Güncelleme Tarihi:
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “IMF Başkanı Türkiye'yi telefonla arayıp, (5 milyar dolar istiyoruz) dedi. Nereden nereye geldik” dedi.
Bakan Eroğlu, Kayseri'de tarafından yaptırılacak 5 tesisin açılışı için İl Özel İdaresi'nde düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, yapılan hizmetlerin daha iyi anlaşılması için geçmişle mukayese yapmak gerektiğini belirtti.
2002 yılında koalisyon hükümetinin, memur maaşlarını ödemek için birçok ülkeden borç istediğini, o dönemde enflasyon canavarının olduğunu, devletin bütçesinin büyük kısmının faiz ödemelerine gittiğini anlatan Eroğlu, şunları söyledi:
“IMF'nin bir memuru geldiği zaman devlet başkanı gibi karşılanırdı. Hükümete her türlü taleplerini dikte ettirirlerdi. Aynısını Sayın Başbakanımıza yaptırmak istediler. (O zaman küresel kriz yoktu, Türkiye mecbur kaldı. Şimdi dünyada küresel kriz var. Türkiye IMF ile anlaşma yapmaya mecbur olacak) diye düşündüler. Ama, arada bir fark vardı. Dünya lideri Recep Tayyip Erdoğan vardı. IMF'ye gereken rest çekildi. Sayın Başbakanımız ile birlikte Meksika'daki toplantıya katıldık.
İKİ BAKAN TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI / FOTO GALERİ
IMF Başkanı Türkiye'yi telefonla arayıp, (5 milyar dolar istiyoruz) dedi. Nereden nereye geldik. IMF'ye olan 23,4 milyar dolar borcumuzdan sadece gelecek yıl nisan ayına kadar vadesi olan 1,7 milyar dolar kaldı. Onu da her an ödeyecek gücümüz var. Zaten 5 milyar dolar gönderme talimatını Sayın Başbakanımız verdi. Daha da güçlü olacağız, hedefimiz çok büyük. Büyük hedefi olmayan milletler tarih sahnesinden silinmeye mahkumdur. İnşallah Türkiye'yi dünyanın en büyük ekonomisi arasına taşıyacağız.”
'KEY ödemelerinden umudumuzu kesmiştik'
Daha önceki hükümetler döneminde devletin millete borcu olduğunu ifade eden Eroğlu, “Başbakanımız Maliye Bakanı'na talimat verdi. (Milletten aldığınız 13,5 katrilyonluk zorunlu tasarruf fonunu ve 3 katrilyon konut edindirme paralarını ödeyeceksiniz) dedi. Benden de kesildiği için biliyorum, KEY ödemelerinden umudumuzu kesmiştik. KEY ödemeleri için bazı kayıtlar kaybolmuştu. Başbakanımızın gönlü razı olmadı. Bunun için özel kanun çıkardık. Evrakı olmayanların da parasını ödedik. Bizim farkımız bu. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını koruyoruz” diye konuştu.
AK Parti hükümetlerinin her alanda büyük yatırımlar yaptığını anlatan Eroğlu, sağlık alanında büyük dönüşümler yaşandığını, hastanelerdeki kuyrukların bittiğini ve ilaç fiyatlarının ucuzladığını kaydetti.
2003 yılı bütçesinde Türkiye'nin toplam yatırımının 5 milyar lira olduğunu, şimdi sadece DSİ'nin Türkiye'de yaptığı yatırımın 5,5 milyar lira olduğunu ifade eden Eroğlu, sadece yönetim anlayışının değişmesiyle bunun başarıldığını söyledi.
