Il Sole: Türk ekonomisi aile şirketleriyle uçuyor

Güncelleme Tarihi:

Il Sole: Türk ekonomisi aile şirketleriyle uçuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

İtalya’nın önemli ekonomi gazetelerinden Il Sole 24 Ore Türk ekonomisine tam sayfa ayırarak, "Türk ekonomisinin uçtuğunu" yazdı, bunun nedenini aile şirketlerine bağladı. Gazete, yorgun Avrupa’ya karşı Türk ekonomisinin performansının kıskanıldığını yazdı.

İTALYA’da yayınlanan 320 bin tirajlı ekonomi gazetesi "İl Sole 24 Ore" Türk ekonomisine tam sayfa ayırarak, "Family Company"lerle (aile şirketi) Türkiye ekonomisinin uçtuğunu belirtti. Türk ekonomisinin yüzde 35’ini aile şirketlerinin oluşturduğunu belirten gazete, "Türk ekonomisi, yorgun bir Avrupa’ya karşı turbo ile şahlanarak kolayca tırmanıyor ve özellikle AB ülkelerini ikiye, hatta üçe katlıyor" diye yazdı. Gazete ayrıca, Türk ekonomisinin doğru özelleştirme planı ve cazip yabancı sermaye çekimi ile tutulamaz hale geldiğine dikkat çekti.

SELF-MADE MAN: Koç, Sabancı, Doğan, Doğuş ve Zorlu gruplarının Türk ekonomisine yön verdiğini belirten "Il Sole 24 Ore" gazetesi, ülkenin üçüncü büyük grubu olan Doğan için "İletişim Kralı" deyimini kullandı. Otomobil bayiliğinden yola çıkarak medya patronluğuna soyunduğunu ve 8 milyar dolarlık ciro yaparken reklam pazarının yüzde 40’ını kontrol ettiğini yazdığı Aydın Doğan için, "Self-Made Man" (Kendini yaratan adam) tanımını kullandı. Aydın Doğan’ın dört kızından Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın da TÜSİAD’ın başkanı olarak ülkesine hizmet verdiğini kaydetti.

KOÇ, SABANCI, DOĞUŞ, ZORLU: Koç Ailesi’ni Fiat ve UniCredit’in partneri olarak tanıtan gazete, 22 şirketinde 93 bin çalışanıyla otomotiv sanayi devi olduğunu kaydetti. Ayrıca Sabancı Grubu’nun dümeninde dünyanın sayılı iş kadınlarından Güler Sabancı’nın bulunduğunu, 12 milyar dolarlık yıllık cirosu olduğunu, 70 şirketinde 52 bin çalışanı bulunduğunu yazdı. Doğuş Grubu’nun Türkiye’nin üçüncü büyük bankası Garanti’yi elinde bulundurduğunu ve cirosunun 6 milyar dolara ulaştığını aktaran gazete, son olarak Zorlu Grubu’nu analiz etti. Zorlu’nun lüks inşaat sektörüne girdiğini ancak kökenlerine beyaz eşya ve enerji sektörü bulunduğunu, yıllık cirosunun ise 1.4 milyar dolar olduğunu yazdı.

KISKANILAN EKONOMİ: Meyvelerini kısa zamanda veren aile kapitalizmi sayesinde makro ekonominin henüz Euro bağımlı ülkelerde bile görülmemiş hızla yol aldığına dikkat çeken gazete, hükümet-işadamları işbirliğindeki ahenkle, çabuk karar vermekte, uygulamakta, doğru yatırımları saptayıp dinamizm ile yürürlüğe geçirmekte Avrupalılar’dan daha çabuk refleksle hareket etmenin Türk ekonomisini uçurduğunu ve kıskandırdığını da yorumladı. Gazete, diğer hükümetlerin geçmişteki çekincelerine karşın iktidardaki AKP hükümetinin özellikle özelleştirmede doğru, etkin ve cesur kararları ile yabancı sermayenin yolunu açtığını ve doğrudan yatırımın sadece 2006’da 20 milyar doları bulduğunu hatırlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!