Güncelleme Tarihi:
66 YILLIK FOTOĞRAFLAR İLK KEZ HÜRRİYET VE BILD'DE
27 Ocak Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla Türkiye’de ilk kez Neve Şalom Sinagogu’nda resmi tören düzenlendi. Törende Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Holokost kurbanları anısına mum yaktı.
Birleşmiş Milletler Genel kurulu, 2005 yılında aldığı kararla, en büyük Nazi ölüm kampı olan Polonya’daki Auschwitz-Birkenau’dan kurtuluşun yıl dönümü olan 27 Ocak’ı “Uluslararası Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” ilan etmişti. Anma günü için bu yıl ilk kez Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’nın da katılımıyla resmi tören düzenlendi. Beyoğlu Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu’nda Türkiye Hahambaşılığı ve Türk Musevi Cemaati’nin düzenlediği törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dışişleri Bakanlığı adına Büyükelçi Ertan Tezgör, Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
“Bunlar da mı insan” sergisi
Tören öncesinde Primo Levi’nin “Bunlar da mı insan?” adlı sergisi açıldı. Daha sonra “Auschwitz’in Kurtarılışı 27 Ocak 1945” adlı belgesel gösterildi. Törene Dışişleri Bakanlığı adına katılan Ertan Tezgör, Türkiye’nin, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında Nazi rejimi tarafından hedef alınan Avrupa’daki Yahudiler’in korunması için çaba harcadığını söyledi. Türkiye’nin girişimiyle Avrupa’dan getirilen Yahudilerin İstanbul’da bir cemaat oluşturduklarını da anlatan Tezgör, “Türkiye, Yahudi soykırımının hatırlanması ve bundan ders çıkarılması ile ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve antisemitizme karşı mücadele etmekte olduğu ilkeli siyaseti kararlılıkla sürdürecektir.” dedi.
Sevgi, hoşgörü ve kardeşlik
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, “Asırlardır İstanbul’da, hep sevgi, hoşgörü, kardeşlik üzerine ve ayrımcılık yapmamak üzere yaşadık ve bundan sonra da böyle yaşamaya fevkalade azimliyiz ve gayretliyiz” dedi. Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman ise, “Yüce Yahudi soykırımı, eşi benzeri olmayan, insanı insan yapan tüm değerleri ezip geçen, uygarlık adına her ne varsa tümünü birden yok eden ötekileştirmenin, ayrımcılığın, ırkçılığın, tahrip çılgınlığının zirvesidir” mesajını verdi.
Anma töreni, keman virtüözü Sevil Ulucan’ın J. Achron’un “Hebrew Melody” adlı eserini seslendirmesiyle sona erdi.
Törene devlet temsilcilerinin katılması, dünyaya, Türkiye’nin sorunu Musevi’lerle değil İsrail’deki hükümetle mesajı olarak yorumlandı.
Çok sayıda davetli
Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü için bu yıl ilk kez Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’nın da katılımıyla tören düzenlendi. Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu’ndaki törene çok sayıda davetli katıldı.
Dışişleri’nden soykırımı mesajı
DIŞİŞLERİ Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi rejimi altında hayatını kaybeden Yahudi ve diğer azınlık grubu mensuplarını, yayımladığı mesajla andı. Bakanlıktan dün yapılan yazılı açıklamada, BM’nin 27 Ocak tarihini Yahudi Soykırımı (Holokost) Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlediği hatırlatılarak, “Hayatını kaybeden milyonlarca Yahudi ve birçok azınlık grubu mensubunu saygıyla anıyoruz” denildi. Açıklamada şunlar yer aldı: “Türkiye, demokrasi ve insan haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik sarsılmaz inancından hareketle, Yahudi Soykırımının hatırlanması ve bundan dersler çıkarılması ile ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve antisemitizme karşı mücadelede izlemekte olduğu ilkeli siyaseti kararlılıkla sürdürecektir.”
Benzer acılar bir daha yaşanmasın
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: İnsanlığın ortak vicdanını yaralayan bu trajedi karşısında aziz milletimizin ayrılmaz parçası olan Musevi vatandaşlarımızla aynı duyguları paylaşıyor ve benzer acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.
Tarifsiz vahşetten gerekli ders alınmalı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Türkiye insanlığa karşı emsalsiz bir suç olan Yahudi soykırımının hatırlanması ve bu tarifsiz vahşetten gerekli derslerin çıkarılması için uluslararası düzeydeki bilinçlendirme çabalarına desteğini maddi ve manevi olarak sürdürecektir.
İnsanlık dışı tutumları nefretle kınıyorum
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez: Tarihte Yahudiler’e karşı işlenmiş olan insanlık suçu başta olmak üzere bütün insanlık dışı tutumları nefretle kınıyorum.
Devlet 1 Şubat’taki törene de katılacak
Büyükelçi Ertan Tezgör, Polonya Auschwitz’de 1 Şubat’ta yapılacak törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü temsilen TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış, hükümeti temsilen ise Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katılacağını söyledi.