İlişkileri anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

İlişkileri anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Malki azmettiricisi tutuklu Erol Evcil'in DGM savcılığında verdiği ifade, siyaset-mafya-ticaret ilişkileri sergiliyor. Evcil, kanlı hesaplaşmalarla sonuçlanan iş ilişkilerini ayrıntılarıyla anlattı.

İŞADAMI Nesim Malki cinayetini azmettirdiği gerekçesiyle Kartal Cezaevi'nde tutuklu bulunan Erol Evcil, Bursa'da yakalandıktan sonra 2 Kasım 1999'da DGM Savcısı'ndaki ifadesinde şok iddialara yer verdi. İşte Evcil'in ifadesinden çarpıcı bölümler: Evcil, itiraflarında, 1996 yılında borsacı Adil Öngen'le tanıştığını belirterek, şunları söylüyor:

ÖNGEN'DEN BANKA İSTEDİM

‘‘Ben o dönemde Türk Ticaret Bankası'na talip oldum. Çiller ailesine çok yakın olan Adil Öngen'le tanıştım. Alaattin Çakıcı aracılığıyla, kardeşi Gencay ile İstanbul'da bir otelde buluştuk... Eğer Adil Öngen isteseydi, ilk yemekte bu işi bitirebilirdi. Ancak gazetelere çıktığı için yanaşmadı. Adil Öngen, İhsan Feyzibeyoğlu ve Çiller Ailesi'ne çok yakın idi ve bunları kullanacaktı. Hiçbir yetkisi olmayan adam, aile yakınlığı ile bu tür işleri bitiriyordu.’’

EYMÜR'ÜN İYİ ARKADAŞIYDI

Evcil, ifadesinde, 1996 yılı Ocak ayında askere gitmemek için hileli iş yaptığı için tutuklandığını belirterek, ‘‘Adil Öngen'in hem MİT'çi Yavuz Ataç hem de Mehmet Eymür ile arası çok iyiymiş. Çakıcı haber gönderdi. Cezaevine girişimi Öngen'in komplosu olarak değerlendirdi. Adil Öngen 1997’de vuruldu’’ diye konuştu.

ÇAKICI, YILMAZ İLİŞKİSİ

Evcil, şok itiraflarında, Mesut Yılmaz'ın hem muhalefetteyken, hem de Başbakan olduğunda Alaattin Çakıcı ile görüştüğünü idida etti. Evcil bu konuda, ‘‘Alaattin Çakıcı, Eyüp Aşık ve Mesut Yılmaz Bey'le de görüşüyordu’’ dedi.

UÇAĞIMI KULLANANLAR

Erol Evcil, ‘‘Özel uçaklarımı, Mehmet Ağar, Cumhur Ersümer, Cavit Çağlar, Ahmet Demir, Mehmet Gedik, Yalım Erez, Güneş Taner, Galatasaray yönetimi, v.b kişiler kullanıyordu...’’ dedi.

YAZICIOĞLU-ÇAKICI

Evcil ifadesinde, Çakıcı'nın Kemal Yazıcıoğlu'nu Emniyet Genel Müdürü Yapmak istediğini belirterek, ‘‘Çakıcı, Emniyet Genel Müdürlüğüne de Kemal Yazıcıoğlu'nu getirmek istiyordu’’ dedi.

ÜSTÜNKAYA'YI ÖLDÜRME PLANI

Çiller'lerin yalı komşusu olan Mehmet Üstünkaya'ya Çakıcı'nın ‘‘yalı komşusu’’ adını taktığını söyleyen Evcil, ‘‘Çakıcı, Çiller Ailesi'ni hedef almıştı. Aileye yakın olan Üstünkaya'yı da öldürme planları yapıyordu. Çakıcı bana, Mustafa Kefeli ile Üstünkaya'nın bir yemekte buluşacağını söyledi’’ dedi.

Bana rüşvet teklif edeni parçalarım

Erol Evcil'in ‘‘Rüşvet aldılar’’ dediği Cavit Çağlar, Yaşar Topçu ve Erman Yardelen, iddiaları yalanladı. Bu tür karalamaların önlenmesini isteyen Çağlar, ‘‘Bana rüşvet teklif edecek adam anasının karnından doğmadı. Bana rüşvet teklif edecek adamı parçalarım’’ dedi.

EROL Evcil'in, THY'nin uçak alımında rüşvet verildiğini iddia ettiği dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar ile Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu, iddiaları şiddetle reddettiler. Çağlar; ‘‘Bana rüşvet teklif edecek adam anasının karnından doğmadı. Bana rüşvet teklif edecek adamı parçalarım’’ derken, Topçu, bakanlık yaptığı dönemde THY'nin kendisine değil, Özelleştirme İdaresi'ne bağlı olduğunu söyledi.

