IMF’den gelişmekte olan ekonomilere uyarı

Güncelleme Tarihi:

IMF’den gelişmekte olan ekonomilere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 10:32

Uluslararası Para Fonu (IMF), finans sistemini ekonomik iyileşmenin zayıf noktası olarak tanımlarken, yatırımcıların sürü psikolojisiyle gelişmekte olan ülkelere akın etmesinin muhtemel olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Haberin Devamı

IMF, yılda iki kez yayımladığı Küresel Finansal İstikrar raporunda, gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerine, bu para akışını kontrol altında tutacak politikalar geliştirme çağrısı yaptı.   

 

IMF, raporunda kamu borcu yüküyle boğuşan gelişmiş ülkelerin 2008’in başından bu yana önemli sayıda kredi notu düşüşü yaşadığı diğer taraftan gelişmekte olan ülkelerde ise aksine kredi notu artışları görüldüğüne dikkat çekti.          

 

Bu gelişmelerle birlikte, para akışının da gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini belirten IMF, bu trendin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret etti.

 

Haberin Devamı

Raporda ek olarak, “Gelişmekte olan ülkelere aşırı ölçüde sermaye akışının yaşanması dengeleri bozabilir” denildi.     

 

AŞİL TOPUĞU BENZETMESİ 

Raporda, küresel mali sistemin hala büyük bir belirsizlik döneminde bulunduğu ve ekonomik toparlanmada zayıf nokta olarak kaldığı da belirtildi.

 

IMF, mevcut ekonomik toparlanmanın devam etmesini beklediğini ancak küresel finansal istikrar doğrultusundaki ilerlemede, Nisan 2010'da yayımlanan Küresel Finansal İstikrar Raporu'na göre bir gerileme yaşandığı ifade edildi.

 

Bununla birlikte, gelişmekte olan piyasaların, gelişmiş ekonomilerde bankacılık gibi alanlarda yaşanan zorlanmalara direnç gösterdiği ve çoğunun uluslararası sermaye piyasalarına erişim sağlamayı sürdürdüğüne işaret edildi. 

 

*Bu yazı Financial Times gazetesinde yayımlanan “IMF: the “last resort” of capital controls” başlıklı haberden derlenmiştir.

 

 

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor 

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:     

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                              

          

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:  

http://twitter.com/HurriyetEkonet            

 

                                

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!