İktisatçı Ertem: Reel sektör açık pozisyonlarını kapatmalı

Güncelleme Tarihi:

İktisatçı Ertem: Reel sektör açık pozisyonlarını kapatmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2007 10:20

Finans Enstitüsü kurucularından İktisatçı Cemil Ertem, Amerikan Merkez Bankası FED’in yüksek faize dayalı açık finanse etme politikasını terk etmeye başladığına dikkat çekerek, KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün 2008 ortasına kadar açık pozisyonlarını kapatması uyarısında bulundu.

Ertem, İngilizce yayımlanan haftalık ANKA Review için kaleme aldığı yazısında, FED’in faiz düşürmesinin sadece son dalgalanmalara bağlı olmadığını, mortgage piyasasındaki krizin FED’in faiz düşürmesi için fırsat yarattığını ve bu süreci çabuklaştırdığını ifade etti.

Ertem, “Bundan sonra FED faizleri ani ve yüksek oranlarda indirmese bile artık yüksek faiz politikasını terk etmiş bulunuyor. Bu geçişin aslında 2008 sonunda seçimlerden ve olası iktidar değişikliğinden sonra olması planlanıyordu. Ancak mortgage sektöründeki erken final bunu öne çekti. Bundan sonra ne olacak? Öncelikle küresel bir daralma ile karşı karşıya bulunduğumuzu kabul edelim” dedi.

VARLIK FİYATLARI DÜŞER

İktisatçı Cemil Ertem, küresel daralma nedeniyle dünya ekonomisinde ortalama yüzde 1.5?2 oranında bir büyüme geri çekilmesi olabileceğini, ancak 2008 sonundaki ABD seçimlerine kadar piyasaların toparlanması için başta FED olmak üzere Japonya ve Avrupa merkez bankalarının müdahalesinin süreceğini ifade ederek geleceğe yönelik şu tespitlerde bulundu:

“Girişim sermayesi adı altındaki hedge fonların faaliyetlerinin sonuna gelindi. Önümüzdeki süreçte varlık fiyatlarında bir düşüş yaşanacak. Dünya borsalarındaki aşırı fiyatlanmış birçok kağıt gerçek değerine gelirken zayıf borsalardaki kağıtlar da değerlerinin altında işlem görebilir. Petrol dahil emtia fiyatlarında ise istikrarlı bir dönem bizi bekliyor. Bazı emtia fiyatları şu günlerde geçici düşüşler yaşayabilir. Bu Türkiye’nin dış ticaret dengesine olumlu yansıyacak bir gelişmedir. İthalatçılar ve sanayiciler bu dönemi değerlendirmeli. Varlık fiyatlarındaki düşüşler ise gelişmiş ülke piyasalarından başlayacak.”

DOLAR DAHA DA DÜŞEBİLİR

Cemil Ertem, orta vadede doların değerinin, euro ve yen karşısında, düşme ihtimalinin güçlü olduğunu, bu nedenle YTL’de sert düşüşler beklenmemesi gerektiğini, ayrıca düşen faizlerin Türkiye gibi yüksek faizli piyasaları daha da vazgeçilmez kılabileceği görüşünü savundu.

Ertem, “Bu durum Türkiye piyasasına para girişinin sürmesi anlamına geliyor. Türkiye önümüzdeki dönem daha seçici ve spesifik sermaye hareketlerine muhatap olacak. İMKB hisselerinin fiyatları dünya borsalarına göre hala düşük. İMKB’de önümüzdeki dönemde mali bünyesi güçlü ve doğru sektörlerdeki kâğıtlar prim yapacak” diye konuştu.

BORÇLAR KAPANMAZSA 2009'DA TÜRKİYE'NİN İŞİ ZOR

Türkiye’de reel sektörün, dış pazarlardaki rekabet şansının önemini dikkate alarak küresel daralmaya karşı kaliteli ve katma değeri yüksek mal ihracına yönelmesi gerektiğine işaret eden Ertem şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’de reel sektörün borç vadelerine baktığımızda ilginç bir şekilde vadelerin 2008 sonuna kilitlendiğini görüyoruz. Bu tarih ABD seçimlerinin tarihi. Son dalgalanma 2008 sonunda başlaması gereken dünya ekonomisindeki yeniden yapılanmayı öne çekti. Buna göre ABD kaynaklı dengesizlik giderilmeye çalışılacak. Bu yapılırken Türkiye’nin zarar görmemesi için reel sektörün döviz ve kısa vadeli değişken faizli borçlarını 2008 ortasına kadar rahatlatıp teknoloji verimliliğine dayalı yapılanmayı hayata geçirmeye başlaması gerekiyor. Ayrıca Türkiye’nin tasarruf yetersizliğini borçlanma ve kısa vadeli sermaye girişleriyle geçici olarak değil de iç tasarruf oranını ve doğrudan yabancı yatırımları artırarak çözme yoluna gitmesi gerekiyor. Herkesin mutabık olduğu bu yola Türkiye’nin en geç 2008 ortasında girmesi gerekiyor. Yoksa 2009 ve sonrasında Türkiye’de herkesin işi zor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!