını açıkladı.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, “Ukrayna, ekonomisinin dış şoklardan ve ülke içindeki kırılganlıklardan fazlasıyla etkilendiği oldukça zor bir dönemi geride bırakıyor. Yetkililer sorunların üzerine gitmeye ve ülkeyi istikrarlı bir büyüme sürecine sokmaya kararlı görünüyor. Bunu da finans, enerji sektörlerinde köklü reformlar gerçekleştirerek yapmayı planlıyorlar” dedi.
Ukrayna, 2008’de küresel ekonomik krizin ihracat talebini azaltmasından sonra, IMF’den 16.4 milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Ülke bu anlaşmada öngörülen miktarın yalnızca 10.6 milyar dolarlık kısmını aldı. Kredinin geri kalan kısmı ise Kasım ayında, Kiev hükümetinin bu yıl başındaki başkanlık seçimleri sırasında kamu harcamalarını artırmasından dolayı donduruldu.
Mart ayında iktidara gelen Başbakan Mikola Azarov hükümeti de, Mayıs ayında IMF ile bir anlaşamaya varamadı.
Diğer yandan hükümet bu ay, hane halkı ve ısınma hizmeti sağlayan şirketler için doğalgaz fiyatlarını artırdı.
Alınan son kredinin şartları arasında, bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının (GSYİH ) bu yıl yüzde 5.5’e, gelecek yıl ise yüzde 3.5’e indirilmesi de bulunuyor.
MALİ DÜZENLEMELER BAŞLIYOR
Lipsky, “Mali düzenlemeler 2010’da başlayacak ve 2011-2012 yıllarında da emeklilik sistemi, kamu yönetimi ve vergi sisteminde gerçekleştirilecek yapısal reformlarla daha da derinleştirilecek” dedi.
IMF yetkilisi aynı zamanda, “Doğalgaz sektörünün mali pozisyonu, ülke içinde gerçekleştirilecek fiyat artırımları ve çok uluslu kuruluşların desteğiyle yapılacak daha geniş çaplı reformlarla güçlendirilecek” dedi.
Başbakan Yardımcısı Serhiy Tigipko 7 Temmuz’da, Ukrayna’nın yeniden IMF’yle işbirliğine gitmesinin, Avrupa Komisyonu’dan alınacak 792 milyon dolarlık krediyle, Dünya Bankası’ndan ise 800 milyon dolarlık krediye zemin hazırlayacağına dikkat çekti.
Diğer yandan Tigipko Mart ayında, 2009’da ekonomisi yüzde 15.1 oranında daralan Ukrayna’nın IMF’nin desteğine ihtiyacı olduğunu söylemişti.
IMF’nin Ukrayna’ya kredi vermesini değerlendiren Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan ülkeler ekonomisti Timothy Ash, “Bu olumlu bir gelişme olsa da beklenmedik bir şey değil” dedi.
*Bu haber Bloomberg haber ajansında "IMF’s Executive Board Approves $15.2 Billion Loan to Ukraine" başlığıyla yayımlanmıştır.