Geçmişte, temeli atılan tesisler için ayrılan ödeneklerin şantiye masraflarını dahi karşılayamaz miktarda olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
“Göreve geldiğimizde DSİ'de bin 600 adet ihale yapmışlardı. 82 milyar liralık yük aldık. DSİ'nin yatırım bütçesi 2 katrilyondu. İhalesi yapılan projeler ancak 41 yılda tamamlanabilecek durumdaydı. Yanlışlığı düzelttik, fazla ödemeleri kestik. Al gülüm ver gülüm yapılmış, yüzde 3-2 tenzilatları yüzde 30'a çıkardık. 3,2 milyar lira parayı geri aldık. Bakanlık olarak çok büyük yatırımlara imza atıyoruz. Toplu temel atma törenleri yapıyoruz. Sayın Başbakanımız temel atma törenlerine gelmiyor. 10 milyon liranın üstündeki yatırımların açılışını yapıyor.”
12.12.2012'de 112 tesis açılacak
10.l0.2010 tarihinde 110 tesisin, 11.11.2011'de 111 tesisin açılışını Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla yaptıklarını hatırlatan Eroğlu, “Bin 128 tesisi aziz milletimizin hizmetine sunduk. İllerimizin içme suyu sorunu kalmadı. 12.12.2012'de saat 12.12'de Başbakanımız için tam 112 dev tesisi açılış için hazırlayacağız. 100 küçük tesisi de ben açacağım. Böylece bu yıl 212 tesisi hizmete açmış olacağız” dedi.
Kayseri'de bakanlığı ve diğer bakanlıklar tarafından yapılan yatırımlar ve yürütülen hizmetler hakkında da bilgi veren Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Kayseri'ye 2003-2011 yılları döneminde 617 milyon liralık yatırım yapıldığını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yaptığı konuşmada, 2002 yılında Türkiye'nin bütçesinin 4 milyar dolar olarak belirlendiğini, bunu kabul etmek istemediklerini ancak Türkiye'ye yakışmayan rakamları kabul etmek durumunda kaldıklarını hatırlattı.
Günümüzde sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesinin 2002 yılındaki Türkiye'nin bütün sektörlerindeki bütçesi kadar olduğunu dile getiren Yıldız, “İktidarda olmasaydık, birçok projenin mesela Sarıoğlan Barajı'nın temel atmasının geleneksel 20. yılını kutluyor olacaktık. Bizden önce projelerin bitirilme tarihinin ortalaması 24 yıla çıkmıştı. Şimdi bir projenin temeli atıldıktan sonra hizmete açılması için gereken ortalama süre 3 yıl” dedi.
1991 yılında temeli atılan bazı projelere 13 ayrı hükümetin üyelerinin emeği geçtiğini belirten Yıldız, şunları söyledi:
“Son 10 yılda bütün projeler tamamlandı. Projelerin ihale edilme şekli değiştirildi. Bin 400 tane proje yerine 400 tane proje yapılıp, adam gibi bunlar bitirilerek diğer projelere geçildi. Bir sulama projesi topyekün ihale ediliyordu, 15 yıl hiç bir şey yapılmıyordu. Şimdi ciddi bir mantalite değişikliği oldu. Kayseri'de sulanan alan yüzde 13 civarında. Temelini attığımız bu projeler bu oranı daha da yükseltecek. Kayseri, sanayi, ticaret ve diğer alanlardaki büyümesiyle beraber sulanan alanlarının büyümesiyle de anılacak.”
Konuşmaların ardından Bakanlar Eroğlu ve Yıldız, temeli atılacak tesislerden Köprübaşı Ekrek Sulama Projesi'nin ihalesini alan müteahhit firmasının yetkilisi ile pazarlık yaparak, 2014'de tamamlanması planlanan işin bir yıl geriye çekilmesi sözü aldılar.
Daha sonra Ekrek Sulaması, Hazarşah Göleti, Kıranardı Göleti, Develi Ovası Sağ Sahil Yas Sulaması ve Ortaköy arazileri, Tatlıöz, Ak ve İğdeli Deresi ıslah projelerinin toplu temeli atıldı.
Törene Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, DSİ Genel Müdür Vekili Güven Karaçuha da katıldı.