İlk itiraz limuzine

Güncelleme Tarihi:

İlk itiraz limuzine
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

10. Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'in ilk itirazı, Demirel'in sık sık kullandığı 2 Limuzin'e oldu. ‘‘Toyota'ya binen adamım, Mercedes 200 neyine yetmez insanın’’ diyen Sezer'i, arkadaşları, ‘‘Devlete yeni masraf kapısı açma. Sen Mercedes 200'e binince, herkes ayıp olmasın diye arabasını değiştirecek’’ diye ikna ettiler.

TÜRKİYE'nin 10'uncu Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer'den ilk itiraz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in sık sık kullandığı Çankaya Köşkü'nün ünlü Limuzin'ine geldi. Sezer, ‘‘Ben Toyota'ya binen bir adamım. Cumhurbaşkanlığı'nın ise büyük büyük arabaları var. Mercedes 200 neyine yetmez insanın’’ dedi. ‘‘Limuzin'e binmek istemediğini’’ söyleyen Sezer'i arkadaşları, şu sözlerle iknaya çalıştı: ‘‘Devlete yeni bir masraf kapısı daha açma. Sen Mercedes 200'e binince, bakanlar ayıp olmasın diye Mercedes 190'a, bürokratlar yerli otomobile binmek zorunda kalacak. O zaman da devlet bir sürü yeni araba almak zorunda kalacak...’’ Ancak Sezer, halen Çankaya Köşkü'nde biri eski, diğeri yeni iki Limuzin'le ilgili itirazından henüz vazgeçmiş değil. Sezer'in, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak devletin kendisine tahsis ettiği zırhlı Mercedes 500'e de, ‘‘4.5 tonluk araba, oluk gibi benzin yakıyor. Havaalanına gidip gelince 40 kilometrelik yolda bir depo benzin yakıyor. Yazık devletin benzinine’’ diyerek, çok önemli protokol görevleri dışında binmediği, işe gidiş gelişlerinde bile Toyota marka otomobilini kullandığı biliniyor.

ALIŞVERİŞE GİDEMEYECEK MİYİM?

Sezer, TBMM'deki oylamanın sonucu ortaya çıkıp cumhurbaşkanı seçildiği ilan edilince gülümseyerek, ‘‘Artık, otomobilime atlayıp dolaşamayacak mıyım? Normal vatandaş gibi çarşı pazara gidip alışveriş yapma keyfinden mahrum mu kalacağım?’’ diye yakındı. Sezer'in, otomobiliyle dolaşıp alışveriş yapmaktan büyük keyif aldığını belirten yakın arkadaşları, en son TBMM'deki oylamadan bir gün önce eşiyle birlikte Bilkent'teki Real Market'e giderek alışveriş yaptığını, sonra da bir gözlükçüye giderek gözlüğünü yenilediğini söylediler.

OTOBÜSLE DÖNEN OĞLU YETİŞEMEDİ

Sezer'in mutluluğunu ilk paylaşanlar, eşi emekli öğretmen Semra Hanım, Eximbank'ta çalışan kızları Ebru Akbatur ve Zeynep Kısacıklıoğlu ile damatları Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Hakan Akbatur ve Eximbank'ta çalışan Mustafa Kemal Kısacıklıoğlu ile torunu Sezer Kısacıklıoğlu oldu. Sezer'in İstanbul'da yaşayan ve İş Bankası'nda çalışan oğlu Levent Sezer ise o sırada Ankara'ya otobüsle geldiği için babasının cumhurbaşkanı seçildiğini ancak radyodan öğrenebildi. Cumhurbaşkanı seçildiği sırada Sezer'in evinde, sınıf arkadaşları, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ali Hüner, Anayasa Mahkemesi üyesi Ertuğrul Ersoy, Yargıtay Birinci Başkanvekili İsmet Arslan ve avukat Enis Tunga da bulundu.

HÁKİM EŞLERİ BÖREK GETİRDİ

TBMM'deki cumhurbaşkanlığı oylaması izlenirken, bir yandan da, Ali Hüner'in eşi Özden Hüner, İsmet Arslan'ın eşi Sevil Arslan ve adı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na geçen Yüksek Mahkeme üyesi Mustafa Bumin'in eşi Nebahat Bumin'in evlerinde yapıp getirdikleri böreklerle, tatlıcı Camuzoğlu'ndan alınan baklavalar yenilip çay içildi. TBMM'deki oylama sonuçlanıp sayıma geçildiği sırada, Sezer'in yakın arkadaşı Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ali Hüner, ‘‘Netice ilan edildiğinde kutlamaların nasıl olacağını açıklıyorum’’ diye espri yaptı. Hüner, ‘‘Kutlama protokolü’’nü de, ‘‘önce eşi ve çocukları, sonra arkadaşları olarak bizler’’ diye açıkladı. Oylama sonucu televizyondan ilan edildiğinde Sezer'in evi bir anda sevince boğuldu. Sezer'i ilk kutlayan, kendisine sarılıp öperek, ‘‘hayırlı olsun’’ diyen eşi Semra Hanım oldu.

