Güncelleme Tarihi:
Bağımsız Değerlendirme Bürosu'na (IEO), göre krize doğru gidilirken, IMF'nin verdiği mesajlarda büyük finansal kurumların sağlıklı olduğuna yönelik 'kendine aşırı güvenen' söylemini kullandı ve kurumların piyasa disiplini ile kendi kendini denetimin ciddi sorunlarından uzakta tutabileceğini savundu.
IEO’nuın 59 sayfalık raporunda, “Nisan 2007’de dahi, IMF küresel ekonomiye yönelik oldukça iyimser mesajlar veriyordu” ifadesine yer verildi.
Fonun, gelişmiş ekonomilerde kriz yaşanacağı düşüncesini ihtimal dışı gördüğü de belirtilen raporda, IMF kadrolarının genellikle mali sistemleri güçlü olan ABD, İngiltere ve diğer gelişmiş ülkelerin görüşünde hemfikir olduğu ifade edildi.
IMF'nin, yetkililerin şöhreti ve uzmanlığından fazlaca etkilendiği ve zaman zaman da hayranlık duyduğuna işaret edilen raporda, IMF kadrolarının, gelişmiş ekonomilerde bankacılık verilerine girişinin sınırlı olduğu ve özellikle finansal piyasalarda yaşananlar hakkında çok az bilgisi olmasının düşündürücü olduğu kaydedildi.
STRAUSS-KAHN: RAPOR “AŞAĞILAYICI”
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, raporu “aşağılayıcı” bulduğunu belirterek, IMF'nin kendi başarısızlıklarının farkında olduğunu, krizden bu yana reformları sıraya koyduğunu belirtti.
IMF, acil krediler, İrlanda ve Yunanistan gibi ülkelere yapılan yardımlar ile finansal krize verilen karşılıklarda merkezi bir role sahipti.
Bağımsız Değerlendirme Bürosu Başkanı Moises Schwartz, IMF'nin 2004 ile 2007 yılı performansını inceleyen raporla, IMF'nin gözetim - denetiminde neyin yanlış gittiğini ortaya konulması suretiyle, fonun geleceğe daha iyi hazırlanmasına yardımcı olunmasının amaçlandığını kaydetti.
*Bu yazı Telegraph “IMF 'groupthink' masked dangers of financial crisis, finds watchdog” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet