Güncelleme Tarihi:
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'i “haksız mal edinme” suçundan 2 yıl 6 ay, “memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmak” suçundan ise 5 ay hapse mahkum etti. Erdil'in İstanbul Etiler'deki iki evinin zor alımına karar veren mahkeme, Erdil'in Türk Silah Kuvvetleri'nden (TSK) çıkarılmasına da hükmetti.
Erdil, eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Halide Erdil, kızının gizli ortağı olduğu öne sürülen Şirin Melek Hekim ve Erdil'in emir subay yardımcısı Yalçın Kayatunç'un yargılandığı davada karar verildi. Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Erdil'in İstanbul Etiler'deki iki daireyi “kanuna ve genel ahlaka uygun yollardan aldığını ispat edemediğine” hükmetti. Mahkeme, bu eylemin 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu”nun 13. maddesinde tanımlanan “haksız mal edinme” suçunu oluşturduğu sonuca vararak, Erdil'i “haksız mal edinme” suçundan 2 yıl 6 ay hapse mahkum etti.
Gayrimenkullerin zor alımına karar veren mahkeme, Erdil'in Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesinin (a) bendine göre TSK'dan çıkarılmasına hükmetti.
Erdil'in, kızı ve Şirin Melek Tekin'in firması için İstanbul Tersanesi'nin boya alımı ihalelerine telefon yoluyla müdahale ettiğine karar veren mahkeme, bunu “memuriyet nüfuzunu kötüye kullanma” suçu olarak değerlendirdi ve Erdil'i Askeri Ceza Kanunu'nun 115/2. maddesine göre 5 ay hapse mahkum etti. 5 aylık hapis cezasını 600 YTL adli para cezasına çeviren mahkeme, bu cezayı erteledi. Erdil, üzerine atılı diğer 4 suçlamadan ise beraat etti.
Diğer sanıklardan Deniz Halide Erdil ve Şirin Melek Tekin'in, boya ihalelerinde Erdil'i “suça azmettirdikleri” gerekçesiyle 5'er ay hapse mahkum eden mahkeme, bu cezaları da 600'er YTL para cezasına çevirerek, erteledi. Mahkeme, Erdil'in eşi Füsun Erdil'i, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutunun mutfak harcamalarında “görevi kötüye kullanması” suçlamasından beraat ettirdi.
Mahkeme, Erdil'in kuvvet komutanı olduğu dönemde emir subay yardımcılığını yapan Yalçın Kayatunç'u, komutanlığa tahsisli cep telefonunu özel görüşmelerinde kullanarak, “askeri eşyayı özel menfaati için kullandığı” gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, hapis cezasını 300 YTL para cezasına çevirerek, erteledi. Mahkeme, Kayatunç'un o dönemdeki özel görüşmelerinin tutarı olarak hesaplanan 2 milyar 990 milyon liranın yasal faiziyle Kayatunç'tan tahsiline de karar verdi.
EVLERİ HAKSIZ EDİNDİ
Genelkurmay Askeri Mahkemesi, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral İlhami Erdil'in Etiler Alkent sitesinde 1 milyon 250 bin dolar değerinde olduğu belirtilen 2 dubleks daireyi, kanuna ve genel ahlaka uygun şekilde aldığını kanıtlayamadığı ve bu evleri “haksız edindiği” kanaatine vardı.
Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde Erdil, eşi Füsun Erdil, kızı Deniz Halide Erdil, kızının gizli ortağı olduğu belirtilen Şirin Melek Hekim ve Erdil'in görev yaptığı dönemdeki emir subay yardımcısı Yalçın Kayatunç'un yargılandığı dava 17. duruşmada karara bağlandı.
Davanın bugünkü duruşmasına Erdil ailesinin avukatı Dinçer Eskiyerli katıldı.
Duruşma hakimi Kıdemli Albay Turgay Çağlar'ın, sanıkların son sözleri yerine geçmek üzere eski ifadelerini okumasından sonra EDOK Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Korgenaral Nurettin Çakır, hakim Kıdemli Albay Turgay Çağlar, hakim yarbay Aykanat Kaçmaz ve Kıdemli Yüzbaşı Erdem Orduoğlu'dan oluşan mahkeme heyeti, gizli müzakereye çekildi.
KARAR
Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren aranın ardından kıdemli albay Çağlar, Erdil'in 6 ayrı eylemi, diğer sanıkların da bu suçlara iştirak eylemleriyle ilgili kararı açıkladı.
Karara göre Erdil, kendisine tahsisli cep telefonunu emir subay yardımcısı emekli Yüzbaşı Yalçın Kayatunç'a vererek, özel görüşmelerde kullanmasına neden olduğu ve “görevi kötüye kullanma” suçundan beraat etti. Kararda, Erdil'in cep telefonunu Kayatunç'a özel görüşmeleri için verdiğinin ortaya konulamadığı ve üzerine atılı suçun subuta ermediği belirtildi.
Kayatunç'un ise cep telefonuyla özel görüşmeler yaparak, “askeri eşyayı özel menfaati için kullanma” suçundan Askeri Ceza Kanunu'nun (ACK) 130. maddesi uyarınca 2 ay 15 gün hapsine karar verildi. Kayatunç'un hapis cezası, 300 YTL adli para cezasına çevrilerek, ertelenirken, 2 milyar 990 milyon liralık özel görüşme tutarının sanıktan yasal faiziyle birlikte tahsiline oybirliğiyle hükmedildi.
Erdil'in, Kayatunç'u sürekli İstanbul'da görevlendirerek başı boş kalmasına neden olduğu ve Kayatunç'un iş takipçiliği yaptığı yönünde delil bulunmadığından, Erdil ve Kayatunç'un bu suçlar yönünden beraatlerine oybirliğiyle karar verildi.