Öte yandan Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang Zemin, Sezer'in Cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı'na kutlama mesajı gönderdi.

Dünya Sezer'den memnun

AHMET Necdet Sezer'in TBMM'de yapılan üçüncü tur oylama sonucunda Türkiye'nin 10. Cumhurbaşkanı seçilmesi, dünya basınında yer aldı. Gazete haberlerinde, Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesi, memnunlukla karşılandı.

The Guardian: Demokrasi savunucusu, Türkiye'nin en yüksek yargıcı Sezer'in seçim zaferi, hem Türkiye'de, hem de dışarda büyük memnuniyet yaratacak.

The Times: 10. Cumhurbaşkanı Sezer, reformist bir yargıç. Sezer, politik ve ekonomik alanda yapılacak reformlara katkıda bulunabilir.

The Daily Telegraph: Sezer, demokrasi geleneğinin politik ve sosyal yaşamda daha güçlü şekilde yerleşmesi gerektiğine inanıyor.

525. Gazete: Anayasa Mahkemesi'nin en genç üyesi, okumayı seven, konuşmayı sevmeyen adam, Türkiye'nin 10. Cumhurbaşkanı.

Yeni Musavat: Türkiye'de Sezer dönemi başlıyor.

Azadlık: Sezer, Avrupa'nın kapısını döven Türkiye'nin, anayasasında geniş reformlara gidilmesine engel maddelerin kaldırılmasını savundu.

Die Welt: Sezer, düşünce özgürlüğünü savunan bir kişi olarak tanınıyor. Türkler’in büyük bölümü, Sezer'den reformlar yapma ve AB ile yakınlaşma konusunda çaba göstermesini bekliyor.

Frankfurter Allgemeine: Düşünce özgürlüğünün savunuculuğunu yapan Sezer, Türkiye'deki demokratikleşme sürecine büyük katkı sağlayacak.

Vremya MN: Demokratik reformların gerçekleştirilmesinden yana olan Sezer, Ankara'nın Batılı müttefikleri tarafından takdirle karşılanacak.

Kommersant: Adaylığı partiler tarafından desteklenen Sezer, aynı zamanda ülkenin laiklik yoluyla gelişmesinin ateşli bir taraftarı.

Le Soir: Sorunsuz bir zafer. Bölücübaşı Öcalan'ın ölüm cezasının infazının cumhurbaşkanının affı ile engellenmesiyle ilgili yasal imkán, Sezer'in elinde bulunacak.

La Libre Belgique: Sezer bağımsız, cesur ve kararlı. Cumhurbaşkanlığına aday yapılmasına ilk şaşıran, Sezer'in kendisi oldu. İşi kolay olmayacak.

Le Monde: Türkiye'de siyasi tecrübesi olmayan bir yargıcın cumhurbaşkanı seçilmesi yeni bir döneminin işaretidir. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılacak olan Süleyman Demirel'in artık nasıl bir siyasi rol üstleneceği merak konusu. Bu durum merkez sağ parti liderlerini de endişelendirebilecek.

Poz verdi

10. Cumhurbaşkanı seçilen Ahmet Necdet Sezer kameraları ve fotoğraf makinelerini sevmemesiyle tanınıyor. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü resepsiyonunda bile görüntü alınmasına izin vermeyen Sezer, bu kez kendi isteği ile poz verdi.

İlk uyarı aileye

Ahmet Necdet Sezer'den ilk uyarı ailesine geldi. Sezer'in, iki kızı, oğlu ve iki damadından, ‘‘gözönünde olmamalarını’’ istediği öğrenilirken, özellikle Cumhurbaşkanı olarak kendisine laf getirebilecek her türlü davranıştan uzak durmalarını istediği kaydedildi. Cumhurbaşkanı adaylığının açıklandıktan hemen sonra Afyon'da yaşayan annesi ile teyzesini Ankara'ya getirtip, basından uzak tutan Sezer'in, aynı uyarıyı yakın aile çevresine de yaptığı öğrenildi.

Protokol dersleri başladı

Cumhurbaşkanlığı mazbatasını almasının ardından, Sezer'in Çankaya Köşkü'nden ilk konukları koruma ve protokol görevlileri oldu. Sezer'in kendisinin yanı sıra ailesi ve oturduğu ev koruma altına alınırken, Köşk'ün protokol görevlileri de Cumhurbaşkanlığı protokolüne ilişkin ilk bilgileri kendisine aktardılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!