Güncelleme Tarihi:
Amerikalı Dr. Bruce Haughey öncülüğündeki bir araştırma ekibi, köpekler üzerinde deneyip başarılı sonuç aldıkları dil nakli operasyonunu insanlar üzerinde de deneyecekler. Operasyon başarılı olursa ‘‘tarihin ilk dil nakli’’ diye kayıtlara geçecek.
Uzun süreli sigara ve içki kullanımı gibi çeşitli nedenlerin yol açtığı ağız kanserinde, şimdiye kadar başvurulan tedavi yöntemlerinin ameliyat ve kemoterapi olduğu bilinmekteydi. Hatta tedaviye cevap vermeyen vakalarda en son çare olarak hastanın dili kesilmekteydi. Washington Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Bruce Haughey, geliştirdiği tekniğin özellikle ağız kanseri olan hastalara çare olabileceğini belirtti. ABD'li doktorun geliştirdiği ilginç teknikle özellikle daha önceki operasyonlarda dilinin büyük bir kısmı kesilmiş ya da kemoterapiden dili zarar görmüş hastalar yararlanabilecekler.
İnsan dilinin göründüğünün aksine çok büyük bir organ olduğuna dikkat çeken Dr. Bruce Haughey, tıp tarihinde ilk defa gerçekleştirilecek dil nakli operasyonu için şunları söyledi:
‘‘İnsan dili, konuşma, tat alma, yutma gibi fonksiyonları yerine getirmeyi sağlayan, sinir ve kan damarlarıyla dolu bir organdır. Dil kasları, çene kemiğinin altına kadar gitmekte. Köpekler üzerinde deneyip çok olumlu sonuçlar aldığımız bu tekniği şimdi insanlar üzerinde denemeye hazırız.’’
NASIL YAPILACAK
Organ nakli için bir ölüden alınan dilin, ameliyat anına kadar doku bozulmasını önlemek amacıyla iyi korunması gerekli.
Dil naklinin başarıyla gerçekleşebilmesi için ağızdaki dilin geri kalan kısmı iyice temizlenip kadavradan alınan dille birleştirilecek hale getiriliyor.
Daha sonra kadavradan alınan dil, hastanın ağzındaki kalan dil dokusuna monte ediliyor.
Mikrocerrahiyle ağızda mevcut olan hassas sinir, damar ve kaslar birleştiriliyor.
Son bir operasyonla dikilen dil, ağız gerisine sıkıca bağlanıyor. Ameliyattan aylar sonra hasta dilinin kontrol ve his duygularına tekrar kavuşuyor.