İlk bomba HSBC'ye

Güncelleme Tarihi:

İlk bomba HSBCye
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2003 01:52

İlk bomba 10.55'te Levent'te İngiliz HSBC Bankası merkezi önünde patladı. İkinci saldırı, 6 dakika sonra Beyoğlu'nda İngiliz konsolosluğuna yapıldı. Saldırıda İngiliz Başkonsolosu da öldü. Saldırganlar yine Türk çıktı. Polis ateş açtı, işe yaramadı.

İstanbul dün cehennemi yaşadı. Büyükdere Caddesi'nden hızla geçen bomba yüklü kamyonet, HSBC Bank Genel Müdürlüğü'nün önünde patladı. Sapsarı bir dumana çığlıklar karıştı. Terörün korkunç yüzü kendini gösterdi.

İSTANBUL, 5 gün öncesi çifte sinagog saldırısından sonra dün de yeni bir çifte bombalı saldırıya hedef oldu. İlk bomba dün saat 10.55'te Levent'teki HSBC Bank Genel Müdürlüğü'nün önünde patladı. Bina önünde kıyamet manzaraları yaşandı. İlk belirlemelere göre, bu patlamada 10 kişi yaşamını yitirdi. 205 kişinin yaralandığı sanılıyor. Şiddetli patlamanın etkisiyle 25 araç hurdaya döndü. Beyaz renkli Isuzu marka kapalı kasalı bir kamyonet Zincirlikuyu istikametinden gelip banka önendeki cebe hızla girdi. Frene basmadan bankanın giriş kapısına çıkan merdivenlere çarpan kamyonet infilak etti. Patlamadan sonra yaralıların çığlıklarının duyulduğu HSBC Bank'ın önü ceset parçalarıyla doldu. Patlamanın şiddetiyle, ceset parçaları, yakındaki Ayyıldız mayo satış mağazasının önüne kadar yayıldı.

OTOBÜS TERS YÖNE DÖNDÜ

Bir alev topunun yükseldiği binanın önündeki ağaçlar yerinden kopup, 300 metre ilerideki BP istasyonuna kadar uçtu. Binanın önündeki İETT otobüsü ters istikamete döndü. 1998'de inşaatı tamamlanan, 8'i yerin altında 23 katlı binanın ön cephesinden geçen su borusu patladı. Cepheden şelale gibi su aktı.

BİNAYA GİRMEK İSTEDİ

Görgü tanıkları, bomba yüklü bir kamyonetin, Büyükdere Caddesi'nden hızla gelerek, binanın önündeki cebe girip, kaldırıma çarptıktan sonra patladığını anlattılar. Bazı görgü tanıkları da patlamanın 5 dakika arayla meydana geldiğini, bir aracın banka kapısı önünde, diğerinin yolda patladığını ileri sürdüler. Ancak bu doğrulanmadı. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda, Nida Tüfekçi'nin mezarı önünde, patlamada kullanıldığı sanılan, kasası kırmızı-mavi-beyaz şeritli bir araca ait sac parçası bulundu.

ASANSÖRLER DÜŞTÜ

Alt kattaki patlamanın şiddetiyle binanın asansörleri düştü. Bu nedenle üst kattakilerin binayı tahliye etmesi zaman aldı. Toplam 578 kişinin çalıştığı binaden bir çok kişi kendini zorlukla dışarı attı. Ön cephe kaplaması tamamen dökülen binanın giriş katı ve üstündeki kirişlerin betonu toz gibi döküldü. Demirler ortaya çıktı. Tüm katların asma tavanları çöktü. Binanın giriş katı, deprem sonrası görüntüleri hatırlattı. Ölüm, patlama sırasında HSBC Bank'a yakın olan bazı sürücüleri direksiyon başında yakaladı. Kurtarma çalışması yapan itfaiye ve sağlık görevlileri, ön bölümü tamamen tahrip olan HSBC Bank binasına, ancak arka giriş kapısından ulaşabildiler. HSBC'den bir bina uzakta bulunan İran Bankası Bank Melat da boşaltıldı, 4 personel ağır yaralandı.

Banka ek önlem istemişti

İSTANBUL'a 11 Eylül şoku yaşatan bombalardan ilkinin patladığı HSBC Bankası yönetiminin olaydan kısa süre önce İstanbul polisinden ek güvenlik önlemi istediği belirlendi. HSBC yöneticileri, Türk basınında bankalarını hedef gösteren bazı yayınlardan da şikayetçiydi. İntihar saldırısı sonucunda boşaltılan Genel Müdürlük binasından ayrılan HSBC yönetimi öğleden sonra Kriz Merkezi'nde yeniden çalışmaya başladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!