Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2001 00:00
Türkiye'deki ilk ''tüp kuzu'' çalışmasını geçen yıl başarıyla gerçekleştiren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Döllenme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serhat Papucçuoğlu, yedinci ayına giren 8 tüp kuzunun sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Papucçuoğlu, İÜ Veterinerlik Fakültesi'nde başlayan ''III. Ulusal Veterinerlik Hekimliği Öğrencileri Araştırma Kongresi''nde, öğrencilere, geçen yıl başarıyla sonuçlandırdığı vücut dışı döllenme tekniğiyle elde edilen ilk ''tüp kuzu'' çalışmasını anlattı.
KLONLAMA İÇİN GEÇİŞ
Mezbahada kesilen koyunlardan alınan yumurta hücrelerinin laboratuvarda olgunlaştırılması ve döllenmesi sonucu Türkiye'de ilk tüp kuzuların elde edildiğini anlatan Doç. Dr. Papucçuoğlu, bu yöntemin ''gen transferi'' ve ''klonlama'' gibi gündemde olan çalışmalara bir geçiş olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, hayvan varlığı açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında olmasına rağmen hayvansal üretim ve ürün verimliliği açısından gereken düzeyin altında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Papucçuoğlu, bu durumun en önemli nedeninin, mevcut hayvan popülasyonunun yarısından fazlasının verim düzeyleri düşük yerli ırk hayvanlarından oluşmasından kaynaklandığını söyledi.
Doç. Dr. Papucçuoğlu, biyoteknoloji kavramı içinde önemli bir gelişme gösteren vücut dışı döllenme yönteminin kullanılmasıyla hayvan ıslahını hızlandırmanın ve hayvanların verimlilik düzeylerini artırmanın mümkün olduğunu vurguladı.
Vücut dışı döllenme tekniği konusunda, 1993 yılında Doç. Dr. Sema Birler ile başladığı çalışmayı geçen yıl başarıyla sonuçlandırdıklarını ve 7 koyundan Türkiye'nin ilk tüp kuzularının elde edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Papucçuoğlu, ''7. ayına giren 8 kuzumuzun sağlık durumları gayet iyi'' dedi.
"Bundan sonraki hedefimiz kopyalama ve gen transferine gitmek" diye konuşan Doç. Dr. Papucçuoğlu, İÜ Araştırma Fonu'nca desteklenmesi öngörülen bu projenin ekonomik kriz nedeniyle ertelendiğini sözlerine ekledi.
•