AKP Kongresi ASKİ Spor Salonu’nda çalışmalarına başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bülent Ecevit’in cenazesinde bulunduğu için kongrenin açılışını Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yaptı.
ASKİ Spor Salonu’nun bulunduğu alanda yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Delegeler ve partililier salona girmek için oluşturulan birkaç barikatta üst aramasından geçirildiler. Kongre alanında 1500 polisin görev yaptığı öğrenildi. Kongrenin yapıldığ spor salonunun yanına partililer için büyük bir çadır kuruldu.
Salonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türk Bayrağı ve
Atatürk posterleri yanyana asıldı. Salonda ayrıca “Bizimkisi bir aşk hikayesi”, “Seninle Herşeye varız” şeklinde teşkilatın açtığı pankatlarla Genel Merkezin belirlediği “Türkiyenin Partisi”, “Türkiyenin Lideri” sloganlarının asılı olduğu gözlendi.
İLK KEZ HAREM SELAMLIK UYGULANMADI |
Kongrede ilk kez harem selamlık uygulaması bozularak kadın erkek delege ve izleyicilerin salonda karışık oturdukları gözlendi. |
Kongrede daha önceki kongre etkinlikleri ve toplantıların tersine harem selamlık uygulamasına gidilmeyerek kadın delege ve partililerin karışık oturdukları gözlendi.
Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bütün gözlerin ve dikkatlerin partinin üzerinde olduğunu belirtirken “Siyasetin tükendiği Türkiye’nin yönetilmez hale getirildiği halden bugüne geldik. 73 milyonun tamamına hiçbir ayrım yapmaksızın talep edilen hizmetleri götürüyoruz. Bu yoldan dönmyeceğiz yorulmayacağız” diye konuştu.
TOPTAN’DAN “ŞU ÇILGIN TÜRKLER” MESAJI81 il başkanın verdiği önergenin oybirliği ile kabul edilmesi sonucu Divan Başkanlığına Zonguldak Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Köksal Topkan seçildi. Toptan, seçimin ardından yaptığı kısa konuşmada yürüyüşlerinin devam ettiğini, etmesi gerektiğini belirtirken partinin bu yürüyüşündeki temel değerleri olarak Şeyh Edebali, Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Demokrat Parti, Nazım Hikmet’i saydı. Toptan yürüyüşe devam etme gerekçelerini ifade ederken de iktidarın 4 yıllık uygulamalarını anlattı ve AB sürecinde “Türkler yapamaz” diyenler karşı “Dosta düşmana şu çılgın Türkler dedirttik o zaman yürüyüşe devam etmeliyiz” diyerek geçen yıla damgasını vuran Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” kitabına gönderme yaptı.
Daha sonra kongreye saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam edildi. Saygı duruşunda bugün toprağa verilen Ecevit’in adıda ifade edildi.
KONGREDEKİ TEK MUHALİF SESERDOĞAN YENİDEN GENEL BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ |
AK Parti 2. Olağan Kongresi'nde genel başkanlık için tek aday olarak gösterilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1330 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi. Kongrede genel başkanlık için yapılan seçimlerde, bin 458 delegeden bin 332’si katıldı. Seçimler sonucunda, oy kullanan bin 332 delegeden ikisinin oyları geçersiz sayıldı.
Kongrede seçimlere geçilirken, genel başkanlık için Erdoğan’a rakip çıkmadı. Merkezi Disiplin Kurulu (MDK) ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Kurulu (GMPDHK) adayları da belli oldu. Buna göre MDK Listesi şöyle: Belma Sekmen Satır, Enver Yılmaz, Hakkı Köylü, İsmail Safi, Kemalettin Göktaş, Mehmet Ali Bulut, İhsan Arslan, Muammer Kakı, Mustafa Ünal, Ramazan Toprak, Remziye Öztoprak. GMPDHK adaylar ise Fehmi Uyanık, Mustafa Zeydan ve Nurtopal DOğanoğlu'ndan oluştu. |
AKP’nin muhalif seslerinden Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, kongrede de eleştirilerini sürdürdü. Kongrenin, bir güne sıkıştırılmasına tepki gösteren Yarbay, “Bir günlük kongre dernek kongresi olur, iktidar partisi bir günlük kongre yapmaz” dedi.
Yarbay, Faaliyet Raporu’nun iktidarda olan bir partinin programına benzemediğini, dernek raporu gibi olduğunu söyledi. Partinin ayrı, hükümetin ise ayrı bir organ olduğunu kaydeden Yarbay, bundan MKYK’yı sorumlu tuttu.
