Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA Göç ve Mülteciler Bakanı Gerd Leers, Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal’ın da imzasıyla meclise gönderdiği yazıda, Hollanda Danıştayı’nın 14 Mart 2012 tarihinde verdiği Cahit Yılmaz kararına bağlı olarak Türk işadamları ile hizmet sunucularına vize muafiyeti uygulanacağını bildirdi. Hollandalı Bakan, ülkeye vizesiz giriş yapma hakkına sahip Türk işletme sahipleri, ticaret odasına kaydı olan işletmelerin yöneticileri ve bu firmaların çalışanlarının hizmet sunmak amacıyla 3 aydan daha kısa bir süreliğine gelmeleri halinde ülkeye vizesiz girebileceklerini bildirdi.
Muafiyet belgesi verilecek
Parlamentonun alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi’ne gönderilen yazıda, zorunlu olmamakla birlikte bu grup Türk vatandaşlarının Hollanda Başkonsolosluklarından ücretsiz olarak bir vize muafiyet belgesi alabilecekleri ve belgenin 15 Ağustos 2012 tarihinden itibaren verilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Bakan Leers, muafiyet belgesinin sınır kapılarında zorluk yaşanmaması amacıyla verileceğini ve bir hizmet olarak görülmesi gerektiğini belirtti.
Hollanda’ya hizmet vermek amacıyla gelecek Türk vatandaşları her 6 ayda bir 3 aylık süreyle ülkede vizesiz kalabilecek. Cahit Yılmaz davasının avukatı Ejder Köse, konuyla ilgili olarak Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Türk avukat: Çalışanlar da dahil
“Türk hizmet vericiler, Türkiye’deki işletme sahipleri ve bu işletmelerde çalışanlar için resmen vize muafiyeti yürürlüğe konulmuştur. Bu gruptan büyük bir olasılıkla Ticaret Odası kayıt sicil belgesi, yeterli maddi kaynak, otel rezervasyonu, dönüş bileti ve randevularının belgeleri istenecek. Yıllardır sürdürdüğümüz hukuk mücadelesinin bu noktaya geleceğinden zaten hiç şüphemiz olmamıştı.”
Soysal’dan Yılmaz’a vizede hukuki mücadele
ANKARA İHLAL EDİLİYOR: AB ülkeleri ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması (1960) ve 1973’te yürürlüğe giren Karma Protokol, Türklere Avrupa’da vizesiz dolaşım ve iş kurma hakkı veriyor.
İLK ZAFER SOYSAL’IN: Türkiye’de yaşayan Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı adlı iki TIR şoförü Türkiye ile Almanya arasındaki seferleri için sürekli almak zorunda oldukları vizenin 2000 yılından itibaren reddedilmeye başlanması üzerine Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açmışlardı. Berlin mahkemesinin görüş bildirdiği Avrupa Adalet Divanı AB ülkelerinin hizmet sunmak amacıyla gelen Türklere kısıtlamalar getiremeyeceğine hükmetmişti.
‘BİZİ BAĞLAMAZ’ DEDİLER: Cahit Yılmaz adlı işadamı da 3 Kasım 2009 tarihinde Hollanda’ya vizesiz giriş yapmasının engellenmesi üzerine hukuk mücadelesi başlattı. Hollanda Danıştayı, Soysal kararını teyit ederek, 1 Ocak 1973 tarihinde Türklere vize uygulamayan 11 AB ülkesinin bu tarih sonrasında da vize uygulamayacağını belirtmişti. AB mahkemesinin Soysal kararı için “Bizi bağlamaz” diyen Hollanda hükümeti Yılmaz kararıyla köşeye sıkışmıştı.