Güncelleme Tarihi:
13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek konferanslar, hem Türkiye’de, hem de uluslararası düzeyde “Çocuk ve İletişim” konularına dikkat çekmek, çocuk ve medya ilişkisini irdelemek, çocukların aile, okul ve toplum ile sağlıklı iletişim kurmalarının önemini vurgulamayı amaçlıyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, çocuğun iletişimle karşılaştığı her noktada çeşitli sorunların ortaya çıktığını, konferansın bu sorunları çözmeye yönelik bir girişim olduğunu söyledi.
1.Uluslararası Çocuk ve İletişim Konferansı’nın bu yılki konusu “Milenyumda Çocuk ve İletişim”. Buna paralel olarak düzenlenecek 1.Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali ve Konferansı’nda ise bu yıl “Dünya Filmlerinde Çocuk” konusunu ele alınacak.
Düzenlenecek olan panel, film gösterimi ve oturumlara Amerika’nın önde gelen çocuk kitapları yazarlarından Kate Lynch, İspanya Milli Eğitim Bakanlığı’nın kültürler arası konulardaki önde gelen isimlerinden Victoria Fuster ve İspanya Zaragosa Üniversitesi öğretim görevlilerinden Ana Artigas katılacak.
Birinci Uluslararası Çocuk ve İletişim Konferansı
Konferans programında Çocuk ve Sinema, Çocuk ve Şiddet, Çocuk ve Eğitim, Çocuk ve Toplum, Çocuk ve İnternet, Çocuk ve Televizyon, Çocuk ve Aile, Çocuk ve Reklam, Çocuk ve Yayın, Çocuk ve Medya, Çocuk ve Sağlık, Çocuk ve Hakları ve Hukuk, Çocuk ve Felsefe başlıkları altındaki 20 oturumda 85 bildiri yer alacak.
Türkçe’den İngilizce’ye ve İngilizce’den Türkçe’ye anında çeviri olanağı ile sunulacak konferansta Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hindistan, İspanya, İtalya, Malezya, Nijerya, Özbekistan, Romanya, Umman ve Yunanistan’dan da katılımcılar yer alacak. Ayrıca, konferans süresince Yüzyıl Işık Okulları öğrencilerinden Ayşegül Ünaldı’nın “İstanbul’un Bağladıkları” ile Mehmet Özşimşek’in “Sessiz Yüzler” adlı fotoğraf sergileri de gezilebilecek.
Doyasıya film ve bilimsel tartışma
Etkinliğin bu bölümünde çocuk ve film ilişkisi tartışılacak. Ayrıca konferans süresince okullara ve öğrencilere ücretsiz film gösterimleri yer alacak. Programda “Çocuk ve Kısa Film, Çocuk ve Film, Çocuk ve Belgesel, Çocuk ve Çizgi Film” başlıları altında Türkiye, Afganistan, Almanya, Amerika, Güney Afrika, İspanya, İtalya ve Özbekistan’dan toplam 61 film gösterilecek. Bunlar arasında 9 uzun metrajlı film, Terakki Okulları öğrencilerinin gerçekleştirdiği 7 animasyon film, Belgesel Sinemacılar Birliği’nin katkılarıyla 13 belgesel film yer alıyor. Ünlü İspanyol yazar Elvira Lindo’nun yazdığı kitaplarının kahramanı Manolito’nun maceralarını konu alan film de Türkiye’de ilk kez bu festival kapsamında gösterime girecek.
Gösterimlerde ayrıca Mimar Sinan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin hazırladıkları 25 kısa film de yer alacak. Filmler arasında Amerika, Japonya ve Çin’de okul öncesi çok dillilik çok kültürlülük çalışmaları ile ilgili gerçekleştirilen çalışmaları aktaran 1 saatlik bir eğitim filmi ile sağır ve dilsiz çocuklarla gerçekleştirilen konuşma öğretimi çalışmalarını gösteren bir eğitim belgeseli de olacak.
Konferansa TÜBA ve UNESCO desteği
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, çocuğun iletişimle karşılaştığı her noktada çeşitli sorunların ortaya çıktığını, konferansın bu sorunları çözmeye yönelik bir girişim olduğunu söyledi. Gezgin, içeriği ve ele aldığı konuların önemi ile alanında bir ilk olan ve Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) ile UNESCO tarafından desteklenen konferanslarının bu yıl ilk kez düzenlenmesi karşın çok geniş ve etkin bir katılımla başladığını vurguladı. Gezgin, böylesi bir konferansa ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti.
Konferans Koordinatörü İ.Ü. İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Nilüfer Öcel ise konferansların, Türkiye’nin önemli bir bölümünü oluşturan çocuk nüfusun önemine dikkat çekeceğini, medya ve iletişimle ilgilenen eğitim planlamacılarının ve çocuk konusu ile ilgili tüm araştırmacılarının katılımıyla bir bilgi havuzu oluşturacağını söyledi. Öcel, Türkiye’deki ve dünyadaki güncel araştırma sonuçlarının, yeni çalışmaların, uygulamaların, teknik gelişmelerin izlenebileceği bir araştırma ve tartışma platformu oluşturulmasına katkıda bulunulacağını kaydetti.
Konferans kapsamında 14 Ekim günü saat 14.00’da Kanal D dizilerinden “Aşk Olsun”, “Sihirli Annem” ve “Büyümüş de Küçülmüş” dizilerinin senarist ve oyuncularının katılımı ile gerçekleştirilecek bir panelde “Çocuk ve Medya” ilişkisi irdelenecek. Panel okullara, öğrencilere ve velilerine açık olarak gerçekleştirilecek.
Konferanslar hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler
http:// www.istanbul.edu.tr/iletisim/sayfalar/etkinlikler/etkinlikler 02.htm internet adresinden veya 0212 440 00 00’dan dahili 12616-12648 nolu telefon numaralarına başvurabilecekler.