Hükümetin yaptığı işlerin yeterince anlatılamadığını dile getiren Yarbay, “Niyetim kimseyi rencide etmek değil, biz iktidar partisi olarak bir günlük kongre yapmamalıyız. Bir günlük kongre yaparsak, bu dernek kongresi olur. İktidar partisi kongresi olmaz” dedi. Yarbay, salondaki delegelere ve misafirlere seslenirken, “Siz hükümetin ve MKYK’nın işlerinden memnun musunuz? Genel Merkez’de sorunlarınız çözülüyor mu” diye sordu. Partililerden her platformda konuşmalarını ve eleştiride bulunmalarını isteyen Yarbay, “Konuştuğumuz zaman birliğimiz bütünlüğümüz bozulmaz. Farklı şeyler söyleyip, tek olduğumuz zaman ortak akılda uzlaşmış oluruz. Konuşan, tartışan bir parti alınan kararlara uyan bir parti istiyoruz” diye konuştu.
Yarbay, MKYK’ya yönelik eleştirilerini sürdürürken, bütün yükün Genel Başkanın sırtına yüklendiğini ifade etti. Yarbay, “O sebeple Genel Başkanımızın sağlığı da bozuldu. Yük paylaşılmıyor, oysa paylaştığımız oranda başarılı oluruz. Nihayetinde o da bir insandır” diye konuştu.
Yarbay, partisinin Söğütözü’nde yeni Genel Merkez Binası yaptırmasını da eleştirirken, şöyle dedi: “MHP büyük bir gökdelen yaptırdı, seçime gitti ve baraj altında kaldı. Kaynaklarımızı gökdelenlere, büyük binalara yatırarak, iktidar olacağımızı zannetmeyelim. Gösterişli, görkemli binalara, güvenlik birimlerini aşarak kimse giremez. Ama hiçbir zaman unutmayalım binalar oy almaz, halkla ilişkiler alır.”
Yarbay’ı AKP’nin Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli yanıtladı. Gedikli, 2007 tahmini bütçesini anlatırken, Yarbay’a “Sayın Yarbay, merak etmeyin, bizimki diğer partilerin genel merkezleri gibi olmayacak, biz farklıyız. Bizim genel merkezimiz şimdiki genel merkez gibi büyük hizmetlere vesile olacak” dedi.
YARBAY:ERDOĞAN’IN ZIRHA İHTİYACI YOKErsönmez Yarbay, kongrede gerçekleştirilecek tüzük değişikliklerine de muhalefet eden tek isim oldu. Yarbay, partinin tüzüğünün 5 yılda beşinci kez değiştirildiğini belirtirken, tüzükte cezaların artırılması yoluna gidildiğini söyledi. Yarbay, “Bir parti disiplin cezalarını artırarak değil, sevgiyle ayakta durur, bir parti ne kadar farklılıkları barındırabiliyorsa o kadar büyür. Ne kadar daralıp içine çekiliyorsa o kadar küçülür” dedi.
Yarbay, “Geçen kongrede bir vatandaş aday oldu diye genel başkan adaylığı için yüzde 20 imza” bulunmasına ilişkin değişikliği eleştirirken de şunları söyledi:
“Bizim Genel Başkanımızın yüzde 20’lik koruma zırhına ihtiyacı mı var? Bununla Genel Başkanı yıpratmış olursunuz. Çok adaylı yarışmalı kongreler, meşruluk açısından gelecek için daha olumludur. Şimdi parti başarılı ama başarısız dönemlerde fatura Genel Başkana çıkarılır. Yüzde 20 zırhına ihtiyaç yoktur, bizim Genel Başkanımızın hiç yoktur.”
Yarbay’ın tüzük değişikliği konusundaki eleştirilerini yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Yarbay’a sert bir dille yanıt verdi. Hiç kimsenin birey olarak partiyi temsil edemeyeceğini ve parti adına basının önüne çıkıp konuşamayacağını kaydeden Fırat, “Her uzatılan mikrofona partimizin Genel Başkanımızın, anti demokratik olduğunu söylerseniz bunun demokrasiyle alakası yoktur. Bu muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapmaktır” dedi.
AKP’DE GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI ZORLAŞTIRILDIAKP Kongresinde yapılan tüzük değişikliği ile genel başkan ardaylığı zorlaştırıldı. Genel Başkan adayı olmak isteyen partililer yüzde 20 oranında delege imzasını almak zorunda kalacaklar. Yapılan değişikliklerle ayrıca üyelere yönelik disiplin cezaları da artırıldı. Parti yöneticilerine yönelik eleştiriler disiplin cezaları kapsamına alınırken, parti yöneticilerine yönelik şiddet suçuna da kesin ihraç cezası getirildi.