Erdil ve eşi Füsun Erdil'in, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı konutunun mutfak harcamalarına ilişkin belge bulunmadığı, sanıkların üzerlerine atılı suçların belge ve tanıklarla doğrulanmadığından üzerlerine atılı “görevi kötüye kullanma” suçundan beraatlerine karar verildi.
İHALE İÇİN TELEFONA CEZA
Mahkeme heyeti, Erdil'in, kızı Deniz Halide Erdil ile gizli ortak olduğu belirtilen Şirin Melek Hekim'in firmasının, İstanbul Tersanesi'ndeki boya ihalelerinde değerlendirilmesi için Tersane Komutanı emekli Tuğamiral Metin Poyrazlar'a telefon etmesini “makamın nüfuzunu kötüye kullanma” olarak değerlendirdi. Erdil'in, Poyrazlar'ı telefonla arayarak, Deniz ve Halide Erdil'e çıkar sağlama amaca güttüğü sonucuna varan heyet, Erdil'in ACK'nın 115/2. maddesinde tanımlanan “memuriyet nüfuzunu kötüye kullanma” suçundan 5 ay hapse mahkum etti. Hapis cezası, 600 YTL adli para cezasına çevrilerek ertelendi.
Bu karara, Korgeneral üye Nurettin Çakır muhalif kaldı.
Heyet, Deniz Halide Erdil'in bu eylem sonucu çıkar elde ettiği, Şirin melek Hekim'in de İlhami Erdil'in suçuna, azmettirme yoluyla iştirak ettiği kanaatine vararak, Deniz Erdil ve Hekim'i ACK'nın 115/2. maddesi uyarınca 5'er ay hapse oyçokluğuyla mahkum etti. Bu hapis cezaları da 600'er YTL adli para cezasına çevrilerek, ertelendi.
İlhami Erdil'in, Kayatunç'un kardeşi Engin Kayatunç'un Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'ndan ihale alması için Albay Bahri Mısırlı'yı arayarak, “memuriyet nüfuzunu kötüye kullanma” suçunu işlediğine dair yeterli delil bulunmadığından, hakim üyeler Kaçmaz ve Orduoğlu'nun muhalefetiyle beraatine hükmedildi.
HAKSIZ MAL EDİNME SUÇUNDAN CEZA
Mahkeme heyeti, Erdil'in “haksız mal edinme” suçuyla ilgili kararında, öncelikle sanığın emekli olması nedeniyle askeri mahkemede yargılanamayacağı yönündeki iddialarıyla, bu suç yönünden görevsizlik kararı verilmesi talebini reddetti.
Duruşma hakimi Kıdemli Albay Çağlar, Erdil'in 25 Mayıs 1999 tarihinde Etiler Alkent sitesi'nde bahçe katı dubleksi kızı adına, 13 Aralık 1999 tarihinde de aynı apartmanda çatı katı dubleks daireyi ise eşi adına, irtifa hakları kendi üzerinde kalmak kaydıyla satın aldığını anımsattı.
Bilirkişi raporuna göre, Erdil'in söz konusu evleri yasal kazançlarıyla almasının mümkün olmadığının belirlendiğini anlatan Çağlar, evlerin alımında müteveffa işadamı Muhterem Kolay'ın maddi yardım yaptığı yönündeki savunmanın da belgelerle doğrulanamadığını kaydetti. Çağlar, Erdil'in söz konusu 2 dubleks daireyi, kanuna ve genel ahlaka uygun şekilde aldığını ispat edemediğini belirten Çağlar, bu durumun 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nun 4. maddesinde tanımlanan “haksız mal edinme” olarak kabul edildiğini ifade etti. Çağlar, Erdil'in, 3628 sayılı Kanun'un 13. maddesinde tanımlanan ”haksız mal edinme” suçuna öngörülen cezanın alt sınırı olan 3 yıl hapse mahkum edildiğini açıkladı. Eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 59. maddesine göre Erdil'in cezasının, 6'da 1 oranında indirerek 2 yıl 6 ay olarak belirlendiğini bildiren Çağlar, Erdil'e ayrıca 50 YTL adli para cezası verildiğini kaydetti. Çağlar, 3628 sayılı Kanun'un 14. maddesi uyarınca 2 dubleks dairenin zoralımına ve Erdil'in, ceza süresi kadar kamu haklarından yoksun bırakılmasına karar verildiğini bildirdi. Erdil'in, Askeri Ceza Kanunu'nun (ACK) 30. maddesinin (a) bendine göre de TSK'dan çıkarılmasına hükmedildi. Erdil hakkında “haksız mal edinme” suçuna göre kurulan hüküm oybirliğiyle alındı.
CEZA ERTELENEMİYOR
ACK'nın 30. maddesinin (a) bendi asker kişinin 1 yıldan fazla hapis cezası alması halinde TSK'dan çıkarılmasını düzenliyor. Aynı kanunun 31. maddesi, TSK'dan çıkarılmanın sonuçlarını, ”askeri rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi; subay, astsubay, uzman jandarma ve devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme” olarak öngörüyor. Askeri Savcılık ya da sanıkların kararı temyiz etme hakkı bulunuyor. Temyiz halinde, dava dosyası Askeri Yargıtay'a gidecek. Bu arada Erdil'in “haksız mal edinme” suçundan ceza aldığı 3628 sayılı Kanun'a göre, bu suçtan alınan hapis cezaları, başka bir cezaya çevrilemiyor ve ertelenemiyor. Suç tarihi itibariyle cezanın infazı 647 sayılı eski İnfaz Kanunu'na göre yapılacak. Kararın Askeri Yargıtay tarafından onanması halinde Erdil'in yaklaşık 1 yıl hapis yatması gerekecek.