İlaç şirketleri ar-ge'ye 90 milyar dolar harcadı

Güncelleme Tarihi:

İlaç şirketleri ar-geye 90 milyar dolar harcadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2008 13:05

Uluslararası İlaç Üreticileri Dernekleri Federasyonu (IFPMA), PricewaterhouseCoopers tarafından hazırlanan bir rapora dayanarak, ar-ge'ye en fazla yatırımın araştırmacı ilaç sektöründe yapıldığını bildirdi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneğinden (AİFD) yapılan açıklamaya göre, raporun sonuçları, IFPMA'nın web sitesinde tanıtıldı. Rapora göre, tüm dünyadaki ar-ge yatırımlarının yüzde 19,4'ü ilaç geliştirmek için yapılıyor.

Bin 250 şirket arasında yapılan Ar-Ge yatırımları sıralamasında ilk sırayı araştırmacı ilaç firması Pfizer aldı. Bu alanda önceki yıl 7 milyar 760 milyon dolar yatırım yapan Pfizer'in, Ford Motor ve Daimler Chrysler gibi devleri geride bıraktığı bildirildi.

İlaç firması Johnson & Johnson da, 7 milyar 280 milyon dolarlık ar-ge yatırımıyla 3. sırayı aldı. Ar-ge konusunda ilk 25'e giren diğer araştırmacı ilaç firmaları ise 7. sırayı alan GlaxoSmithKline (6,9 milyar dolar), 12. sırayı alan Sanofi-Aventis (5,9 milyar dolar), 15. sırayı alan Roche (5,5 milyar dolar), 16. sırayı alan Novartis (5,4 milyar dolar) ve 18. sıradaki Merck & Co ( 4,8 milyar dolar) oldu.

Rapora göre, 157 araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmasının 2006 yılındaki toplam ar-ge yatırımları yaklaşık 90 milyar doları buldu. 2006'da ciro ve kardan araştırmaya en fazla pay ayıran sektör araştırmacı ilaç sektörü oldu.
Amgen firması, 2006'da cirosunun yaklaşık dörtte birini Ar-Ge çalışmalarına ayırdı. Sanofi Aventis ise karının yüzde 93'ünü Ar-Ge yatırımlarına harcadı.

"İLAÇTA AR-GE SON DERECE RİSKLİ"

AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, rapora ilişkin değerlendirmesinde, ilaç sektöründe bir molekülden yola çıkarak ilaç geliştirmenin, bazen 12-13 yılı bulabilen bir araştırma sürecini ve 800 bin-1 milyar dolar arasında yatırımı gerektirdiğini belirterek, zaman, insan gücü ve büyük fonlarla yapılan bu çalışmaların sonuca ulaşamadığı örnekler de yaşandığını ve her şeyin boşa gidebildiğini ifade etti.

Güner, “Bu bakımdan ilaçta Ar-Ge son derece riskli... Ancak rapor, araştırmacı ilaç sektörünün bu risklerine rağmen bu yatırımları yaptığını ve insan yaşamını uzatan, kalitesini artıran yenilikçi ilaçlar ürettiğini bir kez daha gösteriyor" dedi.

Araştırmacı ilaç ve biyoteknoloji firmalarının Ar-ge yatırımlarının 2006'da 90 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildiren Güner, şunları kaydetti:
"Oysa ülkemizde ilaç konusunda yürütülen Ar-ge sadece 30 milyon dolar düzeyinde. Küresel yatırımlardan daha fazla pay alabilmemiz için gerekli altyapımız ve insan gücümüz mevcut. Bunun için ülkemizde yatırım ortamını iyileştiren önlemler almaya devam etmemiz ve yeni Ar-Ge Yasası gibi olumlu adımların arkasını getirmemiz gerekiyor. Doğru politikalar uygulandığı takdirde ülkemizin bu alanda hızla gelişme kaydedeceğine ve milyar dolarlık yatırımlar çekebileceğine inanıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!