Güncelleme Tarihi:
"Ergenekon" iddianamesinde kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu ve özel görüşmelerinin kötü niyetle iddianameye alındığı ileri süren Selçuk, savcılardan şikayetçi olmuştu. Dava, "Ergenekon" savcıları aleyhine açılan ve sonuç veren ilk vaka oldu. "Ergenekon" savcıları mahkeme kararına 15 gün içinde itiraz edebilecek.
SAVCILARA KINAMA
Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve baş yazarı İlhan Selçuk'un “Ergenekon” davası iddianamesini hazırlayan 3 Cumhuriyet Savcısı hakkında, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla açtığı davada, “tecavüzün kınanmasına” karar verildi.
İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmaya, davacı avukatları Fikret İlkiz ve Uğur Alacakaptan katıldı. Davalı Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ile avukatları ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada hakim, davacı hakkında yapılan bazı niteleme ve değerlendirmelerle, özel telefon görüşmelerindeki üçüncü kişiler hakkında yaptığı konuşmaların iddianamede yer almasının Türk Medeni Kanununun 25. maddesinin 1. fıkrası uyarınca hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Hakim, Borçlar Kanununun 49. maddesinin 3. fıkrası uyarınca bu tecavüzün kınanmasını kararlaştırdı.
DAVA DİLEKÇESİ
Dava dilekçesinde, Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan iddianamede davalıların kişisel görüşlerinin yer aldığı kaydediliyordu.
Davalıların, “İddianamede yer almaması gereken görüşlerini bilerek, isteyerek ve kasten 'suçlama gibi' ileri sürdükleri” ifade edilen dilekçede, davacı İlhan Selçuk'un kişilik haklarının hukuka aykırı biçimde saldırıya uğradığı belirtiliyordu.
“Selçuk hakkındaki haksız ve hukuka aykırı bu saldırının tespit edilmesi” istenen dilekçede, davacının uğradığı manevi zararın giderilmesi için Borçlar Yasasının 49. maddesinin 3. fıkrasına göre haksız tecavüzü kınayan bir karar verilerek, kararın tirajı yüksek 3 ayrı gazetede yayınlanması talep ediliyordu.