İlk sahur ve oruç ne zaman, hangi gün? Sahura ne zaman, saat kaçta kalkılıyor?

Güncelleme Tarihi:

İlk sahur ve oruç ne zaman, hangi gün Sahura ne zaman, saat kaçta kalkılıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2020 22:04

İlk sahur ne zaman, bugün mü? sorusunun yanıtı Diyanet Ramazan İmsakiyesi ile yanıt buldu. İlk oruç ne zaman tutulacak? Birlik ve beraberliğin arttığı, kardeşlik ikliminin dört bir yanı sardığı ramazan ayı bu yıl nisan ve mayıs aylarında idrak edilecek. Ramazan Bayramı'na kadar farz olan oruç ibadeti yerine getirilecek. İşte Diyanet Ramazan imsakiyesine göre sahur saatleri...

Haberin Devamı

 

Sahura ne zaman, saat kaçta kalkılacağı araştırılıyor. İlk sahur ne zaman, bugün mü? Birlik ve beraberliğin arttığı, kardeşlik ikliminin dört bir yanı sardığı on bir ayın sultanı ramazan ayı bu yıl da büyük bir coşku ile karşılanıyor. Müslümanlar ilk teravih namazlarını kıldılar. Şimdi sıra sahura geldi. İşte 2020 Ramazan İmsakiyesine göre oruç tutulacak tarihler ve saatler...

ORUÇ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan orucu bu yıl 24 Nisan’da başlıyor.

İLK SAHUR NE ZAMAN?

İlk oruç 24 Nisan’da tutulacak. Müslümanlar bir gün önce sahura kalkacaklar. İstanbul’da ilk sahur 04:29’da, Ankara’da ilk sahur 04:16’da, İzmir’de ilk sahur 04:46’da olacak.

İL İL İMSAK VE İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İMSAK NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Haberin Devamı

İlk sahur ve oruç ne zaman, hangi gün Sahura ne zaman, saat kaçta kalkılıyor

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

İlk sahur ve oruç ne zaman, hangi gün Sahura ne zaman, saat kaçta kalkılıyor

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!