Güncelleme Tarihi:
RİZE’de bölge halkı ile jandarmaları karşı karşıya getiren ve ‘Havva Ana’ direnişiyle tüm Türkiye kamuoyunun gündemine taşınan Yeşil Yol eylemi, yargı kararıyla ilk zaferine imza attı. Rize İdare Mahkemesi, bölgede yaylacılık yapan 9 kişinin, yol yapımının doğaya ve turizme zarar vereceği gerekçesiyle Orman Genel Müdürlüğü aleyhine açtığı davada, ‘Yeşil Yol Projesi’ kapsamında yapımı süren Çamlıhemşin ilçesindeki Haczane-Huser yaylaları bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini geçici olarak durdurdu.
Kararda, dava konusu Haczane Yaylası ile Huser Yaylası’nı bağlantı yolunun ormanlık alanda bulunduğu belirtildi. Projenin ileride hukuka aykırı bulunup yürütmesinin durdurulması veya iptali yönünde karar verilmesi halinde ormanlık alanın eski haline getirilmesi yönünden telafisi güç zararlar ortaya çıkabileceği vurgulandı.
DAVALININ SAVUNMASI DAHA SONRA ALINACAK
Mahkeme, bu nedenle davalı tarafın savunması alınıp yol yapımının iptal edilip edilmeyeceğine ya da yürütmesinin tamamen durdurulup durdurulmayacağına karar verilene kadar söz konusu yol yapımının yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, davalı Orman Genel Müdürlüğü’ne savunmasını yapabilmesi için 15 gün süre verdi.
YÜZLERCE AĞACIN KESİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI
Ancak RİZE İdare Mahkemesi’nin, telafisi güç zararlara neden olabileceği gerekçesiyle ağaç kesiminin durdurulmasına karar verdiği bağlantı yolunda çok sayıda ağaç kesildiği ortaya çıktı. Bağlantı yolunda geçen hafta başlayan ağaç kesiminde bölgede yüzlerce ağaç kesildi. Orman Genel Müdürlüğü’nün izni ile kesilen ağaçlar halen yol kenarlarında bekletiliyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Valisi Ersin Yazıcı, Yeşil Yol Projesi kapsamında ağaç kesilmediğini söylemişti.
Yeşil Yol projesine karşı eylemler ise dün Çamlıhemşin ilçesinde sürdü. Kaymakamlık önünde düzenlenen eyleme, Fırtına İnisiyatifi grubu üyeleri ile Yeşil Yol bağlantısının yapılacağı Yukarı Kavrun ve Samistal yaylalarında oturanların yanı sıra CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Samsun milletvekilleri Barış Karadeniz ve Kemal Zeybek, Ordu milletvekilleri Seyit Turan ve Mustafa Adıgüzel ile ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HDP'li Selda Karafazlı ve Halkevleri temsilcileri de katıldı. Babasının omzunda, ağzında emziğiyle yürüyüşe katılan 1.5 yaşındaki Kuzey adlı bebek de ilgi odağı oldu. “Susma haykır, yeşil yola hayır” sloganları atılan eylemde, 'Yeşil yol istemiyoruz' pankartları açıldı. Çamlıhemşin Kaymakamlığı önündeki duvara, ‘Yeşil yola dur. Kitle turizmine, madene, talana hayır’ yazılı pankart asmak isteyen bir grup ile görevliler arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Havva Ana lakabıyla tanınan Rabiye Bekar, dün Çamlıhemşin’deki eylemde de ön saftaydı. Yeşil Yol bağlantılarını yaptırmayacaklarını vurgulayan Rabiye Bekar, her yaylanın yolu olduğunu belirterek şöyle konuştu:
HAVVA ANA: NEREDE BİR İŞ MAKİNESİ, ORADAYIM
