İlk "Cenaze Hizmetleri" konferansı başladı

Güncelleme Tarihi:

İlk Cenaze Hizmetleri konferansı başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2008 14:00

Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aslanoğlu, yabancılardan Türkiye'de krematoryum açılması için sürekli talep geldiğini belirterek, cenaze hizmetlerini düzenleyen yeni bir yasaya ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Cenaze Hizmetleri Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Cenaze Hizmetleri Konferansı, Antalya Talya Oteli'nde başladı. Türkiye'de ilk kez düzenlenen konferansa, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere ve Yunanistan'dan cenaze hizmetleri uzmanları katılıyor.

Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve özel bir cenaze şirketi işletmecisi Murat Aslanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye yerleşen yabancı sayısının artmasıyla, 5 yılda yabancılara verdikleri hizmette yüzde 90 artış sağlandığını söyledi. Türkiye'de cenaze hizmetlerinin belediyelerce çok uygun fiyatlara verildiğini, zenginin de fakirin de aynı hizmetten yararlandığını dile getiren Aslanoğlu, Avrupa'da 2 bin 500 Avro'dan başlayan cenaze hizmetlerinin maliyetinin Türkiye'de, mezarlığın yerine göre 100 ile 4 bin 500 YTL arasında değiştiğini belirtti. Türkiye'de yaşayan yabancıların ve özellikle yurt dışında doğup büyüyen Türkler'in, cenazelerinin yakılması veya tabutla gömülme gibi farklı defin merasimi istediklerini dile getiren Murat Aslanoğlu, cenaze hizmetlerinin yerel yönetimlerce yürütülmesi nedeniyle hizmet sunumunda bir standart olmadığını vurguladı.

Haberin Devamı

FARKLI İNANÇLARA HİZMET
Aslanoğlu, “Cenaze hizmetleri sunumunun belediyelerin otoritesinde olması nedeniyle maalesef herkese eşit şekilde hizmet verilemiyor. Hizmetin yoğun şekilde belediyelerce sunulması farklı kültürlerden insanlara hizmet verilmesini engelliyor” dedi.
Türkiye'de belediyelerin denetiminde olmak şartıyla daha çok özel cenaze şirketine ihtiyaç duyulduğunu belirten Aslanoğlu, “Türkiye'de cenaze hizmetlerini düzenleyecek bir yasaya ihtiyaç var” diye konuştu.
Türkiye'de farklı inançlardan olanlara eşit hizmet verilemediğini ve belediyelerce özellikle yabancılara yönelik yeterli mezarlık açılmadığını ifade eden Murat Aslanoğlu, bilhassa Marmaris, Fethiye ve Bodrum'da her türlü inanca uygun mezarlık eksikliği bulunduğunu dile getirdi.

İNSAN KÜLLERİ İÇİN DÜZENLEME

Aslanoğlu, Türkiye'de yaşayan yabancıların, içinde yıkama bölümü, morgu bulunan cenaze evi, özel mezarlık, krematoryum (ölü yakma fırını) kilise ve din adamı talepleri olduğunu kaydetti.
“Özellikle krematoryum ile ilgili sürekli talep geliyor” diyen Murat Aslanoğlu, Türkiye'de belediyelerin krematoryum açma yetkileri bulunduğunu kaydetti.
Aslanoğlu, belediyelerin krematoryum açmasının önünde bir engel olmadığına, buna karşın küllerin varlığıyla ilgili hiç bir düzenleme bulunmadığına dikkati çekti. Yakılma işleminin ardından küllerin ne olabileceğiyle ilgili bir hukuki boşluk bulunduğunu vurgulayan Aslanoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye'de insan küllerinin mevcudiyeti, hukuki olarak belirlenmelidir. Yoksa küllerin varlığı hukuki bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle Leyla Gencer'in külleri savrulamayabilirdi. Çünkü 'küller savrulur ya da savrulamaz' diye bir düzenleme olmadığı için hukuki sorun çıkabilirdi.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEKİ CENAZE TÖRENLERİNİ SATIN ALIYORLAR
Türkiye'de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi dışında özel mezarlıkların açılmasına olanak sağlayacak mevzuatın diğer belediyelerde olmadığını dile getiren Aslanoğlu, bunun da büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaşayan yabancıların Türkiye'de defnedilmek istediklerini anlatan Aslanoğlu, özellikle Fethiye, Marmaris ve Bodrum tarafında
yaşayan yabancılara Türkiye'de yapılmasını istedikleri cenaze törenlerini İngiliz cenaze şirketlerinden şimdiden satın aldıklarını kaydetti.
Konferansta “Ölüm: Yarattığı Korku, Baş etme Yolları ve Arkada Kalanlar”, “Uluslararası Cenaze Geri Gönderimleri”, “Türkiye'de Tabut Üretimi” gibi konular ele alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!