Evcil'in iddialarını dün yanıtlayan Çağlar, şunları söyledi:

‘‘Bir insana suçlamada bulunmak için kanıt, belge olması gerekir. Ben bu konuda 9 Aralık'ta DGM savcılığına ifade verdim. Bakanlığım döneminde bana bağlı olmayan bir yerden nasıl sorumlu olabilirim? Uçak alımının bakanlığımla hiçbir ilgisi yoktu. Yaşar Topçu da Erman Yardelen de böyle bir olayın içinde olamazlar. Burada bazı şeylere 'dur' denmesi lazım. İnsanı bu denli yıpratmak, karalarlamak bu kadar kolay olmamalı. Benim de ailem var sorumluluklarım var. Böyle bir şey varsa ispatlamaya davet ediyorum.’’

Dönemin Ulaştırma Bakanı Yaşar Topçu da dün Ankara'da yaptığı ve TBMM'de milletvekillerine de dağıttığı yazılı açıklamada iddiaları şöyle yanıtladı:

‘‘Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptığım dönemde, THY, bana bağlı değildi. THY, 49. Demirel hükümeti, işbaşına gelmeden çok önce Özelleştirme İdaresine devredilmişti. Benim Ulaştırma, Cavit Çağlar'ın da Devlet Bakanı olduğu dönemde THY'ye uçak alınmadığını söylemiştim.’’

Dönemin THY Yönetim Kurulu Başkanı Erman Yardelen, ‘‘Ne Nesim Malki'yi, ne Erol Evcil'i tanırım. THY'nin uçak kiralaması ve alımı konusunda da başkanlığım sırasında telkinde bulunucak tek bir söz söylemedim’’ dedi. Erman Yardelen, şunları söyledi:

‘‘THY Yönetim Kurulu'nda da benim tek oyum var. Neden benim adım geçiyor. Çünkü Cavit Çağlar'ın arkadaşıyım. Demirel'le yıllarca politika yaptım. THY, her dönem uçak kiralar veya satın alır. Benim bunlara karıştığımı bir tek kişi söyleyemez.’

Yardelen döneminde kiralanan uçaklar

ERMAN Yardelen'in THY'de yönetim kurulu başkanlığı yaptığı 2 dönemde, 30 adet Boeing 737-400 ile RJ uçaklarının bir kısmı kiralanmıştı. Yardelen ilk olarak Süleyman Demirel'in başbakanlığı döneminde, 09.01.1992 tarihinde THY Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. Bu görev 11.04.1994 tarihine kadar sürdü. Yardelen 2'nci dönem THY Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Çiller'in başbakanlığında, 01.12.1994 tarihinde yeniden atandı. Yardelen 09.04.1996 tarihine kadar bu görevde kalırken, THY Genel Müdürü ise Atilla Çelebi'ydi. Bu dönemde de 2 adet RJ 100 ve 4 adet RJ 70 tipi uçak daha önceki anlaşma çercevesinde THY filosuna katıldı.THY filosunda halen Ecvil'in, Yaşar Topçu, Cavit Çağlar ve Erman Yerdelen'in 55 milyon dolar komisyon aldığını iddia ettiği kiralık uçakların bir kısmının geri verilme dönemleri şimdi başladı. Amerikan Boeing uçaklarının bir kısmı, yerine yeni satın alınan Boeing 737-800 uçakları geldikçe iade tarihlerine göre iade ediliyor. İngiliz yapımı RJ uçaklarından da kira sözleşmeleri dolan uçaklar için yeni sözleşmeler yapılıyor. Aylık kiraları ortalama 220 bin dolar civarında olan RJ uçakları için yeni dönem sözleşmeleri 170 bin dolar olacak. Nafiz ALBAYRAK / İSTANBUL

Evcil’in ifadesiyle

Malki'nin ölümü kimlere yaradı

HAYYAM GARİPOĞLU - Nesim Malki'nin öldürülmesinden sonra somut olarak bir takım kazanımlar elde ettiğini bildiğim kişilerin başında Hayyam Garipoğlu gelmektedir. Sümerbank'ı 112 milyon dolara alan Garipoğlu'nun nakit sıkıntısı vardı. Malki'den borç almıştı. Sümerbank hisselerinin yüzde 50'sinin sahibi Malki idi. Malki'nin ölümü ile Sümerbank'ın hisselerinin tamamı Garipoğlu'na geçti.

CAVİT ÇAĞLAR - Cavit Çağlar, Niso'nun ölümünden önce, Emlak Kredi Bankası'ndan Niso üzerinden yanlış hatırlamıyorsam, yaklaşık 20-30 milyon dolarlık kredi çekmişti. Bu kredinin bir bölümünü ölümünden önce ödediğini, diğer kalan kısmını ise ödemediğini, ayrıca Niso üzerinden birkaç kez daha bu şekilde kredi çektiği ve bunların da her zaman Niso ile Çağlar arasında anlaşmazlık yarattığını biliyorum.

KORKMAZ YİĞİT - Korkmaz Yiğit, Nesim Malki ile İstanbul Yeşil Vadi ve Pendik Kurtköy toplu konut işlerini ortak yürütüyordu. Niso'nun ölümü ile hesapsız bir takım kazanımlar elde etti ve bunları da ileri süreçte banka ve medya alımlarında kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!