Güncelleme Tarihi:
Atilla Kart’ın başvurusu, ön seçimi yapan Dilekçe-İnsan Hakları Karma Komisyonu Başkanlığı’nca değerlendirildi. Karma Komisyon Başkanı Mehmet Daniş, yeminden birkaç saat önce görüşünü Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e bildirdi. Daniş, kanuna göre başdenetçi seçilebilmek için 50 yaşını doldurmuş olma şartının yer aldığını, ancak herhangi bir üst yaş sınırı olmadığını belirtti.
Emekli Sandığı Yasası’ndaki “İştirakçilerin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir. Bu görevlere 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılmaz şeklindedir” hükmünün başdenetçi ve denetçiler için aranmadığını kaydeden Daniş, şu görüşü bildirdi:
KARAR: YAPILACAK İŞLEM YOK
“Başdenetçi ve kamu denetçilerinin 65 yaşını doldurmuş olanların bu görevlere seçilebilmeleri mümkün bulunmaktadır. Kanunda başdenetçi veya denetçi seçilebilmek için belirli bir yaşı tamamlamak dışında herhangi bir yaş kaydı aranmadığı belirtilmiştir. Konuyu ele alan komisyonumuz adı geçeni seçilebilme yeterliliğine sahip olarak değerlendirmek suretiyle aday göstermiş ve komisyonda ilgi dilekçede iddia edilen hususlara ilişkin herhangi bir itirazda bulunulmamıştır. İlgi dilekçe içeriğinde komisyonumuzun dayandığı bilgilerde yanlışlık olduğu anlamına gelecek yeni bir bilgi yer almadığından bu konuda yapılabilecek herhangi bir işlem bulunmamaktadır.”
AND İÇTİ, CHP PROTESTO ETTİ
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Yakut, Gündemdışı konuşmaların ardından, Kamu Başdenetçisi'nin göreve başlamadan önce andiçmesi gerektiğini belirterek, Ömeroğlu'nu yemin etmek üzere kürsüye davet etti.
ÖMEROĞLU YEMİN EDERKEN CHP BÖYLE PROTESTO ETTİ / Foto Galeri
Kavas eşliğinde Genel Kurul'a gelen Ömeroğlu'nun yemin ettiği sırada CHP'li milletvekilleri, üzerinde “Akbudsman” yazılı ve Ömeroğlu ile kamu denetçisi seçilenlerin fotoğrafların yer aldığı afişleri basına dönerek gösterdi.
CHP'liler ile BDP'liler, sıra kapaklarına vurarak tepkilerini gösterdi.
Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu uyarınca, “Görevimi tam bir tarafsızlık, dürüstlük, hakkaniyet ve adalet anlayışı içinde yerine getireceğime, namusum ve şerefim üzerine andiçerim” diyerek yemin etti. AK Parti'liler, Ömeroğlu'nu alkışladı.
Ömeroğlu yemin ettikten sonra yine kavas eşliğinde Genel Kurul'dan ayrıldı.
Başkanvekili, kürsüye arkalarını dönerek tepkilerini sürdüren CHP'li milletvekillerine, “Sayın milletvekilleri, andiçme töreni bitti” dedi.
Öte yandan Ömeroğlu, gazetecilerin CHP'nin protestosunu bekleyip beklemediği sorusuna, “Milletvekilleri serbest; herşeyi hem söylerler hem protesto ederler. Demokrasilerde bunların hepsi gayet doğal” karşılığını verdi.
ÖMEROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA
Ömeroğlu, daha sonra yaptığı yazılı açıklamada, milletin, 12 Eylül 2012 tarihinde yapılan referandum sonucunda, Kamu Denetçileri Kurumu'nun, kamu tüzel kişisi olarak düzenlendiğini anımsattı.
Nihat Ömeroğlu, ileri demokrasinin çok önemli bir adımı olan bu kurumun, idarenin eylem ve işlemlerini inceleme, araştırma ve tavsiyede bulunma, bireyin haklarını koruma işlevi üstlendiğini ifade etti.
Ömeroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
“Görevimi tam ve tarafsızlık içinde yerine getireceğimden kamuoyunun şüphesi olmasın. Çalışma ilkemiz, toplum kalite yönetimi olacaktır. Nihai hedef, herkesin yaptığı işi sürekli iyileştirmeye çalışmaktır. Hedefimiz, sonuçlandırılacak işlerde adil ve hukuka saygılı bir anlayışla bireyi, hukuka ve hakkaniyete uygun eylem ve işlem yaptıkları yaptıkları sürece kamu görevlilerini mutlu etmektir.
Bireyin, kamu hizmetlerinde şikayetlerini en seri, ücretsiz, adil, hakkaniyete ve hukuka uygun şekilde sonuçlandırmak temel felsefemiz olacaktır.
38 yıllık yargıçlığım süresinde on binlerce karar vermişimdir. Bu kararlarda şüpheli veya sanığın ırkı, milliyeti, dini, cinsiyeti, ekonomik ve sosyal durumu önemli olmamıştır. Adalet ve hakkaniyetle karar vermeye çalıştım.
Merhumun dosyada gerçek kimliği Fırat Dink olarak görülüyordu. Gazetesinde ise takma adı Hrant Dink'ti. Bu açıklamadan amacımız, dosyada sanığın kimliğinin maddi gerçeği bulmak adına önemli olmadığını, kişilerin üzerlerine atılı suç ve delillerin önemli olduğunu açıklamak içindi.”
Ömeroğlu, bağımsız ve tarafsız bir tutum içerisinde, toplumun her kesiminin, bu kurumdan ve sonuçlandıracağı işlerden memnun olması için, adalet ve hakkaniyeti tesis etmek adına görevini en iyi şekilde yerine getireceğini belirtti.