Güncelleme Tarihi:
Bir zamanlar Çankırı’ya, şimdi ise Karabük’e bağlı olan Ovacık’ın Ekincik köyünden. İmam hatibi bitirdi. İmamlığı da köyünde yaptı. Tayyip Erdoğan’la yolu MSP İstanbul Gençlik Kolları’nda kesişti. Ondan sonra da hiç ayrılmadılar.
‘BEN hırslı bir kişi değilim. Bir makama gelmek için çalışmalar yapan, onun için yanıp tutuşan bir karaktere sahip değilim. İsteyen değil, istenen olmanın daha iyi olduğu düşüncesindeyim’ sözlerinin sahibi Mehmet Ali Şahin’in, MSP’nin mahalle temsilciliğiyle başlayan 40 yıllık siyaset yolculuğu, onu Türkiye’nin ikinci adamı olan Meclis Başkanlığı’na taşıdı.
Fırıncının oğlu
Şahin, 16 Eylül 1950’de o zaman Çankırı’ya, şimdi ise Karabük’e bağlı olan Ovacık ilçesinin Ekincik köyünde doğdu. Fırıncı olan babası Abdullah usta Çankırı’da dürüstlüğüyle tanınan bir ekmek ustasıydı. İmam-hatip lisesini bitirdikten sonra Ekincik köyünde kısa süre imamlık yaptı ve teyzesinin kızı Saniye hanım ile evlendi. Siyasete gençlik yıllarında İstanbul Hukuk Fakültesi’nde okurken adım attı. 1970’lerde hem hukukta okuyup, hem İstanbul Müftülüğü’nde murakıp olarak çalışırken, Tayyip Erdoğan’la yolu MSP İstanbul Gençlik Kolları’nda kesişti.
Karate çalışmış
Kasımpaşa’da Tayyip Erdoğan’ın top koşturduğu Erokspor’un çalışmalarına Şahin de yardımcı oluyordu. Şahin daha sonra Erokspor’un başkanlığına kadar yükseldi. Amatör kümede futbol oynarken serbest güreş ve karate yaptı. Spora ilgisini siyasette de sürdüren Şahin, sanatçı Hülya Avşar’la tenis maçı yaparak dikkatleri çekti. Şahin’in son tutkusu ise motorsiklet. Şahin iyi bir Galatasaray tarafları olarak da tanındı.
Erdoğan’la MSP İstanbul İl Teşkilatı’nda başlayan yol arkadaşlığı, 1980 sonrası RP’de sürdü. 1994’te RP listesinden Fatih Belediye Başkanlığı’na seçildiğinde görevinde 40 gün kalabildi. Yenilenen seçimleri ANAP adayı Sadettin Tantan kazandı. Milli Görüş teşkilatlarında görev yaptığı yıllarda serbest avukat olarak çalıştı. Parlamentoya 1995’te RP listesinden giren Şahin, Fazilet Partisi’nde “yenilikçi” kanatta yer aldı ve yine Erdoğan’la birlikte AKP’yi kurdu. O günden sonra hep partinin vitrininde oldu. Grup başkanvekilliği, Başbakan Yardımcılığı, Devlet Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yaptı.
Eleştirilen yönleri
Adalet Bakanlığı sırasında Deniz Feneri e.V. davasında çelişkili açıklamalarıyla eleştirilerin hedefi oldu. Ergenekon soruşturmasında basını yönlendirmeye dönük bilgi sızdırmaları nedeniyle de zor anlar yaşadı. Seçim bölgesi Antalya’da yerel seçimde “Hükümetimizle kavga eden, zıtlaşan yerel yönetimler her projelerini Ankara’dan geçiremiyor” sözleriyle tartışma yarattı. Muhalefet, Şahin’i seçmene şantaj yapmakla suçladı. Son değişiklikte kabine dışında kalması Antalya’daki belediye seçimi yenilgisine bağlandı. Meclis başkanlığına aday gösterilmesi, “Erdoğan’a bağlılığının ödüllendirilmesi” olarak yorumlandı. Muhalefet ise Şahin’e “Görev yaptığı her yeri cemaatleştirdi, Meclis’i de cemaatleştirecek” görüşüyle karşı çıktı.
At kazancı engellilere
İlk çocukları Fatih, bir yaşında köy evinde merdivenden düşmesi sonucu zihinsel engelli oldu. Saniye Şahin, oğlu gibi birçok zihinsel engellinin eğitim alabilmesi amacıyla sosyal sorumluluk projelerine katıldı. Mehmet Ali Şahin de atçılık tutkusuyla yetiştirdiği “Tatlıcadım” adlı yarış atından elde ettiği geliri zihinsel engellilerin eğitimine bağışlayacağını duyurdu. At yetiştiricilerinin “Tatlıcadım”ı hediye etmeleri de tartışmaya neden olmuştu. Şahin, bunun üzerine 5 bin lira ücreti karşılığı tayı satın aldığını açıklamıştı.
Şahin’i kutladı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM’nin yeni Başkanı Mehmet Ali Şahin’i ilk kutlayanlardan oldu. Baykal, Şahin’i tebrik sonrası etrafını saran ve yeşil, kırmızı, sarı elbiseleriyle dikkat çeken kadın milletvekilleriyle birlikte gazetecilere poz verdi. Fotoğrafa iki erkek milletvekili de sızdı. (Soldan sağa) Canan Arıtman, Gaye Erbatur, Önder Sav, Mustafa Özyürek, Deniz Baykal, Nur Serter, Nesrin Baytok, Bihlun Tamayligil.