Güncelleme Tarihi:
Devletin yeniden yapılandırılması için kolları sıvayan hükümet, ‘‘din öğretimi''nde de kapsamlı bir reform planlıyor. Bu çerçevede, akademik düzeyde din öğretimi yaptırırken, okullara öğretmen de yetiştiren ilahiyat fakülteleri yeniden yapılandırılacak.
YÖK'te kurulan 9 kişilik komisyonun üzerinde çalıştığı ‘‘İlahiyat Fakültelerinin Yeniden Yapılandırılması Projesi''ni Hürriyet ele geçirdi. Projeye göre, ilahiyat eğitimi 5 yıldan 4 yıla indirilirken, mezuniyet sonrası 1.5 yıl tezsiz master eğitimi konulacak. Başbakan Mesut Yılmaz'ın yakın takibinde olan proje uyarınca, 22 ilahiyat fakültesi, kesintisiz 8 yıla çıkacak ilköğretim okulları ile imam-hatip liselerine branş öğretmeni yetiştirmek üzere şöyle yapılandırılacak:
ARAPÇA HAZIRLIK KALKACAK
Öğrenim süresi, Arapça hazırlık sınıfı kaldırılarak 5'ten 4'e indirilecek. Arapça öğretimi ağırlıklı olarak ara sınıflarda verilecek. Arapça'nın haftalık ders saati artırılırken, pedagojik formasyon derslerine ayrı önem verilecek.
ÖĞRETMENLİK MASTERİ
YÖK'ün eğitim fakülteleri reformuna paralel olarak yapılandırılacak ilahiyat fakültelerinden mezun olanlar için de master uygulaması getirilecek. İlahiyat mezunlarına Ankara İlahiyat Fakültesi'nde master programı düzenlenecek. İki ana alanda 1.5 yıl süreli master programında, öğrencilerin tez hazırlama zorunluluğu bulunmayacak.
DİN ÖĞRETMENİ AYRI YETİŞECEK
Bu programda ilköğretim ve imam-hatip lisesi öğretmenleri ayrı yetiştirilecek. Master alanını Din Kültürü Ahlak Bilgisi'nde seçen öğrenci, 1.5 yıllık eğitim programı sonrası yalnız ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında Anayasal zorunluluk olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen adayı olacak.
İMAM-HATİPE BRANŞ ÖĞRETMENİ
Master programına, imam-hatip liselerinde okutulan Kuran, Arapça, Akaid, Kelam, Fıkıh, Tefsir, Hadis ve Siyer derslerinden giren ve programı başarıyla tamamlayanlar da yalnız imam-hatip liselerinde öğretmenlik yapabilecek. Masterini bu alanlardan herhangi birinde tamamlayan aday, ilköğretim okulları ya da genel liselerde din dersi öğretmeni olarak atanamayacak.
GENEL KURULA GETİRİLECEK
Proje, ilahiyat programları üzerindeki çalışma tamamlandıktan sonra en yüksek akademik kurul olan Üniversitelerarası Kurul, ardından da YÖK Genel Kurulu'na gelecek. Proje, Genel Kurul'un onayıyla uygulamaya konulacak.
MESLEK YÜKSEKOKULLARI
Diyanet İşleri Başkanlığı'nda çalışan imamlar için kurulan ve günümüzde yalnız imam-hatip lisesi mezunlarının sınavla alındığı 7 ilahiyat meslek yüksekokulu da masaya yatırılacak. Halen 2 yıl olan öğrenim süreleri 4 yıla çıkarılacak bu okullar ise Diyanet'in personel kaynağı olacak.
DİYANET'E ELEMAN SINIRLAMASI
YÖK'ün hazırladığı bir başka projeye göre, bu yıldan başlayarak, imam-hatip lisesi mezunu personeli Açıköğretim Fakültesi bünyesinde açılacak 2 yıllık ön lisans öğretiminden geçirilecek olan Diyanet'e, bundan sonra lise mezunu eleman alınmayacak. İmam ve hatip olarak görevlendirilecek elemanlarda yüksekokul mezunu olma şartı aranacak.