Güncelleme Tarihi:
Ankara önceki gün yakın siyasi tarihindeki ‘En kritik ve en uzun salı’yı yaşadı. İç politikada gün boyu yaşanan hareketlilik, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Başbakanlık, TBMM, Genelkurmay Başkanlığı, bakanlıklar ve partilerin genel merkezlerini dalgalar halinde kapladı. Siyasi tansiyon, iktidar ve muhalefet partilerinde de benzeri görülmemiş bir hareketlilik yarattı.
ÖRTÜLÜ DAVASI
‘En uzun gün’ saat 09.15'te, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda başladı. Atatürk Bulvarı'ndaki Yargıtay'ın önünde sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan haberciler, siyasi açılımlarıyla kritik bir önem kazanan ‘örtülü ödenek davası’nda odaklaştılar. Üç oy farkla Çiller'in lehine sonuçlanan karar DYP’de sevinç yarattı.
BİRLEŞME ÇAĞRISI
Saat 10.00'da siyasi tansiyonun ibresi TBMM'ye, CHP grup toplantısına döndü. Grup toplantısından önce Meclis bahçesinde kartopu oynayan Baykal, kısa süre sonra grup toplantısında tarihi bir çağrı yaptı, ‘‘Kavgayı bırakalım, her türlü özveriye hazırız, ANAP ile DYP, DSP ile CHP birleşsin’’ önerisini getirdi.
FP'DEN TOPLANTI İPTALİ
FP son günlerdeki ‘kritik gelişmeler’ nedeniyle, Yozgat'ta örgüt sorunlarının ele alınacağı ‘Kurucular Kurulu’ toplantısından vazgeçti.
ANAP'TA DİVAN
11.00'i gösteren saat bu kez, Başbakan Mesut Yılmaz başkanlığında toplanan ANAP Başkanlık Divanı için vurdu. Divan Yılmaz'a desteğini ‘Ne Çiller gibi olun, ne de Erbakan’ uyarısıyla birlikte verdi. Başkanlık Divanı'nda Çiller'in malvarlığıyla ilgili soruşturma önergesinin hemen verilmesi de karara bağlandı.
SÇG BAŞBAKANLIK'TA
Sivil Çalışma Grubu'nun (SÇG) Başbakanlık'ta 6 saat süren toplantısında ‘irticaya karşı sivil plan’ ile ilgili ayrıntılar bir kez daha gözden geçirilirken, son gelişmelere paralel ‘rötuşlar’ yapıldı.
KÖŞK'TEN MESAJ
Saat 12.30'da iç potikanın nabzı Çankaya Köşkü'nde atmaya başladı. DEPAR Genel Başkanı Gökhan Çapoğlu'nu kabul eden Demirel, darbe tartışmalarını eleştirirken, ‘demokrasi inancının’ yitirilmemesini istedi. Demirel'in mesajı da anında TBMM'ye ulaştı.
ECEVİT METNİ GÖSTERDİ
Ecevit, önceki gün ordunun siyasete çekilmemesi uyarısını dile getirdiği konuşmasının metnini ANAP grup toplantısından önce Başbakan Yılmaz'a gösterdi.
YÖK BAŞKANI'NA TELEFON
Başbakan Yılmaz, ANAP grubundan önce türban genelgesiyle ilgili olarak YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ü telefonla aradı. Saat 15.00'e kadar süren ANAP grubunda Başbakan Yılmaz, dün hemen tüm gazetelerin manşetlerini kapatan konuşmasını yaparken, Cumhurbaşkanı Demirel de irtica brifingi için Genelkurmay Başkanlığı'na geçti.
GENELKURMAY'DA BRİFİNG
Cumhurbaşkanı saat 14.30'da Genelkurmay'a geldi. Gizli toplantıların yapıldığı ‘İnönü Salonu’na alınan Demirel'e, iki buçuk saati aşan bir süre, irticayla ilgili rahatsızlıklar aktarıldı. Brifing sırasında, dinleme olasılığına karşı bahçeye, Aselsan'ın ürettiği elektronik karıştırıcıyla donanmış bir askeri araç yerleştirildi.
KOMUTANLARDAN DEĞERLENDİRME
Demirel'e verilen ve ‘Artık top bizim sahamızdan çıktı’ mesajıyla noktalanan brifingin ardından komutanlar ayrıntılı bir değerlendirme toplantısı yaptı.
ÇİLLER'DEN SÜRPRİZ
Aynı saatlerde Yılmaz'ın gruptaki sert çıkışları DYP kurmaylarına, oradan da Çiller'e iletildi. Yakın kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yapan Çiller, sürpriz bir biçimde saat 15.30'da basın toplantısı yapacağını duyurdu. Çiller ANAP'a seçim ittifakı önerdi. Çiller, Yılmaz'a orduya karşı yaptığı çıkışlara destek vererek, ‘‘Gereğini yaparsan arkandayım’’ mesajını gönderdi.
TBMM'DE GENSORU
Hemen aynı saatlerde TBMM'de muhalefetin Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay hakkındaki verdiği gensoru önergesi görüşmeleri başladı.
CİNDORUK KÖŞK'TE
Saat 18.00'e doğru brifingden ayrılan Demirel, yaklaşık yarım saat sonra Köşk'te sürpriz bir konuğu kabul etti. Koalisyonun küçük ortağı DTP lideri Cindoruk kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmenin ardından, Demirel ile yaklaşık bir saat görüştü.
YILMAZ KÖŞK'TE
Saat 21.00'de Köşk'ün kapıları bu kez de Başbakan Yılmaz için açıldı. Cumhurbaşkanı'nın Başbakan'a ‘itidal’ önerdiği görüşme saat 10.40'da bitti.
BAŞBAKAN MİT MÜSTEŞARI İLE
‘Gözönündeki siyasi trafik’ Köşk'te 1 saat 40 dakika süren görüşmeyle noktalanırken, Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama yapmadan ayrılan Yılmaz, önceki günkü temas trafiğini MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile noktaladı. Yılmaz, ardından ANAP'lı kurmaylarıyla kapanarak Ordu karşısında bundan sonra izleyeceği stratejiyi belirledi.