“O yollara gidecek insanlarımız, torunlarımız, turistlerimiz sırt çantalarını alıp yayladan yaylaya yürüyüşlerini yapacaklar. Taşına, toprağına basıp, çiçekleri koklayarak dağları dolaşacaklar. Tek düşüncemiz budur. Asla geri dönüş yok. Herkes bir, vatan bir. Bu devlet, bu dere, taş, toprak, dağ, bayır bizimdir. Biz burada doğduk, büyüdük, burada ölüp gideceğiz. Kesinlikle yol vermeyeceğiz. Yukarı Kavrun yaylasına çıkarak nöbete devam edeceğim. Nerede makine çalışırsa Rabiye orada.” m Muhammet KAÇAR
HAVVA ANA'NIN CEVABI
Davacıların avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, kararı şöyle değerlendirdi: “Haklı olduğumuzu biliyorduk. Bölgede hukuka aykırı idari işlemler tesis edildiğini biliyorduk. Yürütmeyi durdurma kararıyla beraber yol çalışmalarının hukuksuz olduğu netleşmiş oldu. Zaten yapılan çalışmalar hem ÇED kararı hem imar planı olmadığından kaçak ve yasadışıydı. İdari işlemlerin hukuka uygun olmadığı ortaya çıkmış oldu. Bizim sorguladığımız şey; yurttaşın talep etmediği yolun, neden devlet tarafından yapılmak istendiğiydi. Bunun cevabını Havva Ana verdi. Karadeniz’de çevre duyarlılığı yükseliyor, mücadelemiz sürecek, hukuken takibimiz devam edecek.” (Ali DAĞLAR)
Muhtar kepçede
Çamlıhemşin’deki eylem sırasında renkli görüntüler oluştu. Protestoya katılanlardan bazıları, bu anları selfie çubuğuyla görüntüledi. Tulum eşliğinde yürüyen grup Yeşil Yol karşıtı sloganlar atarken, çevredeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. Fırtına Deresi üzerindeki kemer köprüsüne kadar yürüyen grup horon oynadı. Bu sırada grup yoldan geçmek isteyen İl Özel İdaresine ait iş makinesinin önünü horon halkasıyla kesti. Murat köyü muhtarı Lütfü Sezgin, iş makinesinin kepçesine çıkarak, “Dün yaylaya çıkarken siz bizim yolumuzu kesmiştiniz. Şimdi biz sizin yolunuzu keselim mi?” dedi. Sezgin, daha sonra kepçeden inerek iş makinesine yol verilmesini sağladı. Eyleme üzerinde, ‘Diren Karadeniz’ yazılı giysilerle katılan CHP heyeti adına açıklamalarda bulunan Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Karadeniz’in Türkiye’nin dünya doğa mirasındaki en önemli bölgesi olduğunu belirterek, Karadeniz’de duble yolla başlayan doğa katliamının, HES projeleriyle, önüne geçilemez bir drama dönüştüğünü anlattı.
Cerattepe nöbetçileri
ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine karşı çevrecilerin ve yöre sakinlerinin nöbeti sürüyor. Maden şirketine ait araçların geleceği yönündeki bilgi üzerine dün sabaha karşı harekete geçen Artvinli çevreciler, saat 05.00 sıralarında araçları park ederek Kafkasör Yaylası yolunu ulaşıma kapattı. Aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın da bulunduğu grup, saat 09.00’a kadar bölgede bekledi. Grup, gelen olmayınca yolu trafiğe açtı. İl merkezine inen ve esnafla görüşen çevreciler, Cerattepe’de olası bir müdahalede dükkanların kapatılmasını ve destek verilmesini istedi.
Talebi kabul eden bazı esnaf, görüşme sonrasında iş yerlerinin camlarına, “Bu iş yeri Cerattepe’ye müdahale edildiği anda kapatılacaktır” yazıları astı. Cerattepe’de verilen mücadeleye bir destek de, Kafkasör'de yapılan son boğa güreşlerinde başaltı kategorisinde ikinci olan 680 kiloluk 'Karabela'dan geldi. Boğasının gövdesine, 'Madene hayır' ve 'Doğanın gerçek sahibi benim' yazıları yazan 26 yaşındaki Tuncay Durmuş, "Mezardaki babamı, ahırdaki boğamı bırakıp gitmek istemiyorum. Madene ve doğa katliamına karşıyım. Kafkasör'ü Kafkasör yapan doğasıdır, boğasıdır. Yeşilidir, havasıdır, ağacıdır, suyudur" dedi. (DHA)