DHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2010 15:20
Ecza Kooperatifi'nin atık ilaç toplama kampanyası, ilaçların yüzde 45'lik bölümünün hiç açılmadan çöpe atıldığını ortaya çıkarttı.
EDAK Ecza Kooperatifi, İzmir'in Buca Belediyesi ile sosyal sorumluluk projesi kapsamında 3 Temmuz 2009 ile 9 Nisan 2010 tarihleri arasında atık ilaç toplama kampanyası düzenledi. İzmir'de 40 bölgede ve 190 eczanede yürütülen, ilaç toplama safhası 5 ay süren ve 35 bin 180 kutu ilacın toplandığı kampanya ile birlikte düzenlenen ve sonuçları henüz çıkan anket ise ilaç kullanımı konusunda acı tabloyu gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre ilaçların yüzde 45'lik bölümü kutusu hiç açılmadan son kullanım tarihi geçtiği için, yüzde 1'lik bölümü son kullanım tarihi geçmediği halde kutusu açılmadan çöpe atılıyor. Doktorların sık ilaç değiştirmeleri de ilaçların çöpe atılmasında en büyük etkenlerden biri olarak ortaya çıkıyor.
İnsanların ilaçlardan kurtulma yolları ise çevre felaketi doğuracak nitelikte. Anket sonuçlarına göre ilaçların yüzde 55’i doğrudan çöp kutularına, yüzde 10'u tuvalete atılıyor. İlaç kullananların yüzde 11'lik bölümü ilacı yeniden değerlendirmesi için doktora, yüzde 8'lik bölümü ise komşusuna veriyor.
Her türden ilacın çöpe atıldığının ortaya çıktığı anket sonucunda ilk sırayı yüzde 10'luk bölümü ağrı kesici ve romatizma ilaçları alırken bunları yüzde 9'la antibiyotikler, yüzde 4 ile diyabet, yüzde 3 ile ülser ilaçları izliyor.
Toplanmayan ilaç ciddi çevre sorunu
Toplanmayan ilaçların doğrudan ya da dolaylı olarak çevre kirliliği olarak doğaya gittiğini söyleyen Proje Koordinatörü Eczacı Şule İlkkurşunlu, hiçbir sektörün sadece kar hırsıyla çalışıp çevreyi kirletmesinin düşünülemeyeceğini dile getirerek, “Üretenin ürettiğini imha etmesi gerekiyor. İlaç sektörü de imzaladığı sözleşmeler uyarınca çevreyi koruma sözü vermiş bir sektör. Eczacı olarak biz halkı yönlendirerek, halka doğruyu göstererek toplanmasını sağlıyoruz. Toplanan ilaçların imha edilmesi, bunun da birileri tarafından yapılması gerekiyor. Biz bu amaçla çalışmaya başladık” dedi.
EDAK ile Buca Belediyesi’nin ortak ilaç toplama kampanyasının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı’nın komisyon kurmak için çalışma başlattığını ifade eden İlkkurşunlu, “Ülke çapında atık ilaç toplamayı sağlayacak Atık İlaç İmha Komisyonu’nun temellerini oluşturmak amacıyla, Türkiye Eczacı Birliği, ilaç şirketlerinin temsilcileri, imha tesisi temsilcilerinin ve bizim bulunduğumuz bir çalışma yürütülüyor ancak yavaş gidiyor. Bu çalışmanın da bir an önce tamamlanıp atık ilaçların geri toplanmasıyla ilgili yasal düzenlemenin ortaya konması gerekiyor” diye konuştu.
İlkkurşunlu, İzmir’de düzenlenen kampanya sonucunda piyasa değeri yaklaşık 500 bin TL olan atık ilaç toplandığını, bunun imha edilmesi için 15 bin TL gibi bir ücretin gerektiğini ancak bu parayı kimin vereceğinin henüz belli olmadığını da sözlerine ekledi.
S.S. İzmir Eczacılar Üretim, Temin, Dağıtım Kooperatifi (EDAK), 1979 yılında, çağdaş eczacılık hareketinin önderlerinden Eczacı N. Işık Boyacıgiller ve bir grup eczacı arkadaşı tarafından kuruldu. EDAK Eczacılar Kooperatifi, kuzeyden güneye tüm Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’ni, Mersin, Adana ile de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni hizmet alanı içinde 4 bin 500 ortak eczacı sayısı ve 895 çalışanı ile ilaç dağıtım sektörünün önde gelen, ecza kooperatiflerinden biridir.