IMF ve Dünya Bankası dengeyi bulmayı hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

IMF ve Dünya Bankası dengeyi bulmayı hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2010 12:10

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkilileri iki gün sürecek yıllık toplantılarda, yavaş ekonomik iyileşmeyi nasıl hızlandıracaklarını ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomi için karar alma sürecinde nasıl daha fazla pay alabileceğini masaya yatıracak.

Haberin Devamı

  

 

Washington’da düzenlenen toplantıların ana gündemi ise, adı Brezilya Maliye Bakanı tarafından konulan ‘kur savaşları’ olacak.          

 

Diğer yandan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri temsil eden G20 ve zengin ülkeleri temsil eden G7’den maliye bakanları da Cuma günü ayrı bir toplantı düzenleyecek.

  

Yılda iki kez düzenlenen IMF-Dünya Bankası toplantılarındaki tartışmaların odağını kurların seviyesi, sermaye akışlarındaki denge sorunu ve gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide nasıl daha fazla söz sahibi olacağı gibi konular oluşturacak.       

     

Haberin Devamı

KUR TARTIŞMASI

Birçok gelişmekte olan ülkenin para birimlerindeki yükselişle bağlı olarak dolarda yaşanan değer kaybının tartışmaların temel konusu olması bekleniyor.

 

Gelişmekte olan ülkeler, küresel ticarette rekabet avantajlarını kaybetme korkusuyla, para birimlerinin dolar karşısında değerlenmesinden endişe ederken, ABD başta olmak üzere Çin’in diğer ticaret ortakları, yuanın dolar karşısında sabit seviyede tutulmasına her geçen gün biraz daha öfkeleniyor.  

 

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, bu hafta başında Çin’in bu tavrının diğer gelişmekte olan ülkeleri de benzer adımlar atma konusunda cesaretlendireceği uyarısını yaptı. 

 

Çin tarafında Başbakan Wen Jiabao ise buna karşı çıktı. Çin Başbakanı, döviz kurundaki ani değişikliğin ülkede daha büyük kaosları tetikleyebileceğini söyledi ve “Bu da bütün dünya için büyük bir felaket olur” dedi.    

 

Haberin Devamı

Para birimleri konusunda artan tansiyon, Dünya Bankası ve IMF’in daha fazla işbirliği gerektiren politikalar konusunda yeni çağrılar yapmasına neden oldu. 

 

SERMAYE AKIŞLARI

Küresel çapta birçok ülkede faiz oranlarının sıfıra yakın olması, yatırımcıları daha büyük getiriler elde edecekleri ülkelere yönlendiriyor. Bu süreçte de, Brezilya ve Güney Kore gibi ülkelerde büyük çaplı sermaye girişleri görülüyor.

 

ABD’nin daha canlı ve istihdamı artıran ekonomi yaratmak adına parasal gevşeme politikalarını artırma olasılığının bu durumu daha da yoğunlaştıracağı belirtiliyor.

 

Brezilya gibi ülkeler, bu soruna sermaye akışlarının önüne geçecek önlemler alıp, para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını engellemeye çalışıyor.

 

Haberin Devamı

IMF ve Dünya Bankası gibi finans kuruluşlarıysa, düzenli olarak sermaye akışı kontrolüne yönelik uyarılarda bulunuyor.

 

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE GÜÇ AKTARMAK

Son dönemde, küresel ekonomide ipleri eline alan ülkelerin, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarında daha fazla temsil haklarını bulunması gerektiği yönünde tartışmalar yapılıyor. Ancak bu hakkı elde edecek ülkeler hangileri?

 

Çin, Brezilya ve Hindistan’ın IMF’de daha fazla söz sahibi olması gerektiği yönünde söylemler artarken, ABD, IMF’in icra direktörleri arasında Avrupalılara ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla koltuk hakkı sağlayacak bir uygulamanın önüne geçti.

 

Haberin Devamı

Avrupa ise bu konuda oldukça inatçı bir tavır sergiliyor.

 

*Bu yazı Reuters'ın geçtiği "Key issues for the IMF/World Bank meeting" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:        

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                

          

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  

http://twitter.com/HurriyetEkonet            

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!